0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A talajszelvény segít jó döntést hozni

Az egyes talajművelési megoldások mélységi hatását is meg tudták figyelni az érdeklődők a Bábolnai Gazdanapokon bemutatott interaktív talajszelvény segítségével. A szakértő szerint ez a megoldás segít a megfelelő művelési módszer kiválasztásában.
Mélységében láttatja a talajszelvény a munkagépek talajművelési képességét, ezért jobban meghatározható ezzel a módszerrel a saját földünkön szükséges eljárás

– véli Vona Márton a Csernozjom Kft. talajvédelmi és tápanyaggazdálkodási szakértője. A szakember a Bábolnai Gazdanapok keretében bemutatott talajszelvény kapcsán lapunknak elmondta: a legtöbb esetben a talajművelés során csak a felszínt látjuk, és arról próbálunk meg következtetéseket levonni, ez azonban nem elegendő a jó döntés meghozatalához. A talajszelvényt, vagyis a talaj rétegeinek vizsgálatát lehetővé tevő megoldást azért alkalmazhatjuk, mert könnyedén kialakítható és ennek révén megismerhetjük talajaink szerkezetét.

A Bábolnai Gazdanapok keretében bemutatott interaktív talajszelvényben többféle talajművelési eszköz munkáját is bemutatták az érdeklődőknek.

A mélyebb műveléstől a sekély és ultrasekély művelést lehetővé tevő eszközök forgató, keverő, talajlazító munkáját is meg lehetett vizsgálni.

youtube://v/h12JuoxSXl0

 

Vona Márton szerint a mélyebb és sekélyebb művelésnek is megvan a létjogosultsága. A sekélyebb művelés az egészséges, jó talajélettel rendelkező földeken lehet jó megoldás, míg a tömődött, egészségtelen, hibás talajokon először érdemes lenne a mélyebb, keményebb réteget több fázisban feltörni és helyreállítani a talajéletet. Ha ez megtörtént, utána egyéni ízlés és döntés kérdése, hogy mélyebb vagy sekélyebb talajművelést választ a gazda – tette hozzá a szakember.

Részletes képgalériánkat itt nézheti meg.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu