Back to top

Miért annyira hűséges állat a kutya?

Akár olvasunk, akár beszélünk a kutyákról, egy dolog biztosan említésre kerül róluk: a ragaszkodásuk. De vajon miért annyira hűséges állatok a kutyák?

Ahogy követik minden léptünket, ahogy várnak bennünket az ajtó előtt, ahogy igéző szemekkel az ölünkbe hajtják a buksijukat… Mind-mind a hűség bizonyítéka. Miből fakad kis kedvenceinkben ez a lojalitás? Egyszerűen arról van szó, hogy azért ragaszkodnak hozzánk, mert kielégítjük a szükségleteiket, vagy mélyebbről fakadó érzelmi háttere van?

Ahhoz, hogy választ kapjunk, vissza kell mennünk a kezdetekhez. Meg kell vizsgálnunk, hogyan is kerültek mellénk, az otthonunkba, a kanapénkra ezek a ragaszkodó társak. A farkasokig nyúlunk vissza, hisz azok megszelídítésével és háziasításával indult minden. Csak hozzávetőlegesen tudjuk megállapítani, mikor is lehetett ez, valamikor 14 000 – 135 000 évvel ezelőtt.

A farkasok élelem után vadásztak, majd egy idő után rájöttek, az emberek táborai kiváló helyek arra, hogy élelmet guberáljanak. Az emberek befogadták őket, egyrészt a védelem, másrészt a társaság miatt. Azok a farkasok, akik jobban elfogadták a közeledést, több élelmet kaptak, nagyobb esélyük volt a túlélésre. Utódaik pedig követték a mintát. Így kezdődött ez a mindkét fél számára előnyös kapcsolat.

A farkasok korán megtanulták, hogy az emberek iránti hűség megegyezik a biztonsággal és az élelemmel. Vajon a kutyák is azért hűségesek, mert ránk vannak utalva?

Nem erről van szó, állítják a tudósok; inkább arról, hogy a kutyusaink a kedvünkben szeretnének járni. Kísérletekkel bizonyították, hogy a kutyák nem eszik meg az eléjük tett ételt, ha a gazdájuk azt megtiltotta. Ez egészen addig van így, amíg a gazdi szemmel tartja az ételt, amint becsukja a szemét, a kutyák megeszik.

A kutyák nagyon jól érzik / „leolvassák”, mit várunk el tőlük. Például, ha sírunk, sokkal jobban bújnak hozzánk, mint amikor beszélgetünk vagy dúdolunk. Ez nem csak a saját gazdájukra vonatkozik, teljesen idegenekkel is így viselkednek.

Persze vitába lehet szállni ezzel, állítva hogy a kutyák csak megtanulták ezt is a reakcióinkból. Amikor idegesek, szomorúak vagyunk, odabújnak hozzánk, és mi megöleljük, megsimogatjuk őket vagy rájuk mosolygunk. Viszont, nem szabad elfelejteni a tényt, hogy ilyenkor bennünk és a házi kedvencünkben is oxitocin hormon szabadul fel, amit a szeretet és szociális kötődés hormonjának is tartanak. Ez a kölcsönös pozitív érzelemhullám tovább erősíti a hűséget.

A kutyák evolúciója is afelé halad, hogy ez a kötődés még erősebb legyen. Egy nemrégiben végzett tanulmány kimutatta, hogy a kutyák új izmokat fejlesztettek a szem körül, amelyek segítségével „megemelhetik” a szemöldöküket. Ettől a szemeik nagyobbnak és szomorúbbnak tűnnek, és mi még inkább elolvadunk tőlük. (Ezt a farkasok nem tudják.)

Tehát, a kutyák hűsége sokkal mélyebbről jön, mint pusztán a biztonság és az élelem utáni vágyból. Melegség és szeretet hatja át őket is, ha velünk vannak. Megtanulják a szokásainkat, a kedvünkben szeretnének járni, még közelebb szeretnének kerülni hozzánk. Az evolúciójuk is ezt mutatja.
Forrás: 
veterinarians.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb kiállítóval, de megrendezik Debrecenben a Farmer Expót

Kevesebb kiállítóval és kisebb épített vásárterülettel, de megrendezik augusztus 18-21. között a Farmer Expót Debrecenben, az egyetem Böszörményi úti campusán - közölte Vaszkó László vásárigazgató hétfőn az MTI-vel.

