Back to top

A növényt kérdezik

A Bábolnai Gazdanapok központi témája a precíziós gazdálkodás, annak gyakorlati megvalósításáról kérdeztük Virág Istvánt, az Agrotec Magyarország termékmenedzserét. Kínálatukban a legegyszerűbb automata vezetéstől a teljesen komplex, valós idejű szabályozásig találhatók berendezések. A kiállításon élénken érdeklődtek a gazdák a precíziós megoldások iránt, egyelőre még csak a belépő szinten.

Fotó: Csatlós Norbert
A kiállításon élénken érdeklődtek a gazdák a precíziós megoldások iránt, a legtöbben még csak a belépő szinten, de ha valaki kipróbálta, még többet szeretne belőle. Egyelőre kevesen számolják ki a megtérülést, de a kényelem mellett jól érzékelhetők a pontos sorvezetésből eredő előnyök, mondta a szakember.

Az idén indult AG Extend programban pedig a talajmunkához, a fejtrágyázáshoz, a növényvédelemhez és a betakarításhoz kínálnak precíziós berendezéseket.

MMG - Sokan érdeklődnek a precíziós technológia iránt

 

Érintésmentes talajszkennerrel fölszerelve mindig csak a szükséges mélységben lehet lazítani a talajt, ami óriási megtakarítás lehet ahhoz képest, hogy az egész területen mélylazítást végezzenek, magyarázta Virág István. A szkenner ugyanis a talaj vezetőképessége alapján határozza meg a talajszerkezetet, tömörödöttséget. A gyártó szoftvert is ad a berendezéshez, tehát az adatokat helyben lehet földolgozni, ezért is választotta a New Holland ezt a típust, aminek kizárólagos forgalmazója Európában.

Fotó: Csatlós Norbert
Valós időben, egészen pontosan lehet nitrogén fejtrágyát kijuttatni a növény igényeinek megfelelően, ha bevetjük a nitrogén-szenzort. Ez a spektrumelemzésen alapuló műszer képes megállapítani a növény nitrogén-ellátottságát, és annak alapján szabályozza a fejtrágya adagolását. Használható a regulátorozás szabályozására is, olyankor a fejlettebb állományokra több vegyszert kijuttatva egy szintre lehet hozni a táblán a növények fejlettségét.

Igazi precíziós berendezés az elektromos gyomirtó, ami vegyszer nélkül, 14 ezer voltos feszültséggel „pörköl oda” a gyomoknak. Egyelőre a totális gyomirtás kiváltására ajánlják, de léteznek a sorok gyommentesítésére kifejlesztett berendezések is.

Célzottan, a legalkalmasabb időben lehet permetezni, ha okos időjárás állomást állítunk föl a területünkön. Különböző szenzorokkal méri az állomás a talajnedvességet, a talaj és a levegő hőmérsékletét, a csapadékot, a páratartalmat, és ezek alapján meghatározza, hogy szükség van-e beavatkozásra valamilyen károsító ellen, és ha igen, mikor permetezzünk.

Végül a betakarításkor az érkező termény beltartalmát is folyamatosan lehet mérni különböző szenzorokkal, a nedvességtartalom mellett nyersfehérje, nyersrost és más mutatók is megállapíthatók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hasznos kölcsönhatások a talajban

A talaj összetett élő rendszer, amelyben fontosak a fizikai összetevők és kémiai folyamatok, termékenysége viszont a benne zajló biológiai folyamatoktól függ. Sajátos élővilágát baktériumok, algák, gombák és különböző állatok alkotják az egysejtűektől a gerincesekig, de ide soroljuk magukat a gyökereket is.

Éghajlatváltozás miatti módszerváltás a metszésben

Sicz György nyugdíjas békéscsabai kertészmérnök a gyümölcsfái metszését két részben ütemezi be, mivel a most látható jó virágrügy berakódást egy késői fagy megritkíthatja. A klímaváltozás miatt érzékelhető időjárási anomáliák, a rövid időn belül bekövetkező nagy hőmérsékleti különbségek miatt erre számítani kell…

A Mecsek oldalában virágzik a mandula

Az idei nagyon enyhe tél melegrekordokkal búcsúzott február 26-án, az első tavaszi hétvégére viszont visszatér a tél. Milyen állapotban várják a gyümölcsfák a fagyokat? A legmelegebb hazai termőtájakon gazdálkodókat kérdeztük. Pécs környékén és a Balaton déli partján a kajszi rózsaszín bimbós állapotban van, a Mecsek oldalában virágzik a mandula.

Hazai fejlesztés határozhatja meg a kártevőirtás jövőjét

A mezőgazdaság területén, a hatékonyság növeléséhez ma már elengedhetetlen a digitális megoldások használata, ami igaz a kártevőkezelésre is. A Start it @K&H inkubátorprogramban „nevelkedő” SMAPP LAB, a világon másodikként fejlesztett ki egy teljesen digitalizált csapdarendszert, ami lehetővé teszi a molyok életciklusára vonatkozó adatok feldolgozását, elemzését és megosztását.

Magyarország lemaradt a drónok üzleti célú hasznosításában

Nemzetközi színtéren a pilóta nélküli repülőgépek üzleti és ipari alkalmazásában számos országban és szinte minden iparágban komoly fejlődés ment végbe az elmúlt évtizedben. A magyar drónökoszisztéma mindeközben visszafogott mértékben fejlődött, ami komoly lemaradást okozott – áll a PwC Magyarország elemzésében.

Az FMC bemutatja: új hatású rovarölő szer a kertészetben

A kertészetben nagyságrendekkel hatékonyabb termesztés folyik, mint szántóföldön, egy négyzetméteren 20-50, de növényházban 70-100 kilogramm termést is betakaríthatnak. Nagyon célzottan, hatékonyan kell megvédeni a növényeket a fertőzésektől, és lehetőség szerint javítani az erőnlétüket.

Az almatermesztés karbonlábnyoma

A digitális formában megrendezett Interpoma Connect tanácskozáson hangzott el Massimo Tagliavini és Damiano Zanotelli előadása az alma szén-dioxid-lábnyomáról. Utána pedig tanácsokat is adtak a szakemberek, hogy miként lehet csökkenteni az ágazat környezetre gyakorolt káros hatását.

Zöldség-gyümölcs: az egyformák közt is válogat a vásárló

A világon megtermelt élelmiszer egyharmada hulladékként végzi. Az élelmiszerpazarlás nem csupán társadalmi, hanem környezetvédelmi gond is: amikor élelmiszer kerül a hulladékba, akkor a megtermeléséhez, szállításához és csomagolásához felhasznált összes energia és víz is veszendőbe megy. A termelőknek, kereskedőknek egyaránt érdeke a pazarlás mérséklése, és ezért egyre többet tesznek.

A termés negyedét kidobták a drótféreg miatt, ezt nem engedik meg maguknak még egyszer

Kétmillió euró közpénzzel támogatja Ausztria a kutatásokat, hogy ne fordulhasson elő még egyszer olyan mértékű drótféregkártétel a burgonyatermesztésben, mint 2018-ban – számolt be róla az AIZ agrárhír-ügynökség.

Indul a szezon – Növényvédelmi előrejelzés 9. hét

A belvizek a talajok művelhetővé válásához még több tavaszias idő kell, a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben azonban már bőven akad tennivaló. A legfontosabb feladat most a metszés és a lemosópermetezés.