Back to top

A huntól a törökig: íjászbemutató Bábolnán

A tradicionális íjászati bemutatót is láthattunk az idei Gazdanapokon Bábolnán, a Győrből érkezett Bercsényi Miklós Diáksport Egyesület Íjász Szakosztálya tagjainak jóvoltából, s az érdeklődők ki is próbálhatták eleink fegyverének használatát.

Czvitkovics István szakosztályelnöktől megtudhattuk, hogy jelenleg 70 tagjuk van, akik többsége tradicionális, azaz reflexíjakat használ, de vannak olimpiai és csigás íjjal lövő tagjaik is. A szakosztály sikeresnek mondható, hiszen Európa- és világbajnokok is vannak soraikban.

Fotó: Csatlós Norbert
Az ember már évezredek óta használ íjakat vadászatra, ezek a hagyományos eljárással készült íjak, melyeket reflexíjaknak is nevezünk. Ezeknél a szarvak és karok fejtik ki a döntő hatást. A karokban van eltárolva az energia, melyet a szarvak felerősítenek.

Tudomásunk szerint a reflexíjat az asszírok használták széles körben, de a rómaiaknál és a görögöknél is elterjedt volt. Az ázsiai nomád népek között a szkíták voltak az első saját nyilat használók, majd feltűntek az avar és a hun íjak. Ez utóbbiak aszimmetrikusak, azaz az alsó kar rövidebb, ez kifejezetten lovas harcászatnál volt használatos. A hun íjak elterjedése után alakult ki az úgynevezett magyar íj, mely még nagyobb energiát tudott adni, így a vessző messzebb repült, a nagyobb sebesség pedig komolyabb sérülést okozhatott.

Az íj fejlődése szempontjából a mongol íj megjelenése mérföldkő volt, mivel ez húrzsámollyal is rendelkezett, így még nagyobb energiát adott,

emellett használata után nem kellett leajzani. A fejlődés következő állomása a török íj volt, mely kisebb volt ugyan a mongolnál, de nagyobb energiát adott le. Azonban nagyot is rúgott, emiatt használata nagyobb odafigyelést igényelt – tudtuk meg a Bábolnai Gazdanapokon tartott íjászati bemutatón.

Az érdeklődők közül sokan a kihelyezett léggömbökre céloztak, mások a céltáblákra, de a nyúlszobrok is benne voltak a képzeletbeli célkeresztben. Azoknak pedig, akiknek megjött a kedve az íjászathoz, de nem győriek, azt tanácsolják, érdemes az interneten böngészni, hiszen ma már minden nagyobb városban, sőt kisebb településeken is működnek hagyományőrző íjászegyesületek, ahol tagfelvételt és versenyeket is meghirdetnek honlapjaikon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fiatal intézmény nagy múlttal

Három évvel ezelőtt adták át Sopronban a Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpontot, amelyben az erdők élővilágát bemutató kiállítások mellett a Kőhalmy Vadászati Múzeum gyűjteményei, valamint a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. erdészeti erdei iskolája is helyet kapott.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

FeHoVa: ismert horgászokkal beszélgettünk a legnépszerűbb módszerekről

A magyar horgász- és vadászközösség ünnepe volt a 27. FeHoVa, melyen nemcsak a legújabb termékek, hanem ismert szakemberek és versenyzők is várták az érdeklődőket. Lapunk egy pergető- és egy feeder-specialistát kérdezett a hazai horgászok szokásairól.

Az időjárás a legnagyobb gazdasági kockázat

A klímaváltozás mezőgazdasági termesztésre, élelmiszerbiztonságra gyakorolt hatásait, az újonnan érkezett károsítókat, invazív fajokat, az ellenük folytatott küzdelmet, a kereskedelmi globalizáció élelmiszer-biztonsági kockázatait mutatja be a Vajdahunyadvárban nyílt "Változó világunk kihívásai" című kiállítás.

Borjour Magnum: az év legnagyobb beltéri borkóstolója!

Igazi Kánaán: 220 magyar borászat, több mint 1000 kóstolható bor a Millenárison. Az idei, 11. Borjour Magnum elkényeztette a borbarátokat. Nem csak a széles választék, de a kísérő programok is ínyencségnek számítottak.

Halat és vadat a mindennapokba

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik kiemelt feladata a vad- és halhúsfogyasztás népszerűsítése. Ezeknek a húsoknak a gasztronómiáját kívánja konferenciasorozat keretében megismertetni a közönséggel az Egy a Természettel Nonprofit Kft. szervezőiroda. Az idei FeHoVa-n helyet kapó konferencia ezeknek a húsoknak a mindennapokba való beintegrálására hívja fel a figyelmet.

Töpörtyűre forralt bor

A töpörtyű – elegánsabb nevén tepertő – finom, sokak által kedvelt és kiválóan csúszik rá a forralt bor. Mindez az erről az ételről és italról elnevezett zalaszántói hagyományőrző fesztiválon is beigazolódott, amit negyedik alkalommal rendeztek meg a településen.

Világkiállítást rendezünk

Ötven év után ismét vadászati világkiállítást rendezünk, azonban egészében más lesz a 1971-es budapesti Vadászati Világkiállítástól. Jövőre elsősorban a természet értékei lesznek a fókuszban, a tradicionális magyar vadászati kultúra hátterével. A 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás kapcsán az Egy a Természettel Nonprofit Kft. szakmai igazgatójával, Bors Richárddal beszélgettem.

Kékfrankos babsterccel - gasztrotúra Sopronban

A természeti környezet legalább annyira lenyűgözi a Sopronba látogatót, mint maga a város. Az ország első, legfelszereltebb parkerdejét évente mintegy egymillió látogató keresi fel, színes programkínálatával egész évben meghatározó eleme a turizmusnak. A gasztronómia szerelmesei sem csalódnak, Sopronban izgalmas, multikulturális gasztronómiával és kiváló vörösborokkal várják őket.

Szuperprémium választék és natúr borok az idei VinCE Budapesten

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség. A mesterkurzusokon válogatott nemzetközi tételek kerülnek a poharakba, a kiállítótérben pedig kiemelt figyelmet kapnak az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő natúr borok.