Az EU zöld megállapodás nyertese lehet a juhágazat

Augusztus 7-8-án a bárányhús fogyasztását népszerűsítő Bárány napok lesznek, agrár- és turisztikai szereplőkkel Gasztronómiai Kulturális Unió Klaszter alakul, a juhágazat szereplőit pedig kétféle támogatással is segíti a szaktárca - egyebek mellett ezekről volt szó a Juh- és Kecske Terméktanács sajtótájékoztatóján.

Ne hiányozzon portánkról!

Bütykös orrú lúdnak vagy sisakos lúdnak is nevezik. Szibériából, illetve Észak-Ázsia más területeiről származik; Kínában és Japánban már évszázadok óta tartják a nagyon ízletes, porhanyós, zsírban szegény húsa és jó tojáshozama miatt, amely évente 60-70 darabot jelent, körülbelül 120 grammos átlagsúllyal.

Jóval több az ellenőrzés

Idén már az új, a korábbinál jóval szigorúbb uniós növény-egészségügyi rendszer működik. Bővült a csak növényútlevéllel orgalmazható növények és növényi termékek köre, a károsítók behurcolását pedig a beutazók poggyászának szigorúbb ellenőrzésével is igyekeznek megakadályozni. Lapunknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékesei összegezték az első tapasztalatokat.

Rovarliszt felhasználása a takarmányozásban

A gazdasági állatfajok takarmányozásban egyre gyakrabban merül fel a szójadara és a halliszt helyettesítése más fehérjeforrásokkal. A szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladása (BSE) miatt hozott rendeletek tiltják, vagy jelentősen korlátozzák az állati eredetű takarmányok felhasználását a gazdasági állatok takarmányozásában. Ezért az elmúlt években fokozódott az érdeklődés a rovarliszt takarmányokba történő keverésére, a szójadara és a halliszt teljes vagy részleges kiváltása céljából.

A lovak, a gyöngytyúkok, a kuvasz és a többiek…

Birka, kecske, ló, szamár és némi baromfi is van Borda István gazdaságában Jászkisér külterületén, a csatornákkal szabdalt alföldi tájon. A gazda mosolygós szemű, nagy bajszú, büszke jásznak tűnik, de amikor megszólal, ízes beszédéből kiderül, hogy palóc, családja révén Balassagyarmatról került gyerekként a Jászságba. Borda István öt éve bérli a volt TSZ-telepet.

Limousin a csúcson - Főszerepben a bikák

Tavaly a hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési Napok szakmai kiállításán a Limousin fajtagyőztes hím- és nőivarú állatokat is a Városlődi Imár Bt. tenyésztette, és elhoztak egy nagydíjat is: a húsmarhák között az ő borjas tehenük lett a legjobb. Csomai Géza tíz éve tenyészti a Limousin fajtát. Jelenleg 300 tehén, 30 vemhes üsző, 45 éves üsző és 150 választás előtti, értékesítésre váró borjú van a gazdaságában.

Mikor érett a görögdinnye?

A görögdinnye vásárlásakor mindig van az emberben egy kicsi bizonytalanság, vajon érett, jó ízű lesz-e? A megfelelő érettség, íz a többi gyümölcs esetében is alapvető szempont, de ez a kérdés valahogy mégis a görödinnyénél vált különösen fontossá.

Koronavírusos nyércek Spanyolországban

A spanyol egészségügy hatóságok utasítására egy gazdaságban csaknem 100 ezer nyércet ölnek le, miután nagy részük koronavírus-pozitívnak bizonyult.

Történelmi jelentőségű program indult a Hortobágyon

A 21. századi tudomány is a hortobágyi pásztorok munkáját segíti: történelmi jelentőséggel is bíró programba kezdtek, hogy magyar szürke szarvasmarha állományuk tenyésztési vonalait megújítsák. Így hamarosan 50-60 évvel ezelőtt élt hortobágyi bikák utódai jöhetnek világra.