Back to top

A gépek többre lennének képesek

A precíziós gazdálkodás nem feltétlenül a legmodernebb, akár a GPS technológia alkalmazásával kezdődik, hanem azzal, hogy jobban megismerjük a rendelkezésünkre álló technológiai lehetőségeket - mondja Dr. Virág István, az Agrotec Magyarország Kft. precíziós gazdálkodás termékmenedzsere. A drága gépek vásárlása csak akkor térül meg, ha élni is tudunk a gépekben meglévő adottságokkal.

Sajnos, nagyon sok olyan gazdálkodó van még, aki megszokásból használja a legmodernebb gépeket is, de szerencsére olyanok is vannak szép számmal, akik szinte már tudományos szinten kezelik drága berendezéseiket - állítja Virág István.

Nálam ott kezdődik a precíziós gazdálkodás, hogy megpróbálják a maximumot kihozni az adott rendszerből. Szerintem ezeket a technológiákat már nem lehet kihagyni a termelésből, aki elkezdte, megtanulta, és rá tudott érezni a lényegére, az mind elmondja, hogy csak azt bánja, hogy miért nem előbb vágott bele, miért nem korábban kezdett vele dolgozni.

Az adatgyűjtés, az adatok hasznosítása lényeges lenne a precíziós technológiában, de én úgy vettem észre, hogy a termelők többsége ezt nem használja ki. Szerintem tízből emberből egy, ha foglalkozik a szoftverek adta információk feldolgozásával is, nincs idejük, kapacitásuk erre már a termelőknek. Ha ezeket az információkat szaktanácsadásban vesszük igénybe, meg van annak az esélye, hogy kimaradunk a döntésből. Hét szaktanácsadótól hét különböző tanácsot fogunk kapni, és nem biztos, hogy jobbakat, mint ha mi magunk végeznénk el az adott feladat kivitelezését.

Persze, nem a szaktanácsadók ellen beszélek most, tudom, hogy vannak nagyon jó szakemberek közöttük, különösen azok, akik maguk is gazdálkodnak. Sajnos a gazdálkodók elkényelmesedtek. Amilyen tervet kézhez kapnak, azt szinte megfontolás nélkül beteszik a monitorba, és nem biztos, hogy utána járnak, hogy megalapozott volt e a terv. Így a lényegét veszíti el a folyamat. Hiába ruházott be a technológiára, hiába fizetett a szaktanácsadásért, ha nem tudja, hogy valóban mennyit is nyert is. Az kevés, hogy elmondhatja a szomszédjának, hogy ő precíziósan visszapótolja a tápanyagot, azt kell látnia, hogy ez meg is térül neki. Ez lenne a lényeg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tartálykocsik többféle opcióval

Az egyebek mellett hígtrágya-kijuttató tartálykocsijairól ismert, ma is az alapító család irányítása alatt álló Joskin cégcsoport nem csak a termékeit, hanem ezek gyártástechnológiáját is folyamatosan fejleszti annak érdekében, hogy minőségi alternatívát tudjon kínálni a nagyobb gyártók rendkívül komplex és drága gépeivel szemben.

Olaszországban több használt traktor fogyott

Még nem ért véget az olasz gépforgalmazási krízis, derült ki az idei adatokból. Míg az Európai Unió többi tagországában nőtt az új erőgépek forgalma, az olasz gazdák továbbra is használt gépeket vásárolnak. Az Európa mezőgazdasági gépforgalmazóit tömörítő Cema vizsgálta 2019 első félévének forgalmát és megállapította, hogy 2018 hasonló időszakához képest 10 százalékkal több új traktort értékesítettek.

Nemzetközi élelmiszeripari szakmai találkozó Budapesten

Élelmiszeripari együttműködéseket elősegítő nemzetközi szakmai találkozót rendeznek Budapesten, a csütörtökön kezdődött kétnapos eseményen 14 országból 105 szakember vesz részt - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-t.

Mennyi pénzt ér a precíziós gazdálkodás?

Európai uniós elemzések alapján a szántóföldi növénytermesztésben az auto­matikus kormányzás, illetve a munkagépek nyomon követésének bevezetésével hektáronként 2 euró takarítható meg.

Bálázók új generációja

Tömörebb bálák, nagyobb hatékonyság: a francia- svájci KUHN piacra dobta a nagy szögletes bálázók új generációját.

Versenyképesség és digitalizáció: korszakváltást jelent a DAS

Korszakváltást jelent Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának (DAS) kidolgo­zása. Az ebben foglalt intézkedések elősegíthetik a hazai agrárium digitalizációját és versenyképességének növelését – hangsúlyozta Nagy István agrár­miniszter, aki nemrégiben egy budapesti sajtótájékoztatón ismertette a stratégiát.

Szemek a levegőben - drón 10 ezer hektárhoz

Nauru 500 C néven kifejezetten a nagy gazdaságok igényeit szem előtt tartva fejlesztette ki megfigyelő drónját a brazíliai XMobots vállalat. A drónt négy órás repülési ideje a gyártó szerint sokféle térképezési, megfigyelési feladatra teszi ideálissá a nagy, tízezer hektárosnál nagyobb növénytermesztő gazdaságok, illetve földbirtokok kezelői számára.

Hollandiában is kiemelt feladat a precíziós technológiák terjesztése

A SMARTFARM konferencia évről évre igyekszik megismertetni a gazdákkal a leginnovatívabb agrártechnológiákat. Az idei rendezvényen szó esett arról is, hogyan tesznek hasonlóképpen az agrárium szakemberei Hollandiában, erős kormányzati hátszéllel.

Technológia és agrárismeretek együtt: precíziós gazdálkodás

Az uniós támogatásoknak köszönhetően az elmúlt évtizedekben a magyar mezőgazdaság eszközparkja alapjaiban újult meg, a precíziós gazdálkodás rohamos fejlődése azonban most egy újabb technológiai váltást indított el. Miért van erre szükség - kérdeztük Gyuricza Csabát, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatóját, akivel a Bábolnai Gazdanapokon beszélgettünk.

Nagy területhez kellenek a nagy gépek

A precíziós gazdálkodás egyebek mellett méretcsökkenést is jelent. Van-e ezeknek az óriás gépeknek jövője – kérdeztük a Bábolnai Gazdanapok gépkiállítói standján dr. Virág Istvántól, az Agrotec Magyarország Kft. precíziós gazdálkodás termékmenedzserétől.