Back to top

A gépek többre lennének képesek

A precíziós gazdálkodás nem feltétlenül a legmodernebb, akár a GPS technológia alkalmazásával kezdődik, hanem azzal, hogy jobban megismerjük a rendelkezésünkre álló technológiai lehetőségeket - mondja Dr. Virág István, az Agrotec Magyarország Kft. precíziós gazdálkodás termékmenedzsere. A drága gépek vásárlása csak akkor térül meg, ha élni is tudunk a gépekben meglévő adottságokkal.

Sajnos, nagyon sok olyan gazdálkodó van még, aki megszokásból használja a legmodernebb gépeket is, de szerencsére olyanok is vannak szép számmal, akik szinte már tudományos szinten kezelik drága berendezéseiket - állítja Virág István.

Nálam ott kezdődik a precíziós gazdálkodás, hogy megpróbálják a maximumot kihozni az adott rendszerből. Szerintem ezeket a technológiákat már nem lehet kihagyni a termelésből, aki elkezdte, megtanulta, és rá tudott érezni a lényegére, az mind elmondja, hogy csak azt bánja, hogy miért nem előbb vágott bele, miért nem korábban kezdett vele dolgozni.

Az adatgyűjtés, az adatok hasznosítása lényeges lenne a precíziós technológiában, de én úgy vettem észre, hogy a termelők többsége ezt nem használja ki. Szerintem tízből emberből egy, ha foglalkozik a szoftverek adta információk feldolgozásával is, nincs idejük, kapacitásuk erre már a termelőknek. Ha ezeket az információkat szaktanácsadásban vesszük igénybe, meg van annak az esélye, hogy kimaradunk a döntésből. Hét szaktanácsadótól hét különböző tanácsot fogunk kapni, és nem biztos, hogy jobbakat, mint ha mi magunk végeznénk el az adott feladat kivitelezését.

Persze, nem a szaktanácsadók ellen beszélek most, tudom, hogy vannak nagyon jó szakemberek közöttük, különösen azok, akik maguk is gazdálkodnak. Sajnos a gazdálkodók elkényelmesedtek. Amilyen tervet kézhez kapnak, azt szinte megfontolás nélkül beteszik a monitorba, és nem biztos, hogy utána járnak, hogy megalapozott volt e a terv. Így a lényegét veszíti el a folyamat. Hiába ruházott be a technológiára, hiába fizetett a szaktanácsadásért, ha nem tudja, hogy valóban mennyit is nyert is. Az kevés, hogy elmondhatja a szomszédjának, hogy ő precíziósan visszapótolja a tápanyagot, azt kell látnia, hogy ez meg is térül neki. Ez lenne a lényeg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ennyi üzemanyagot gyártott a Mol használt sütőolajból

A Mol az elmúlt kilenc évben több mint 1900 tonna használt sütőolajat gyűjtött össze, amelyből bioüzemanyagot gyártanak - tájékoztatott a vállalat hétfőn.

Csúcskombájnok a John Deere-től

A John Deere Európában a múlt év őszén, az Agritechnica kiállításon mutatta be a 100 t/h feletti teljesítményekre tervezett betakarítógépeit, amelyek kombájnflottájának a zászlóshajói lesznek.

Alternatív megoldások a gyomszabályozásban

A szőlőültetvények, mint állókultúrák gyomirtása a hagyományos termesztésben sem egyszerű kérdés, még akkor sem, ha a gyomirtó szerek használata általános. A fenntartható termesztésben a kemikáliák nem megengedettek, csak mechanikai módszerek vagy alternatív megoldások lehetségesek.

130 éves a Kubota

Idén ünnepelte alapításának 130 éves jubileumát a világ harmadik legnagyobb traktor- és mezőgazdasági gépgyártója, a japán Kubota Corporation.

Kevesebb kiállítóval, de megrendezik Debrecenben a Farmer Expót

Kevesebb kiállítóval és kisebb épített vásárterülettel, de megrendezik augusztus 18-21. között a Farmer Expót Debrecenben, az egyetem Böszörményi úti campusán - közölte Vaszkó László vásárigazgató hétfőn az MTI-vel.

Jubiláló burgonyakombájn-konstrukció

Gabonakombájnjai és szecskázói után 1969-ben dobta piacra első önjáró burgonyabetakarító gépét a Grimme Landtechnik. A vállalat innovációja előtt csak vontatott betakarítót használtak a burgonyatechnológiákban.

Elképesztő összegek röpködtek a mezőgépeket is kínáló árverésen

Egy neves brit aukciósház a járványhelyzet miatt online árverések szervezéséhez folyamodott, s milyen jól tette! Az első ilyen alkalmon csak úgy röpködtek a rekordösszegek: a legmagasabb áron egy Mercedes-Benz traktor kelt el, megelőzve egy Bentley-t.

Kipróbált gépek a szőlészetekbe

A gépbemutatók megritkulása közepette üde színfolt volt a július 24-én Balatonlelle-Rádpusztán, a Rád-Vin Kft. területén tartott Vititech 2020 gyakorlati szőlészeti gépbemutató. A tavaly indult Vititech-et a KITE Zrt. is nagyszerű kezdeményezésnek tartotta, így örömmel csatlakoztak hozzá. Bíznak benne, hogy a szervezőknek sikerült hagyományt teremteniük.

Konténermalmok Dél-Afrikában

A helyi lakossági igények kielégítésére és a helyben termesztett gabonafélék, valamint a kukorica feldolgozására gyorsan terjednek az országban a konténerekbe telepített malmok.

A nyári gyepápolás 7+1 aranyszabálya

A nyári időszakban mutatja legszebb arcát a gyep, feltéve akkor, ha megfelelően gondozzuk. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen gyakran nyírjuk, milyen napszakban locsoljuk, vagy éppen mennyi tápanyaggal látjuk el időről időre. A STIHL kertápolási szakértői összegyűjtöttek hét plusz egy aranyszabályt, amelyek betartásával tökéletes pázsitunk lehet.