Back to top

Koncz Gábor lett a vadászok nagykövete

Új helyszín, a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark adott otthont a XIII. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválnak, amelyet idén együtt rendeztek az Országos Vadásznappal. A rendezvényen változatos és színvonalas programok várták az érdeklődőket, melyek egy részét már a 2021-es Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében szervezték.

A természetet, vadászatot, vadgasztronómiát szerető közönség végigjárhatta a Fejér megyében terítékre hozott trófeák kiállítását, ízelítőt kapott az agárfuttatásból, részt vehetett solymász- és íjászbemutatón, megtekinthette a Világjáró vadászok Klubja által berendezett 5 kontinens és Magyarország vadjai preparátumkiállítást.

dsc00323.jpg

Fotó: Rimóczi Irén
Nem kisebb megmérettetésnek, mint a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjének is a rendezvény adott otthont. A 40 csapat két fordulóban mérte össze ügyességét, erejét és tudását, a látványos és igen izgalmas versenyben végül a Mecsekerdő Zrt. Ritrovi Kft. gárdája végzett az első helyen, a második helyezést a Északerdő 100+ csapata érte el, a dobogó harmadik fokára pedig a Gemenc Zrt. négyese állhatott fel.

A fesztivál vadételfőző versenyére szerte az országból és a környező országokból is neveztek, közel 100 csapat mérte össze főzőtudományát.

A Vadételek asztala versenyszámban őz-, szarvas-, muflon- vagy vaddisznóhúsból bográcsban készültek a finomságok, melyekből aztán a közönség is kóstolhatott. De választhatták az óriás bográcsban főtt vörösboros erdei gombás szarvaspörköltet, vagy az idén is nagy sikert aratott vadburgert is.

dsc00305.jpg

Fotó: Rimóczi Irén

Idén sem maradtak el a néptáncbemutatók, zengtek a vadászkürtösök, játszóház, kézműves- és gasztrovásár, erdei iskolai foglalkozások, népi játékok, könnyűzenei koncertek is várták a kicsiket és nagyokat.

dsc00253.jpg

Fotó: Rimóczi Irén

Az Országos Vadásznapot megnyitó Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy a hatályban lévő vadászati törvénynek a vadgazdálkodók és a hazai vadállomány egyaránt a nyertesei. Előnyös változást hozott a vadászati joghoz kötődő haszonbérleti időszak 20 évre növelése, ahogyan az is, hogy a vadgazdálkodási terület alsó határát 3000 hektárban határozták meg. Szintén kedvező döntés volt, hogy visszaállították a trófeabírálatot, és a tapasztalatok szerint jól működik a tájegységi fővadászi rendszer is.

Nagy István agrárminiszter emlékeztetett rá, hogy a vadászat egyidős az emberiséggel. 

A vadászok a 21. században is arra törekszenek, hogy megteremtsék az ember-természet-vad hármasának harmóniáját.

Megköszönte, hogy a vadászok fegyelmezetten együttműködnek az állat-egészségügyi hatóságokkal a gondok megelőzése érdekében. A fákhoz hasonlóan a vad is az erdő kincse, fogalmazott a miniszter, és a vadászatban rejlő lehetőségek jobb kihasználására jó lenne a jelenlegi évi 20 dekagrammos vadhúsfogyasztást az európai átlagra, fejenként 1 kilogrammra növelni. Ezt indokolná az is, hogy a vadhús nagyon egészséges és finom alapanyag.

2021. szeptember 25. és október 14. között Budapest mellett négy város, Gödöllő, Hatvan, Keszthely és Vásárosnamény lesznek az Egy a természettel világkiállítás kiemelt helyszínei, hallottuk Kovács Zoltán kormánybiztostól. A világkiállítás előkészítő munkáiban, szervezésében fontos szerepet kapnak az Országos Vadászkamara és megyei szervezetei. Az elmúlt nyolc hónapban több mint 90 partnerrel vették fel a kapcsolatot, az év végéig 70 céggel, szervezettel kötnek támogatási szerződést.

Az Országos Vadászkamara a vadászati törvény módosításának köszönhetően jóval nagyobb forrással rendelkezik, ezáltal mind több szolgáltatással segíti a magyar vadászat ügyét. Ősszel már harmadik alkalommal lehet beadni pályázatot a vadgazdálkodási alapra, ebből soha nem látott mértékben tudják támogatni a vadászatra jogosultakat, mondta Jámbor László, az Országos Vadászkamara elnöke.

