Back to top

A talajszelvény segít jó döntést hozni

Az egyes talajművelési megoldások mélységi hatását is meg tudták figyelni az érdeklődők a Bábolnai Gazdanapokon bemutatott interaktív talajszelvény segítségével. A szakértő szerint ez a megoldás segít a megfelelő művelési módszer kiválasztásában.
Mélységében láttatja a talajszelvény a munkagépek talajművelési képességét, ezért jobban meghatározható ezzel a módszerrel a saját földünkön szükséges eljárás

– véli Vona Márton a Csernozjom Kft. talajvédelmi és tápanyaggazdálkodási szakértője. A szakember a Bábolnai Gazdanapok keretében bemutatott talajszelvény kapcsán lapunknak elmondta: a legtöbb esetben a talajművelés során csak a felszínt látjuk, és arról próbálunk meg következtetéseket levonni, ez azonban nem elegendő a jó döntés meghozatalához. A talajszelvényt, vagyis a talaj rétegeinek vizsgálatát lehetővé tevő megoldást azért alkalmazhatjuk, mert könnyedén kialakítható és ennek révén megismerhetjük talajaink szerkezetét.

A Bábolnai Gazdanapok keretében bemutatott interaktív talajszelvényben többféle talajművelési eszköz munkáját is bemutatták az érdeklődőknek.

A mélyebb műveléstől a sekély és ultrasekély művelést lehetővé tevő eszközök forgató, keverő, talajlazító munkáját is meg lehetett vizsgálni.

MMG - A talajszelvény segít jó döntést hozni

 

Vona Márton szerint a mélyebb és sekélyebb művelésnek is megvan a létjogosultsága. A sekélyebb művelés az egészséges, jó talajélettel rendelkező földeken lehet jó megoldás, míg a tömődött, egészségtelen, hibás talajokon először érdemes lenne a mélyebb, keményebb réteget több fázisban feltörni és helyreállítani a talajéletet. Ha ez megtörtént, utána egyéni ízlés és döntés kérdése, hogy mélyebb vagy sekélyebb talajművelést választ a gazda – tette hozzá a szakember.

Részletes képgalériánkat itt nézheti meg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az eső után meleg időben zajlik a szem- és magképződés

A hét első felében hazánk döntő részén kiadós öntözést kaptak a nyári növényeink. A nedvességgel feltöltődött talaj és a folytatásban várható stabilan meleg, száraz idő sok napsütéssel optimális körülményeket teremt a fő szántóföldi növényünknek számító kukorica és a napraforgó szem- és magképződésére.

Mondelez: Magyarország részt vesz a fenntartható búzatermesztési programban

Magyarország részt vesz a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programban, az így termesztett Harmony búzát július végén első alkalommal aratták le hazánkban.

Lesz Bábolnai Gazdanapok!

Az elmúlt időszakban, teljesen egyértelmű és érthető okokból, sok kétség merült fel azzal kapcsolatban, hogy mi lesz idén a Dunántúl legnagyobb agrár-szakkiállításának sorsa.

Folytatódik a száraz idő

Jelenleg hazánk döntő részén megfelelő a talajnedvesség, a kapás növények szépen fejlődhetnek, a meleg és jobbára száraz időben pedig jól lehet haladni a még kint lévő kalászosok aratásával is. A Kisalföld északnyugati részén és a Mohácsi sziget térségében azonban nem ilyen ideális a helyzet, arrafelé nem esett elég eső, így még mindig a kritikus szint alatt van a talajnedvesség.

Rendkívüli évük volt a dohánytermesztőknek

Próbára tette az idei év szélsőséges időjárása a hazai dohányültetvényeket, emiatt a tavalyinál várhatóan gyengébb minőségű és kevesebb lesz a termés - hangzott el egy szakmai rendezvényen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértón.

A májusi fagy után 3 csövet ígér a kukorica

Kósa Sándor egyéni gazdálkodó Nagyecseden. Négyszáz hektárt művel a feleségével közösen, amiből 200 hektár kukorica, 100 hektár búza, 100 hektár napraforgó. Agrármérnöki pályáját 1973-ban kezdte a 70 éves szakember. Ezt azért fontos kiemelni, mert olyat, mint az idén, hogy az 5-6 leveles kukorica május 13-án lefagyjon, még nem tapasztalt.

II. Extrém Talajtani Tábor Nádudvaron

A KITE Zrt. közreműködésével Extrém Talajtani Tábort szervezett Nádudvaron július 21. és 25. között a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Földrajz-Geoinformatika Intézete és a Magyar Földrajzi Társaság. A program célja a talajtan társadalmi megbecsültségének emelése és a meglévő csúcstechnológia bölcs alkalmazása.

A sok csapadék miatt Zala megye egyes területein leállt az aratás

Az esős időjárás lelassította Zala megyében a betakarítási munkákat, a szántóföldekre hullott nagy mennyiségű csapadék miatt a megye nagy részén leállt az aratás - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke hétfőn az MTI-vel.

Betekintés a jövő agráriumába

„Kutatás-fejlesztés – innováció az agrárium szolgálatában” címmel új tudományt népszerűsítő kötetet tervez kiadni a Doktoranduszok Országos Szövetsége Agrártudományi Osztálya és a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány. Jelentkezni minden új, önálló elméleti vagy empirikus kutatások eredményét tartalmazó, tudományos igényű tanulmánnyal vagy cikkel lehet.

Konténermalmok Dél-Afrikában

A helyi lakossági igények kielégítésére és a helyben termesztett gabonafélék, valamint a kukorica feldolgozására gyorsan terjednek az országban a konténerekbe telepített malmok.