Back to top

A növényt kérdezik

A Bábolnai Gazdanapok központi témája a precíziós gazdálkodás, annak gyakorlati megvalósításáról kérdeztük Virág Istvánt, az Agrotec Magyarország termékmenedzserét. Kínálatukban a legegyszerűbb automata vezetéstől a teljesen komplex, valós idejű szabályozásig találhatók berendezések. A kiállításon élénken érdeklődtek a gazdák a precíziós megoldások iránt, egyelőre még csak a belépő szinten.

Fotó: Csatlós Norbert
A kiállításon élénken érdeklődtek a gazdák a precíziós megoldások iránt, a legtöbben még csak a belépő szinten, de ha valaki kipróbálta, még többet szeretne belőle. Egyelőre kevesen számolják ki a megtérülést, de a kényelem mellett jól érzékelhetők a pontos sorvezetésből eredő előnyök, mondta a szakember.

Az idén indult AG Extend programban pedig a talajmunkához, a fejtrágyázáshoz, a növényvédelemhez és a betakarításhoz kínálnak precíziós berendezéseket.

MMG - Sokan érdeklődnek a precíziós technológia iránt

 

Érintésmentes talajszkennerrel fölszerelve mindig csak a szükséges mélységben lehet lazítani a talajt, ami óriási megtakarítás lehet ahhoz képest, hogy az egész területen mélylazítást végezzenek, magyarázta Virág István. A szkenner ugyanis a talaj vezetőképessége alapján határozza meg a talajszerkezetet, tömörödöttséget. A gyártó szoftvert is ad a berendezéshez, tehát az adatokat helyben lehet földolgozni, ezért is választotta a New Holland ezt a típust, aminek kizárólagos forgalmazója Európában.

Fotó: Csatlós Norbert
Valós időben, egészen pontosan lehet nitrogén fejtrágyát kijuttatni a növény igényeinek megfelelően, ha bevetjük a nitrogén-szenzort. Ez a spektrumelemzésen alapuló műszer képes megállapítani a növény nitrogén-ellátottságát, és annak alapján szabályozza a fejtrágya adagolását. Használható a regulátorozás szabályozására is, olyankor a fejlettebb állományokra több vegyszert kijuttatva egy szintre lehet hozni a táblán a növények fejlettségét.

Igazi precíziós berendezés az elektromos gyomirtó, ami vegyszer nélkül, 14 ezer voltos feszültséggel „pörköl oda” a gyomoknak. Egyelőre a totális gyomirtás kiváltására ajánlják, de léteznek a sorok gyommentesítésére kifejlesztett berendezések is.

Célzottan, a legalkalmasabb időben lehet permetezni, ha okos időjárás állomást állítunk föl a területünkön. Különböző szenzorokkal méri az állomás a talajnedvességet, a talaj és a levegő hőmérsékletét, a csapadékot, a páratartalmat, és ezek alapján meghatározza, hogy szükség van-e beavatkozásra valamilyen károsító ellen, és ha igen, mikor permetezzünk.

Végül a betakarításkor az érkező termény beltartalmát is folyamatosan lehet mérni különböző szenzorokkal, a nedvességtartalom mellett nyersfehérje, nyersrost és más mutatók is megállapíthatók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyerekrajzokon a családok kedvenc zöldségei

Idén is nagy sikernek örvendett a Bonduelle óvodásokat és általános iskolásokat megszólító, "A család kedvenc zöldségei" címmel meghirdetett rajzversenye. A díjátadó ünnepséget a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ dísztermében rendezték.

A növények is pánikba esnek az esőtől

Esőtől áztatva, napfényben és széndioxidban „úszva” – azt gondolnánk, hogy ez álmai netovábbja minden növénynek. Egy új tanulmány szerint azonban meglepően komplex a reakciójuk az esőre.

Több támogatásra lenne szükség a generációváltáshoz a mezőgazdaságban

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) Mezőgazdaság, vidékfejlesztés és környezetvédelem (NAT) szekciója október végén jelentést fogadott el „A KAP generációváltásra gyakorolt hatásának értékelése” címmel. A jelentés magyar előadóját a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) képviselője szakértőként segítette a munkában.

Újabb ötévnyi bizalom

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) küldöttülése a főtitkárválasztás során újabb öt évre bizalmat szavazott Dr. Brazsil Dávidnak. „Nem az elmúlt négy év folytatása, hanem új öt év indítása a célom” - ígéri Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa újraválasztott főtitkára.

Zongorabillentyűkre váltott a Liszt borcsalád

A Szekszárdi borvidék meghatározó borászata a Twickel Szőlőbirtok, amelynek belépő borcsaládját Liszt Ferencről nevezték el, a zeneszerző családi kötődésére emlékezve. A fiataloknak szánt kilenc tagú borcsalád most arculatot váltott. Ipacs Géza grafikus az új címkéken már csak zongorabillentyűkkel jelezte a zenei kötődést, nagyobb hangsúlyt kapott a pincészet neve a levegős, modern címkén.

Rolls-Royce motorok a mezőgazdaságban

A nagy teljesítményű motorokat gyártó németországi Friedrich­shafenben működő, eddig MTU néven ismert motorgyár a jövőben Rolls-Royce Power System néven szerepel.

Továbbra is a tej a legjobb választás

A tej és a tejtermékek a kiegyensúlyozott táplálkozás részei, számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak megfelelő összetételben, amiket más forrásból nehéz pótolni. Számos kutatás alátámasztotta, hogy a tej olyan komplex ásványi anyag és vitamin forrás a szervezet számára, aminek a helyettesítése mindennapos odafigyelést igényel, ha valaki csökkenteni szeretné a fogyasztását.

Megvédjük a növényvédelmet?

Elméleti számítások szerint a növényvédelem elhagyásával évente akár 400-500 ezer ember is éhenhal hatna. Nem véletlen, hogy sokan aggódva tekintenek az uniónak a kémiai védekezést szinte ellehetetlenítő nyilatkozataira. A radikális rendelkezések helyett inkább az ésszerű, kontrollált növényvédelemre kellene fókuszálni. Ezek a gondolatok is előkerültek az Agrya Tiszadobon tartott tanácskozásán.

Lendületesen nő a megújulóenergia-felhasználás, de ez mégsem elég

Megtorpanni látszik a globális dekarbonizáció üteme, a megelőző négy évben elért mérsékelt előrelépést követően. Ha ez a tendencia folytatódik, az országok nem lesznek képesek elérni a Párizsban elfogadott globális célt, azaz a felmelegedés jóval 2°C alatt tartását.

November 1-jétől karantén károsító az úgynevezett Jordán vírus az EU-ban

Az e napon hatályba lépett rendelet értelmében az Európai Unió területén felderített vírusfertőzési eseteket kötelező jelenteni. A Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) bejutását, terjedését megakadályozandó speciális intézkedések bevezetésére van szükség a paradicsom- és paprikatermesztésbe, tette közzé a hírt a FuitVeB a Holland Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NVWA) nyomán.