Back to top

Koncz Gábor lett a vadászok nagykövete

Új helyszín, a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark adott otthont a XIII. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválnak, amelyet idén együtt rendeztek az Országos Vadásznappal. A rendezvényen változatos és színvonalas programok várták az érdeklődőket, melyek egy részét már a 2021-es Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében szervezték.

A természetet, vadászatot, vadgasztronómiát szerető közönség végigjárhatta a Fejér megyében terítékre hozott trófeák kiállítását, ízelítőt kapott az agárfuttatásból, részt vehetett solymász- és íjászbemutatón, megtekinthette a Világjáró vadászok Klubja által berendezett 5 kontinens és Magyarország vadjai preparátumkiállítást.

Fotó: Rimóczi Irén
Nem kisebb megmérettetésnek, mint a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjének is a rendezvény adott otthont. A 40 csapat két fordulóban mérte össze ügyességét, erejét és tudását, a látványos és igen izgalmas versenyben végül a Mecsekerdő Zrt. Ritrovi Kft. gárdája végzett az első helyen, a második helyezést a Északerdő 100+ csapata érte el, a dobogó harmadik fokára pedig a Gemenc Zrt. négyese állhatott fel.

A fesztivál vadételfőző versenyére szerte az országból és a környező országokból is neveztek, közel 100 csapat mérte össze főzőtudományát.

A Vadételek asztala versenyszámban őz-, szarvas-, muflon- vagy vaddisznóhúsból bográcsban készültek a finomságok, melyekből aztán a közönség is kóstolhatott. De választhatták az óriás bográcsban főtt vörösboros erdei gombás szarvaspörköltet, vagy az idén is nagy sikert aratott vadburgert is.

Fotó: Rimóczi Irén

Idén sem maradtak el a néptáncbemutatók, zengtek a vadászkürtösök, játszóház, kézműves- és gasztrovásár, erdei iskolai foglalkozások, népi játékok, könnyűzenei koncertek is várták a kicsiket és nagyokat.

Fotó: Rimóczi Irén

Az Országos Vadásznapot megnyitó Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy a hatályban lévő vadászati törvénynek a vadgazdálkodók és a hazai vadállomány egyaránt a nyertesei. Előnyös változást hozott a vadászati joghoz kötődő haszonbérleti időszak 20 évre növelése, ahogyan az is, hogy a vadgazdálkodási terület alsó határát 3000 hektárban határozták meg. Szintén kedvező döntés volt, hogy visszaállították a trófeabírálatot, és a tapasztalatok szerint jól működik a tájegységi fővadászi rendszer is.

Nagy István agrárminiszter emlékeztetett rá, hogy a vadászat egyidős az emberiséggel. 

A vadászok a 21. században is arra törekszenek, hogy megteremtsék az ember-természet-vad hármasának harmóniáját.

Megköszönte, hogy a vadászok fegyelmezetten együttműködnek az állat-egészségügyi hatóságokkal a gondok megelőzése érdekében. A fákhoz hasonlóan a vad is az erdő kincse, fogalmazott a miniszter, és a vadászatban rejlő lehetőségek jobb kihasználására jó lenne a jelenlegi évi 20 dekagrammos vadhúsfogyasztást az európai átlagra, fejenként 1 kilogrammra növelni. Ezt indokolná az is, hogy a vadhús nagyon egészséges és finom alapanyag.

2021. szeptember 25. és október 14. között Budapest mellett négy város, Gödöllő, Hatvan, Keszthely és Vásárosnamény lesznek az Egy a természettel világkiállítás kiemelt helyszínei, hallottuk Kovács Zoltán kormánybiztostól. A világkiállítás előkészítő munkáiban, szervezésében fontos szerepet kapnak az Országos Vadászkamara és megyei szervezetei. Az elmúlt nyolc hónapban több mint 90 partnerrel vették fel a kapcsolatot, az év végéig 70 céggel, szervezettel kötnek támogatási szerződést.

Az Országos Vadászkamara a vadászati törvény módosításának köszönhetően jóval nagyobb forrással rendelkezik, ezáltal mind több szolgáltatással segíti a magyar vadászat ügyét. Ősszel már harmadik alkalommal lehet beadni pályázatot a vadgazdálkodási alapra, ebből soha nem látott mértékben tudják támogatni a vadászatra jogosultakat, mondta Jámbor László, az Országos Vadászkamara elnöke.

