Back to top

A gépek többre lennének képesek

A precíziós gazdálkodás nem feltétlenül a legmodernebb, akár a GPS technológia alkalmazásával kezdődik, hanem azzal, hogy jobban megismerjük a rendelkezésünkre álló technológiai lehetőségeket - mondja Dr. Virág István, az Agrotec Magyarország Kft. precíziós gazdálkodás termékmenedzsere. A drága gépek vásárlása csak akkor térül meg, ha élni is tudunk a gépekben meglévő adottságokkal.

Sajnos, nagyon sok olyan gazdálkodó van még, aki megszokásból használja a legmodernebb gépeket is, de szerencsére olyanok is vannak szép számmal, akik szinte már tudományos szinten kezelik drága berendezéseiket - állítja Virág István.

Nálam ott kezdődik a precíziós gazdálkodás, hogy megpróbálják a maximumot kihozni az adott rendszerből. Szerintem ezeket a technológiákat már nem lehet kihagyni a termelésből, aki elkezdte, megtanulta, és rá tudott érezni a lényegére, az mind elmondja, hogy csak azt bánja, hogy miért nem előbb vágott bele, miért nem korábban kezdett vele dolgozni.

Az adatgyűjtés, az adatok hasznosítása lényeges lenne a precíziós technológiában, de én úgy vettem észre, hogy a termelők többsége ezt nem használja ki. Szerintem tízből emberből egy, ha foglalkozik a szoftverek adta információk feldolgozásával is, nincs idejük, kapacitásuk erre már a termelőknek. Ha ezeket az információkat szaktanácsadásban vesszük igénybe, meg van annak az esélye, hogy kimaradunk a döntésből. Hét szaktanácsadótól hét különböző tanácsot fogunk kapni, és nem biztos, hogy jobbakat, mint ha mi magunk végeznénk el az adott feladat kivitelezését.

Persze, nem a szaktanácsadók ellen beszélek most, tudom, hogy vannak nagyon jó szakemberek közöttük, különösen azok, akik maguk is gazdálkodnak. Sajnos a gazdálkodók elkényelmesedtek. Amilyen tervet kézhez kapnak, azt szinte megfontolás nélkül beteszik a monitorba, és nem biztos, hogy utána járnak, hogy megalapozott volt e a terv. Így a lényegét veszíti el a folyamat. Hiába ruházott be a technológiára, hiába fizetett a szaktanácsadásért, ha nem tudja, hogy valóban mennyit is nyert is. Az kevés, hogy elmondhatja a szomszédjának, hogy ő precíziósan visszapótolja a tápanyagot, azt kell látnia, hogy ez meg is térül neki. Ez lenne a lényeg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Case IH két „Az év gépe 2020” díjat kapott a hannoveri Agritechnica-n

A CNH konszernhez tartozó Case IH újdonságát, az LB 436 HD hasábbálázóját és az új DataConnect nevű, különböző gyártók gépeiből álló vegyes flották összeköttetését biztosító információs rendszerét is díjazták az Agritechnica kiállításon.

Tetris Challenge – méhész verzió

Berobbant az internet világába egy új „kihívás”, melyben különböző szakmák mutatják meg hivatásuk eszközeit szépen elrendezett struktúrában, madártávlatból fotózva. A „Tetris Challenge” történetében először a méhészek eszközeit mutatta be a Nyerges Méhészet

Újabb ötévnyi bizalom

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) küldöttülése a főtitkárválasztás során újabb öt évre bizalmat szavazott Dr. Brazsil Dávidnak. „Nem az elmúlt négy év folytatása, hanem új öt év indítása a célom” - ígéri Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa újraválasztott főtitkára.

Rolls-Royce motorok a mezőgazdaságban

A nagy teljesítményű motorokat gyártó németországi Friedrich­shafenben működő, eddig MTU néven ismert motorgyár a jövőben Rolls-Royce Power System néven szerepel.

Ufóméretű drón Hannoverben

Sci-fibe illő méretű drónnal készül a John Deere a hannoveri Agritechnica kiállításra. A 9,2 méter átmérőjű repülő szerkezetet a dróntaxik fejlesztésében úttörő Volocopter céggel közösen tervezték, és egyedülálló újítás a mezőgazdaságban, ahol eddig még csak lényegesen kisebb drónokkal jelentek meg a gyártók. Számos feladatra lesz alkalmas, egyelőre a permetezéshez való kiegészítőkkel szerelték fel.

Lemken Sulky együttműködés

Nicola Lemken a német Lemken GmbH. tulajdonosa és Julien Burel von Sulky a francia Sulky cég tulajdonosa megállapodást írt alá röpítőtárcsás műtrágyaszóró gépek, gépcsaládok szállítására.

Az automatizált mezőgazdaság környezetszennyezőbb?

A mezőgazdasági és a gépjárműipart átalakította az automatizálás - de ha hagyjuk „elszabadulni” a fejlett technológiát, a bolygó szenvedni fog. Minderről Laurie Wright, a southamptoni Solent Egyetem tanszékvezetője beszélt az Independent című brit lapban.

A precizitás új szintje: rajban működő robotok

Bár a Fendt minden, csak nem startup cég, az Agco konszernnel tervezett rajban működő Fendt Xaver kukoricavető robotok ezzel együtt jól illeszkednek a hasonló fejlesztések sorába.

Új rakodócsalád a New Hollandtól

A New Holland ebben az évben új, 6 modellből álló és 14 modellvariációban készülő, teleszkópgémes rakodócsaláddal jelent meg a piacon, amelyek 6,7 és 9 méteres emelési magassággal, 3,2 és 4 tonna maximális emelőképességgel rendelkeznek.

Átadták Magyarországon a 100. önjáró DAMMANN permetezőgépet

A MAGTÁR KFT 2006 óta képviseli a DAMMANN permetezőgép gyárat Magyarországon, immár 13 esztendeje. A DAMMANN permetezők a permetezéstechnika csúcsát képviselik, mind a vontatott mind az önjáró kategóriában.