Back to top

A gépek többre lennének képesek

A precíziós gazdálkodás nem feltétlenül a legmodernebb, akár a GPS technológia alkalmazásával kezdődik, hanem azzal, hogy jobban megismerjük a rendelkezésünkre álló technológiai lehetőségeket - mondja Dr. Virág István, az Agrotec Magyarország Kft. precíziós gazdálkodás termékmenedzsere. A drága gépek vásárlása csak akkor térül meg, ha élni is tudunk a gépekben meglévő adottságokkal.

Sajnos, nagyon sok olyan gazdálkodó van még, aki megszokásból használja a legmodernebb gépeket is, de szerencsére olyanok is vannak szép számmal, akik szinte már tudományos szinten kezelik drága berendezéseiket - állítja Virág István.

Nálam ott kezdődik a precíziós gazdálkodás, hogy megpróbálják a maximumot kihozni az adott rendszerből. Szerintem ezeket a technológiákat már nem lehet kihagyni a termelésből, aki elkezdte, megtanulta, és rá tudott érezni a lényegére, az mind elmondja, hogy csak azt bánja, hogy miért nem előbb vágott bele, miért nem korábban kezdett vele dolgozni.

Az adatgyűjtés, az adatok hasznosítása lényeges lenne a precíziós technológiában, de én úgy vettem észre, hogy a termelők többsége ezt nem használja ki. Szerintem tízből emberből egy, ha foglalkozik a szoftverek adta információk feldolgozásával is, nincs idejük, kapacitásuk erre már a termelőknek. Ha ezeket az információkat szaktanácsadásban vesszük igénybe, meg van annak az esélye, hogy kimaradunk a döntésből. Hét szaktanácsadótól hét különböző tanácsot fogunk kapni, és nem biztos, hogy jobbakat, mint ha mi magunk végeznénk el az adott feladat kivitelezését.

Persze, nem a szaktanácsadók ellen beszélek most, tudom, hogy vannak nagyon jó szakemberek közöttük, különösen azok, akik maguk is gazdálkodnak. Sajnos a gazdálkodók elkényelmesedtek. Amilyen tervet kézhez kapnak, azt szinte megfontolás nélkül beteszik a monitorba, és nem biztos, hogy utána járnak, hogy megalapozott volt e a terv. Így a lényegét veszíti el a folyamat. Hiába ruházott be a technológiára, hiába fizetett a szaktanácsadásért, ha nem tudja, hogy valóban mennyit is nyert is. Az kevés, hogy elmondhatja a szomszédjának, hogy ő precíziósan visszapótolja a tápanyagot, azt kell látnia, hogy ez meg is térül neki. Ez lenne a lényeg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szemek a levegőben - drón 10 ezer hektárhoz

Nauru 500 C néven kifejezetten a nagy gazdaságok igényeit szem előtt tartva fejlesztette ki megfigyelő drónját a brazíliai XMobots vállalat. A drónt négy órás repülési ideje a gyártó szerint sokféle térképezési, megfigyelési feladatra teszi ideálissá a nagy, tízezer hektárosnál nagyobb növénytermesztő gazdaságok, illetve földbirtokok kezelői számára.

Hollandiában is kiemelt feladat a precíziós technológiák terjesztése

A SMARTFARM konferencia évről évre igyekszik megismertetni a gazdákkal a leginnovatívabb agrártechnológiákat. Az idei rendezvényen szó esett arról is, hogyan tesznek hasonlóképpen az agrárium szakemberei Hollandiában, erős kormányzati hátszéllel.

Technológia és agrárismeretek együtt: precíziós gazdálkodás

Az uniós támogatásoknak köszönhetően az elmúlt évtizedekben a magyar mezőgazdaság eszközparkja alapjaiban újult meg, a precíziós gazdálkodás rohamos fejlődése azonban most egy újabb technológiai váltást indított el. Miért van erre szükség - kérdeztük Gyuricza Csabát, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatóját, akivel a Bábolnai Gazdanapokon beszélgettünk.

Nagy területhez kellenek a nagy gépek

A precíziós gazdálkodás egyebek mellett méretcsökkenést is jelent. Van-e ezeknek az óriás gépeknek jövője – kérdeztük a Bábolnai Gazdanapok gépkiállítói standján dr. Virág Istvántól, az Agrotec Magyarország Kft. precíziós gazdálkodás termékmenedzserétől.

Látogatás az istállókban

A Bábolnai Ménesbirtok életébe nyerhettünk betekintést a látványos lovasprogramokon, illetve közvetlenül az istállókban. A lovak megismerése mellett a ménesbirtok történetéről, elismert alakjairól szóló anekdoták hozták emberközelbe a lovas világot. A Bábolnai Ménesbirtok a lovai mellett az épületegyüttesére is büszke lehet.

Az SDF felújította törökországi traktorgyárát

A Same Deutz-Fahr (SDF) Csoport 10 millió eurós beruházással modernizálta a törökországi Bandirmában található traktorgyárát, ahol 50 és 105 LE közötti motorteljesítményű traktorokat gyártanak. Részben újjáépített, megújított és modernizált gyárban ezután 15 ezer traktor készülhet.

„Már akkor elkezdődött a precíziós gazdálkodás, amikor lejöttünk a fáról” – kerekasztal-beszélgetés a SMARTFARM-on

A Bábolnai Gazdanapok háromnapos SMARTFARM konferenciájának második napján a talajmenedzsment témaköre került a középpontba, amely kapcsán az előadók a témát átfogóan kivesézve, egész nap hasznos információkkal és tanáccsal látták el a konferenciára látogatókat.

Földi irányítású légi permetezés

A Bábolnai Gazdanapok keretében az innovatív technológiai megoldások képviseletében drónbemutatót is megtekinthettek az érdeklődők az Agro-Way Kft. jóvoltából.

A Fliegl felvásárolta a szerves­trágya-szórási vil­ágrekordot is tartó Brochard pótkocsigyárat

Július elején jött létre az adás-vételi szerződés a német Fliegl Agrartechnik és a francia Brochard Constructeur között, a francia pótkocsi gyár átvételéről.

Bezárta kapuit a Bábolnai Gazdanapok

Idén 32. alkalommal látogathattak az érdeklődők a Bábolnai Gazdanapokra, mely ebben az évben a 79. OMÉK társrendezvénye. Idén is több mint húszezer négyzetméternyi kiállítói területen, több mint 200 kiállító, négy napon át várta a szakmai és az érdeklődő közönséget.