0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Irodai szerves hulladékból komposzt

A kanadai Wastenot Farms gazdaság különös módon tartja fent magát: gilisztákat tenyésztenek, de nem azért, hogy csalinak adják el őket. A "jószágaik" nagyon is fontos munkát végeznek: a városi irodákban keletkezett szerves hulladékból készítenek komposztot.

Jocelyn Molyneux akkor állt elő az ötletével, amikor egy hulladék feldolgozó vállalatnál kezdett dolgozni frissdiplomásként. Hamar rájött, hogy a cég komposztálható és újrahasznosítható anyagokat is a szeméttelepre küldi – szinte semmit sem kezeltek fenntartható módon.

„Ez a hatalmas hulladék feldolgozó vállalat csak abban volt érdekelt, hogy a lehető legolcsóbb módon működjön, és szinte mindent egy michigani hulladéktelepre küldött” – mondta Molyneaux.

A lány azonban tudta, hogy számos olyan cég működik Torontóban, melyek örülnének neki, ha a lehető legjobb módon hasznosulna a náluk keletkezett szemét. Elmondása szerint a legnagyobb akadálya a komposztáló gazdaság beindításának az volt, hogy olyan irodákat találjon, akik hajlandóak fizetni a szerveshulladék elszállításáért.

Számos próbálkozás és bukás után azonban az évek alatt csak

sikerült felépítenie a Wastenot Farms nevű vállalkozását, melynek komposztgyűjtő edényeit nagyjából 6000 ember használja Toronto szerte.

Molyneux földigilisztái mindent elfogyasztanak a kávézacctól, narancshéjtól, ebédmaradéktól kezdve egészen a fapálcikákig. Ez pedig a lány szerint különösen értékessé teszi a végterméket, mivel többféle mikrobiológiai összetevő kerül a komposztba – ellentétben azzal, melyet olyan giliszták termelnek, amik egyféle táplálékot kapnak, például szójalisztet.

Amíg a legtöbb földigilisztákat tenyésztő gazdaság fő bevételi forrása a giliszták horgászcsaliként való értékesítése, addig Molyneux egyáltalán nem tervez effélét.

Már 6 éve üzemel a farm, és több, mint egy millió csúszómászónak „ad munkát”.

A lány tervei között szerepel a kapacitás bővítése. A Wastenot Farms jelenleg egy kb. 75 négyzetméteres istállóban működik, Molyneux egyik barátjának lovas tanyáján Torontótól 45 mérföldre, de hamarosan egy nagyobb, ipari méretű komplexumba költözik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Modern Farmer