A rendezvényen országos kitüntetéseket is átadtak. Többek közt két színész is rangos elismerésben részesült. Bodrogi Gyulának és Koncz Gábornak az Agrárminisztérium, a Vadászati Védegylet, az Országos Magyar Vadászkamara és a Nimród vadászújság a Magyar Természeti-Vadászati Örökség Érdemkeresztet adományozta. Szenvedélyes vadászként mindketten sokat tettek a magyar vadászati kultúra értékeinek megőrzéséért és hagyományainak ápolásáért, a vadászat népszerűsítéséért, elfogadtatásáért.

Koncz Gábort a magyar vadászok nagykövetének kérték fel.

Az eseményről készült további fotókat megtekintheti ide kattintva.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kengurukat lelövik, ugye?

Megosztó témáról, a kenguruk ausztráliai kilövéséről közölt cikket a The Guardian. Ausztrália száraz, elsivatagosodó területein éheznek a kenguruk. A kenguruállományt öt évvel ezelőtt 50 millióra becsülték (az összesítésben a négy legnagyobb faj szerepelt) , azonban a felmelegedés, és a kevesebb élelem miatt 2018-ra 42 millióra csökkent a számuk.

Gesztenye: akár sütve, akár főzve

Talán nincs is olyan gyermek és felnőtt, aki ne szeretné a szelídgesztenyét, ami igazi finomság, akár sütik, akár főzik. Erről a Keszthely kertvárosában lévő Kertészeti Centrum által már negyedik alkalommal megrendezett Gesztenyefesztiválon bárki meggyőződhetett.

Téves tévelygések az állatvédelem alléján

Élőhelyi adottságának is köszönhetően, hazánk vadállománya egyedülállónak számít Európában. Természeti kincsünk, értékének óvása és gondozása társadalmi kötelezettség, a hivatásos vadász számára szakma és hivatás. A vad az állam tulajdona, gazdálkodásáról a vadászatra jogosult gondoskodik.

Pókhálós réteken

Sok pókhálót figyelhetünk meg a réteken szeptemberben és októberben, néhol egész mezőket fednek be fehér lepellel a pókok. Különleges természeti jelenség, amiért érdemes korán fölkelni, mert hajnalban a leglátványosabb, amikor a harmat kicsapódik, és gyöngysormintáival rajzolja meg a pókhálók szerkezetét.

Katasztrofális munkakörülmények a német vágóhidakon

Az Észak-Rajna-Vesztfáliai vágóhidakon számos súlyos szabálytalanságot tártak fel a munkavédelmi ellenőrzések során – számol be róla a Süddeutsche Zeitung.

Rövid a határidő, ne késlekedjenek a hiánypótlással!

A Magyar Államkincstár (MÁK) megküldte valamennyi érintett baromfitermelőnek az idei állatjóléti támogatások első negyedéves kifizetési kérelmeihez kapcsolód hiánypótlási felhívásokat. A dokumentumok pótlására nincs sok idő – figyelmeztet a szakmai szervezet.

Idén 400 milliárd lehet az agrárberuházás

Jól növekszik a kkv-hitelállomány, ezen belül pedig egyre jelentősebb az agrárvállalkozások hitelfelvételi kedve – hangzott el csütörtökön az Erste Bank rendezvényén Hajmáson. Az eseményen díjazták a bank hűséges somogyi ügyfeleit is.

Halálra rémült mormota az év természetfotóján

Kedden hirdették ki az év természetfotósa verseny a győzteseit, melyet a londoni Természettudományi Múzeum szervezett. Magyar pályázó idén ugyan nem került a dobogóra, de három hazai fényképész munkáját is kiemelte a zsűri.

Hiánypótló szakmai kiadványokat mutattak be

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár gótikus szárnyának földszinti kiállítóterme rendhagyó könyvbemutatónak adott otthont: noha az intézmény hosszú évtizedek óta állít össze s ad közre különböző szakmai kiadványokat, az idei év a korábbiaknál is termékenyebbnek bizonyult ebből a szempontból; ez alkalomból négy új könyvet is bemutattak.

Új stratégiával teljes körű mezőgazdasági megoldásokat kínál a BASF

Új fejezet nyílt a BASF életében, amikor megvásárolta a Nunhems nemesítőcéget – növényvédőszer-gyártóból a teljes mezőgazdasági palettát lefedő fejlesztő vállalattá vált, új átfogó stratégiával, mondta a hollandiai Nunhemben rendezett nemzetközi sajtókonferencián Vincent Gros, a BASF Mezőgazdasági megoldások üzletágának vezetője.