A rendezvényen országos kitüntetéseket is átadtak. Többek közt két színész is rangos elismerésben részesült. Bodrogi Gyulának és Koncz Gábornak az Agrárminisztérium, a Vadászati Védegylet, az Országos Magyar Vadászkamara és a Nimród vadászújság a Magyar Természeti-Vadászati Örökség Érdemkeresztet adományozta. Szenvedélyes vadászként mindketten sokat tettek a magyar vadászati kultúra értékeinek megőrzéséért és hagyományainak ápolásáért, a vadászat népszerűsítéséért, elfogadtatásáért.

Koncz Gábort a magyar vadászok nagykövetének kérték fel.

Az eseményről készült további fotókat megtekintheti ide kattintva.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több támogatásra lenne szükség a generációváltáshoz a mezőgazdaságban

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) Mezőgazdaság, vidékfejlesztés és környezetvédelem (NAT) szekciója október végén jelentést fogadott el „A KAP generációváltásra gyakorolt hatásának értékelése” címmel. A jelentés magyar előadóját a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) képviselője szakértőként segítette a munkában.

Tudományos generációk találkozása a Szent István Egyetemen

A Szent István Egyetem tradicionális rendezvényét, a Szent István Előadást idén dr. Csányi Sándor professzor, a Vadvilág Megőrzési Intézet igazgatója tiszteletére rendezték meg Gödöllőn. Az Egyetem vezetősége minden évben olyan professzort kér fel az ünnepélyes esemény megtartására, akinek kiemelt munkássága és szaktekintélye méltó a Szent István Egyetem küldetéséhez és hagyományaihoz.

Zongorabillentyűkre váltott a Liszt borcsalád

A Szekszárdi borvidék meghatározó borászata a Twickel Szőlőbirtok, amelynek belépő borcsaládját Liszt Ferencről nevezték el, a zeneszerző családi kötődésére emlékezve. A fiataloknak szánt kilenc tagú borcsalád most arculatot váltott. Ipacs Géza grafikus az új címkéken már csak zongorabillentyűkkel jelezte a zenei kötődést, nagyobb hangsúlyt kapott a pincészet neve a levegős, modern címkén.

November 1-jétől karantén károsító az úgynevezett Jordán vírus az EU-ban

Az e napon hatályba lépett rendelet értelmében az Európai Unió területén felderített vírusfertőzési eseteket kötelező jelenteni. A Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) bejutását, terjedését megakadályozandó speciális intézkedések bevezetésére van szükség a paradicsom- és paprikatermesztésbe, tette közzé a hírt a FuitVeB a Holland Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NVWA) nyomán.

Kecsketartók figyelem! Most kell beadni de minimis kérelmeket

A kecsketenyésztőknek december 10-ig lehet benyújtani az anyakecske-tartás után igényelhető de minimis támogatási kérelmüket – figyelmeztet a szakmai szövetség.

Kornistárnics is nyílt a Visegrádi-hegységben

A Pilisi Parkerdő Zrt. sorozatban mutatja be a Visegrádi-hegység különleges, védett növény- és állatfajait.

Elsőként térképezték föl a batátavírusokat hazánkban

A korábban alig ismert meleg igényes édesburgonya fokozatosan beépül a hazai szántóföldi kultúrák közé. Emellett rohamosan terjed a dísz batátaváltozatok felhasználása is. A növényt leginkább a vírusok betegítik, és a gyakori látens fertőzések miatt feltételezhető, hogy a szaporítóanyagok fertőzöttsége sokkal nagyobb, mint gondolnánk. Ezért is nagy jelentőségűek a hazai virológiai vizsgálatok.

Több termelő árult a nagybanin, mint tavaly

Eredményes évet zárt a budapesti Nagybani Piac. Az év első kilenc hónapjában mintegy 240 ezer vásárlói, valamint közel 130 ezer termelői belépést regisztráltak.

Elkelt a Cargill maláta-részlege

Az Axereal megveszi a Cargill maláta-leányvállalatát, és a Boortmalthoz csatolja azt – közölte a cég. A Boortmalt, az Axereal leányvállalata ezzel globális szinten piacvezető malátatermelő szereplő lesz.

Egyetlen ország sem védett az afrikai sertéspestis terjedésével szemben

Az afrikai sertéspestis tovább terjed Ázsia egész területén pusztítva az állatállományt, és egyetlen ország sem védett a halálos állati vírussal szemben – jelentette ki az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vezetője egy interjúban.