Back to top

A növényt kérdezik

A Bábolnai Gazdanapok központi témája a precíziós gazdálkodás, annak gyakorlati megvalósításáról kérdeztük Virág Istvánt, az Agrotec Magyarország termékmenedzserét. Kínálatukban a legegyszerűbb automata vezetéstől a teljesen komplex, valós idejű szabályozásig találhatók berendezések. A kiállításon élénken érdeklődtek a gazdák a precíziós megoldások iránt, egyelőre még csak a belépő szinten.

Fotó: Csatlós Norbert
A kiállításon élénken érdeklődtek a gazdák a precíziós megoldások iránt, a legtöbben még csak a belépő szinten, de ha valaki kipróbálta, még többet szeretne belőle. Egyelőre kevesen számolják ki a megtérülést, de a kényelem mellett jól érzékelhetők a pontos sorvezetésből eredő előnyök, mondta a szakember.

Az idén indult AG Extend programban pedig a talajmunkához, a fejtrágyázáshoz, a növényvédelemhez és a betakarításhoz kínálnak precíziós berendezéseket.

MMG - Sokan érdeklődnek a precíziós technológia iránt

 

Érintésmentes talajszkennerrel fölszerelve mindig csak a szükséges mélységben lehet lazítani a talajt, ami óriási megtakarítás lehet ahhoz képest, hogy az egész területen mélylazítást végezzenek, magyarázta Virág István. A szkenner ugyanis a talaj vezetőképessége alapján határozza meg a talajszerkezetet, tömörödöttséget. A gyártó szoftvert is ad a berendezéshez, tehát az adatokat helyben lehet földolgozni, ezért is választotta a New Holland ezt a típust, aminek kizárólagos forgalmazója Európában.

Fotó: Csatlós Norbert
Valós időben, egészen pontosan lehet nitrogén fejtrágyát kijuttatni a növény igényeinek megfelelően, ha bevetjük a nitrogén-szenzort. Ez a spektrumelemzésen alapuló műszer képes megállapítani a növény nitrogén-ellátottságát, és annak alapján szabályozza a fejtrágya adagolását. Használható a regulátorozás szabályozására is, olyankor a fejlettebb állományokra több vegyszert kijuttatva egy szintre lehet hozni a táblán a növények fejlettségét.

Igazi precíziós berendezés az elektromos gyomirtó, ami vegyszer nélkül, 14 ezer voltos feszültséggel „pörköl oda” a gyomoknak. Egyelőre a totális gyomirtás kiváltására ajánlják, de léteznek a sorok gyommentesítésére kifejlesztett berendezések is.

Célzottan, a legalkalmasabb időben lehet permetezni, ha okos időjárás állomást állítunk föl a területünkön. Különböző szenzorokkal méri az állomás a talajnedvességet, a talaj és a levegő hőmérsékletét, a csapadékot, a páratartalmat, és ezek alapján meghatározza, hogy szükség van-e beavatkozásra valamilyen károsító ellen, és ha igen, mikor permetezzünk.

Végül a betakarításkor az érkező termény beltartalmát is folyamatosan lehet mérni különböző szenzorokkal, a nedvességtartalom mellett nyersfehérje, nyersrost és más mutatók is megállapíthatók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szemek a levegőben - drón 10 ezer hektárhoz

Nauru 500 C néven kifejezetten a nagy gazdaságok igényeit szem előtt tartva fejlesztette ki megfigyelő drónját a brazíliai XMobots vállalat. A drónt négy órás repülési ideje a gyártó szerint sokféle térképezési, megfigyelési feladatra teszi ideálissá a nagy, tízezer hektárosnál nagyobb növénytermesztő gazdaságok, illetve földbirtokok kezelői számára.

Ügyes kecskék

A sok látnivaló mellett, kecskeügyességi bemutatóval és erdei piaccal is várja az érdeklődőket a Budakeszi Vadaspark szeptember 15-én, vasárnap.

Természetes talajgyógyítás

Megvizsgáljuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy talajunkban egészséges, virágzó növényeket nevelhessünk. Számos természetes talajjavító mód áll rendelkezésünkre.

Milyen Magyarország Legszebb Birtoka?

Gyümölcsös konténerekből összeállított, traktor húzta „kisvasúttal” jártuk be a Derecske határában található, madárcsicsergéstől hangos okoskertet, a Hajdú-bihari Bold Agro Kft. 110 hektáros alma- és 80 hektáros meggyültetvényét, amely az idén elnyerte a Magyarország Legszebb Birtoka címet.

A természetvédelem is része az erdőgazdaság munkájának

Természetvédelmi szakmai találkozóknak adott otthont a Pilisi Parkerdő. A Budai-hegységben található Szénás-hegycsoport Európa Diplomás Területet az Európa Tanács ellenőre tekintette meg, a program a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával közösen zajlott. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságával pedig a Life4OakForests pályázat eredményeit ismerhették meg a Parkerdő szakemberei.

Szoborral emlékeznek a szentesiek a bolgár kertészekre

A bolgár kertészeknek emléket állító szobrot avattak Szentesen. Máté István és Lantos Györgyi szobrászművészek alkotása azokra az időkre és történelmi viharokra emlékeztet, amikor a kertészettel foglalkozó bolgárok megélhetést, netán új hazát keresve 1870 és 1940 között letelepedtek Szegvár és Szentes környékén.

Álomberuházás Derecskén: termálvízzel fűtött palántanevelő

Tizenkét hajós, termálvízzel fűtött, korszerű növényházzal bővült a KITE Zrt. derecskei kertészeti telephelye. Gazdasági és környezetvédelmi célok is indokolták a fejlesztést, a beruházással teljesültek a célok, kiváló minőségű, egyöntetű palántákkal szolgálhatják ki megrendelőiket, hatékonyabb energia- és kevesebb munkaerő-fölhasználással, és a palántavelési időszak is meghosszabbítható.

Növényvédelmi előrejelzés – Bagolylepkék a láthatáron

Növényvédelmi szempontból egyelőre a száraz időre jellemző rovarkártevő-aktivitás a fő kihívás, hiszen a hamisítatlan nyári idő egészen szeptember első néhány napjáig kitartott, a Kárpát-medencébe betörő hidegfront csak néhány napja vetett véget a kánikulai időnek.

Áttörést jelentő génfelfedezés az árpában

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói egy, a szárazságtűrésért felelős gént fedeztek fel az árpában, amely a tudósok reményei szerint segíthet majd ellenállóvá tenni a növényeket az éghajlatváltozás negatív hatásaival szemben.

NAK: a repce vetését segíti, a napraforgó betakarítását nehezítette a csapadékos idő

Segíti az őszi káposztarepce vetését az elmúlt napok csapadékos időjárása, azonban a napraforgó betakarítását valamelyest nehezítette - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos osztályelnöke az MTI érdeklődésére.