0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Koncz Gábor lett a vadászok nagykövete

Új helyszín, a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark adott otthont a XIII. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválnak, amelyet idén együtt rendeztek az Országos Vadásznappal. A rendezvényen változatos és színvonalas programok várták az érdeklődőket, melyek egy részét már a 2021-es Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében szervezték.

A természetet, vadászatot, vadgasztronómiát szerető közönség végigjárhatta a Fejér megyében terítékre hozott trófeák kiállítását, ízelítőt kapott az agárfuttatásból, részt vehetett solymász- és íjászbemutatón, megtekinthette a Világjáró vadászok Klubja által berendezett 5 kontinens és Magyarország vadjai preparátumkiállítást.

Nem kisebb megmérettetésnek, mint a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjének is a rendezvény adott otthont. A 40 csapat két fordulóban mérte össze ügyességét, erejét és tudását, a látványos és igen izgalmas versenyben végül a Mecsekerdő Zrt. Ritrovi Kft. gárdája végzett az első helyen, a második helyezést a Északerdő 100+ csapata érte el, a dobogó harmadik fokára pedig a Gemenc Zrt. négyese állhatott fel.

A fesztivál vadételfőző versenyére szerte az országból és a környező országokból is neveztek, közel 100 csapat mérte össze főzőtudományát.

A Vadételek asztala versenyszámban őz-, szarvas-, muflon- vagy vaddisznóhúsból bográcsban készültek a finomságok, melyekből aztán a közönség is kóstolhatott. De választhatták az óriás bográcsban főtt vörösboros erdei gombás szarvaspörköltet, vagy az idén is nagy sikert aratott vadburgert is.

Idén sem maradtak el a néptáncbemutatók, zengtek a vadászkürtösök, játszóház, kézműves- és gasztrovásár, erdei iskolai foglalkozások, népi játékok, könnyűzenei koncertek is várták a kicsiket és nagyokat.

Az Országos Vadásznapot megnyitó Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy a hatályban lévő vadászati törvénynek a vadgazdálkodók és a hazai vadállomány egyaránt a nyertesei. Előnyös változást hozott a vadászati joghoz kötődő haszonbérleti időszak 20 évre növelése, ahogyan az is, hogy a vadgazdálkodási terület alsó határát 3000 hektárban határozták meg. Szintén kedvező döntés volt, hogy visszaállították a trófeabírálatot, és a tapasztalatok szerint jól működik a tájegységi fővadászi rendszer is.

Nagy István agrárminiszter emlékeztetett rá, hogy a vadászat egyidős az emberiséggel. 

A vadászok a 21. században is arra törekszenek, hogy megteremtsék az ember-természet-vad hármasának harmóniáját.

Megköszönte, hogy a vadászok fegyelmezetten együttműködnek az állat-egészségügyi hatóságokkal a gondok megelőzése érdekében. A fákhoz hasonlóan a vad is az erdő kincse, fogalmazott a miniszter, és a vadászatban rejlő lehetőségek jobb kihasználására jó lenne a jelenlegi évi 20 dekagrammos vadhúsfogyasztást az európai átlagra, fejenként 1 kilogrammra növelni. Ezt indokolná az is, hogy a vadhús nagyon egészséges és finom alapanyag.

2021. szeptember 25. és október 14. között Budapest mellett négy város, Gödöllő, Hatvan, Keszthely és Vásárosnamény lesznek az Egy a természettel világkiállítás kiemelt helyszínei, hallottuk Kovács Zoltán kormánybiztostól. A világkiállítás előkészítő munkáiban, szervezésében fontos szerepet kapnak az Országos Vadászkamara és megyei szervezetei. Az elmúlt nyolc hónapban több mint 90 partnerrel vették fel a kapcsolatot, az év végéig 70 céggel, szervezettel kötnek támogatási szerződést.

Az Országos Vadászkamara a vadászati törvény módosításának köszönhetően jóval nagyobb forrással rendelkezik, ezáltal mind több szolgáltatással segíti a magyar vadászat ügyét. Ősszel már harmadik alkalommal lehet beadni pályázatot a vadgazdálkodási alapra, ebből soha nem látott mértékben tudják támogatni a vadászatra jogosultakat, mondta Jámbor László, az Országos Vadászkamara elnöke.

A rendezvényen országos kitüntetéseket is átadtak. Többek közt két színész is rangos elismerésben részesült. Bodrogi Gyulának és Koncz Gábornak az Agrárminisztérium, a Vadászati Védegylet, az Országos Magyar Vadászkamara és a Nimród vadászújság a Magyar Természeti-Vadászati Örökség Érdemkeresztet adományozta. Szenvedélyes vadászként mindketten sokat tettek a magyar vadászati kultúra értékeinek megőrzéséért és hagyományainak ápolásáért, a vadászat népszerűsítéséért, elfogadtatásáért.

Koncz Gábort a magyar vadászok nagykövetének kérték fel.

Az eseményről készült további fotókat megtekintheti ide kattintva.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu