0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az állatorvosoknak az élelmiszerbiztonság területén is fontos szerep jut

Az élelmiszerbiztonság fenntartásán nap mint nap több ezer szakember dolgozik, élükön az állatorvosokkal - hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az Állatorvostudományi Egyetem tanévnyitóján.

Az élet legfontosabb dolgait: az egészséget, a fiatalságot, a szabadságot természetesnek érzi az ember. Általában csak akkor becsüljük az értéküket, amikor a hiányukkal először találkozunk. Valahogy így vagyunk az élelmiszerbiztonsággal is, hiszen hajlamosak vagyunk magától értetődőnek gondolni. Pedig a fenntartásán nap mint nap több ezer szakember dolgozik, élükön az állatorvosokkal – mondta a tanévnyitón Zsigó Róbert.

Az állatorvoslásban és az élelmiszerlánc-biztonságban már most láthatóak azok a kihívások, amelyek megválaszolásához az állatorvostan hallgatók új ötleteire lesz szükség.

Zsigó Róbert felhívta a figyelmet: a növénytermesztés, az állattenyésztés és az élelmiszeripar új technológiái, a génszerkesztés, a globalizáció és az éghajlatváltozás megannyi következménye jól láthatóan olyan, eddig nem ismert kérdéseket fog szülni a következő évtizedekben, amelyekre már a jövő generációjának kell megadnia a szakmai és erkölcsi értelemben is megfelelő válaszokat.

Az állategészségügyi szolgálat hatékony munkájának

egyik jól mérhető eredménye a különböző, nemzetközileg elismert mentességek megszerzése, illetve azok megtartása.

Ilyen volt 2014-ben a gümőkórtól, 2015-ben az Aujeszky-féle betegségtől való mentességnek az Európai Unió által történt elfogadása.

Különösen nagy jelentőségű volt a közelmúltban a Magyarországon is megjelenő és nagy gazdasági károkat okozó magas patogenitású madárinfluenza járvány, mely felszámolása nem sikerült volna a magyar állategészségügy és a hatóság következetes és kiváló munkája nélkül. Az agrártárca államtitkára, a hallgatók jövőbeni feladatainak érzékeltetésére néhány kontinentális jelentőségű ügyet említett, de hozzátette, hasonlóan

fontos teendők várnak a klinikai gyógyítástól az élelmiszerlánc-biztonságig az állatorvoslás minden területén a diákokra,

melyhez sok sikert kívánt.

Forrás: AM Sajtóiroda