0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hordók újragondolva

A Bábolnai Gazdanapokon a kiállítók változatos palettája között mindig akad egy egyedi termékkel, árucikkel előrukkoló kiállító. Ez idén sem volt másként, most egy nem mindennapi kézműves, egyben művészi igénnyel, régi hordókból készített alkotásra lettem figyelmes.

Minden akkor kezdődött, amikor György Zoltán édesapja eladta a család pincéjét. A kiürített borospincéből előkerülő avítt fahordóktól azonban Zoltán nem tudott megválni, és elkezdte törni a fejét, hogy vajon hogyan is lehetne ezeket a kádár-remekműveket valahogy úgy felhasználni, hogy az egyedi, maradandó és egyben tetszetős legyen. Először a hordó dongáit összeragasztva gyümölcsös tálat alkotott, később barátai biztatásának és érdeklődésének köszönhetően, a lelkesedés lankadatlan maradt György Zoltánban, aki kitalálta, hogy a hordók tetejéből, illetve összeragasztott dongáiból egyedi, egyben kézműves fali- és asztali órák készíthetők.

Mialatt nekikezdett az asztalos munkának, különféle vásárokat keresett, hogy a kész termékeket eladhassa. Rendszeresen megfordul a balatoni vásárokon, valamint az osztrák Eisenstadtban (Kismarton), ahol rendszeres kiállítónak számít.

„Kezdetben egy nap alatt jó, ha egy órát megtudtam csinálni, ez a szám mostanra felment hatra. Egy idő után könnyedén belejön az ember” – meséli György Zoltán, aki három éve készíti a hordókból a különböző dísztárgyakat. Előtte 25 évig egy vendéglőt vezetett, de a vendéglátás ennyi idő után teljesen lemerítette, ezért úgy érezte váltania kell. Egyedül, vállalkozóként készíti a faliórákat, borosüveg- és borospohár tartókat a hordók tetejéből és dongáiból. Az alapanyagot borászatoktól, pincéktől szerzi be, így Zoltánnak kincset érnek a régi, elhasznált, kidobásra váró, öreg boroshordók.

Mondani sem kell, hogy mindegyik alkotása egyedileg, kézzel készített. Vannak olyan órák, amelyeknek hordótestén olajfestékkel festményeket találunk, mint színes számlap.

Megbeszélés, rendelés alapján Zoltán szinte bármilyen órát képes elkészíteni, csak a képzelet szab határt az órák sokféleségének. Elmondása szerint vásárlóközönsége vegyes, de főleg nők vásárolnak nála, általában férjüket kívánják meglepni.

Az idei Bábolnai Gazdanapokon állít ki itt először, de mint mondja:

„Jövőre is kijövök, komoly üzletemberek is felkerestek és vásároltak nálam. Érdemes volt eljönnöm a gazdanapokra”.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu