Back to top

A növényt kérdezik

A Bábolnai Gazdanapok központi témája a precíziós gazdálkodás, annak gyakorlati megvalósításáról kérdeztük Virág Istvánt, az Agrotec Magyarország termékmenedzserét. Kínálatukban a legegyszerűbb automata vezetéstől a teljesen komplex, valós idejű szabályozásig találhatók berendezések. A kiállításon élénken érdeklődtek a gazdák a precíziós megoldások iránt, egyelőre még csak a belépő szinten.

Fotó: Csatlós Norbert
A kiállításon élénken érdeklődtek a gazdák a precíziós megoldások iránt, a legtöbben még csak a belépő szinten, de ha valaki kipróbálta, még többet szeretne belőle. Egyelőre kevesen számolják ki a megtérülést, de a kényelem mellett jól érzékelhetők a pontos sorvezetésből eredő előnyök, mondta a szakember.

Az idén indult AG Extend programban pedig a talajmunkához, a fejtrágyázáshoz, a növényvédelemhez és a betakarításhoz kínálnak precíziós berendezéseket.

MMG - Sokan érdeklődnek a precíziós technológia iránt

 

Érintésmentes talajszkennerrel fölszerelve mindig csak a szükséges mélységben lehet lazítani a talajt, ami óriási megtakarítás lehet ahhoz képest, hogy az egész területen mélylazítást végezzenek, magyarázta Virág István. A szkenner ugyanis a talaj vezetőképessége alapján határozza meg a talajszerkezetet, tömörödöttséget. A gyártó szoftvert is ad a berendezéshez, tehát az adatokat helyben lehet földolgozni, ezért is választotta a New Holland ezt a típust, aminek kizárólagos forgalmazója Európában.

Fotó: Csatlós Norbert
Valós időben, egészen pontosan lehet nitrogén fejtrágyát kijuttatni a növény igényeinek megfelelően, ha bevetjük a nitrogén-szenzort. Ez a spektrumelemzésen alapuló műszer képes megállapítani a növény nitrogén-ellátottságát, és annak alapján szabályozza a fejtrágya adagolását. Használható a regulátorozás szabályozására is, olyankor a fejlettebb állományokra több vegyszert kijuttatva egy szintre lehet hozni a táblán a növények fejlettségét.

Igazi precíziós berendezés az elektromos gyomirtó, ami vegyszer nélkül, 14 ezer voltos feszültséggel „pörköl oda” a gyomoknak. Egyelőre a totális gyomirtás kiváltására ajánlják, de léteznek a sorok gyommentesítésére kifejlesztett berendezések is.

Célzottan, a legalkalmasabb időben lehet permetezni, ha okos időjárás állomást állítunk föl a területünkön. Különböző szenzorokkal méri az állomás a talajnedvességet, a talaj és a levegő hőmérsékletét, a csapadékot, a páratartalmat, és ezek alapján meghatározza, hogy szükség van-e beavatkozásra valamilyen károsító ellen, és ha igen, mikor permetezzünk.

Végül a betakarításkor az érkező termény beltartalmát is folyamatosan lehet mérni különböző szenzorokkal, a nedvességtartalom mellett nyersfehérje, nyersrost és más mutatók is megállapíthatók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. A gazdák tehát úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

Gyorsabb, egyszerűbb metszés: a szőlőültetvények előmetszése

A szőlőültetvények metszése alapvető termesztéstechnológiai művelet, melyet kézzel vagy gépesítve, de minden ültetvényben elvégzünk. Az előmetszéssel megkönnyíthetjük a metszést végzők munkáját és lerövidíthetjük az erre fordított időt.

Tüntetnek a méhészek Európa-szerte

Brüsszelben, Párizsban és Amszterdamban is tüntetést tartanak európai méhészek januárban, a demonstrációkat a Magyarországon bejegyzett Egyesület az Európai Méhekért szervezi. Ha megszűnnek a méhészetek, méhek sem lesznek, amelyek beporozzák a növényeket.

Az őszi vetések jól telelnek, de a csapadékra még várni kell

Nagyrészt ködös, párás, eseménytelen időjárású hét áll mögöttünk, csak magasabb hegységeinkben és helyenként a Dunántúlon sütött ki a nap hosszabb időszakokra. Az igazi téli idő komolyabb fagyokkal, hótakaróval továbbra is várat magára.

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.

Elkeseredésükben teleöntötték mézzel az agrárminisztérium bejáratát

Egy német méhészpár 2,5 tonna, glifozáttal szennyezett mézet borított Julia Klöckner agrárminiszter irodája elé tiltakozásképpen a német agrárkormányzat politikájával szemben.

Lisztharmat, varasodás, és a többi klasszikus almabetegség – mire számíthatunk az idén?

Almatermésű gyümölcsféléinket 2019-ben sem kímélték a betegségek, és talán nem lep meg senkit, ha kijelentjük, hogy az idén is lesz velük növényvédelmi tennivaló. De lássuk részletesebben, milyen következtetések vonhatók le az egyes károsítók tavalyi aktivitásából.

Francia ötletek - mi is használhatjuk

A francia vasúti dolgozók hetekig elhúzódó sztrájkja ellenére sokakat vonz a 34. SIVAL nemzetközi kertészeti kiállítás Angers-ban. A korábbi évekhez képest 4000 négyzetméterrel nagyobb területen mintegy 700 cég vonultatja föl termékeit, szolgáltatásait. Nem meglepően, ezen a kiállításon is az innováció van a középpontban, a kapcsolódó fórumokon pedig központi téma a klímaváltozás.

„Csak ide megyek a szomszédba, és amúgy is mi bajom eshet egy ekkora monstrumban…”

Ön mindig beköti a biztonsági övet a traktorban is? Szomorú statisztikát idéz a német agrársajtó: 28 halálos kimenetelű traktorbaleset történt 2018-ban, és a legtöbbjük megelőzhető lett volna, ha a vezető beköti a biztonsági övét.