Back to top

A talajszelvény segít jó döntést hozni

Az egyes talajművelési megoldások mélységi hatását is meg tudták figyelni az érdeklődők a Bábolnai Gazdanapokon bemutatott interaktív talajszelvény segítségével. A szakértő szerint ez a megoldás segít a megfelelő művelési módszer kiválasztásában.
Mélységében láttatja a talajszelvény a munkagépek talajművelési képességét, ezért jobban meghatározható ezzel a módszerrel a saját földünkön szükséges eljárás

– véli Vona Márton a Csernozjom Kft. talajvédelmi és tápanyaggazdálkodási szakértője. A szakember a Bábolnai Gazdanapok keretében bemutatott talajszelvény kapcsán lapunknak elmondta: a legtöbb esetben a talajművelés során csak a felszínt látjuk, és arról próbálunk meg következtetéseket levonni, ez azonban nem elegendő a jó döntés meghozatalához. A talajszelvényt, vagyis a talaj rétegeinek vizsgálatát lehetővé tevő megoldást azért alkalmazhatjuk, mert könnyedén kialakítható és ennek révén megismerhetjük talajaink szerkezetét.

A Bábolnai Gazdanapok keretében bemutatott interaktív talajszelvényben többféle talajművelési eszköz munkáját is bemutatták az érdeklődőknek.

A mélyebb műveléstől a sekély és ultrasekély művelést lehetővé tevő eszközök forgató, keverő, talajlazító munkáját is meg lehetett vizsgálni.

MMG - A talajszelvény segít jó döntést hozni

 

Vona Márton szerint a mélyebb és sekélyebb művelésnek is megvan a létjogosultsága. A sekélyebb művelés az egészséges, jó talajélettel rendelkező földeken lehet jó megoldás, míg a tömődött, egészségtelen, hibás talajokon először érdemes lenne a mélyebb, keményebb réteget több fázisban feltörni és helyreállítani a talajéletet. Ha ez megtörtént, utána egyéni ízlés és döntés kérdése, hogy mélyebb vagy sekélyebb talajművelést választ a gazda – tette hozzá a szakember.

Részletes képgalériánkat itt nézheti meg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A baktériumokból készült fehérje jobb a környezetnek

Kutatók talajlakó baktériumokból új fehérjét állítottak elő, ami állításaik szerint sokkal inkább klímabarát, mint a hús.

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.

Francia ötletek - mi is használhatjuk

A francia vasúti dolgozók hetekig elhúzódó sztrájkja ellenére sokakat vonz a 34. SIVAL nemzetközi kertészeti kiállítás Angers-ban. A korábbi évekhez képest 4000 négyzetméterrel nagyobb területen mintegy 700 cég vonultatja föl termékeit, szolgáltatásait. Nem meglepően, ezen a kiállításon is az innováció van a középpontban, a kapcsolódó fórumokon pedig központi téma a klímaváltozás.

ENSZ: A Föld felszínének 30 százalékát kell védelembe venni

A szárazföldek és a vizek felszínének 30 százalékát kellene védelembe venni 2030-ig az ENSZ hétfőn ismertetett javaslattervezete szerint.

Vízmegőrzés szinergiával

Három hazai cég együttműködésével született meg az a világon egyedülálló komplex talajkezelési technológia, amit Nagy István agrárminiszter jelenlétében mutattak be a sajtónak. A homokhátsági talajokra kifejlesztett módszer legalább hat héten keresztül javítja a talaj vízmegtartó képességét és a talajéletet.

Álmosak a tőzsdék

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Cseh minta: két legyet egy csapásra!

Csehországban 2021-től új szabályok lépnek érvénybe az agráriumban. A szabályzás a mezőgazdálkodásban és a vadgazdálkodásban is egyaránt üdvözítő lehet, és mind a két ágazatban sarkalatos problémát sikerülhet vele megoldani.

Élénkülhetnek az öntözési beruházások - évértékelő Feldman Zsolttal

A szélsőséges időjárás ellenére tavaly az utolsó pillanatban érkezett csapadék megmentette a növénytermesztést, és az afrikai sertéspestis – paradox módon – jó lehetőséget teremt a sertéstartásnak – értékelte lapunknak az elmúlt évet Feldman Zsolt.

Mentik a menthetőt az ausztrál gazdák

Hatalmas károkat okoznak az Ausztráliában tomboló bozóttüzek, melyek a mezőgazdasági termelőket sem kímélik. Különösen nagy veszteségek érik a Kenguru-sziget gazdálkodóit, akik állatorvosokkal közösen próbálják menteni a megmaradt állatállományaikat.

Átlagos év után idén már jó termésben bíznak

Bár az időjárás 2019 igazán szélsőséges volt, a betakarított termés mennyisége összességében átlagosnak mondható. A szántóföldi növénytermesztők és a zöldségtermesztők is idén optimális időjárásban és jó termésben bíznak.