0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Négy nagy sörfőzde uralja a piacot

Tavaly 109 vállalkozás gyártott sört Magyarországon, a piacot azonban négy nagy gyár uralja. Az ágazat forgalma az előző évihez képest 14,4 százalékkal nőtt, a profit pedig a 24-szeresére ugrott - olvasható a Világgazdaság hétfői számában.

A napilap az Opten céginformációs társaság adatai alapján azt írta, hogy kirobbanó formában van a magyar sörgyártás, amely egyben a véglegetek szegmense is:

hiányoznak a palettáról a közepes méretű cégek, sok a családi vállalkozás, viszont az ágazatot néhány óriás határozza meg.

A cikkben olvasható, hogy a teljes sörértékesítés 97,5 százaléka a négy nagy, milliárdos forgalmú cégre – a Dreherre, a Heineken Hungáriára, a Borsodi és a Pécsi Sörfőzdére – jutott. A négy üzem együttes tavalyi profitja 4,71 milliárd forint volt.

A 100 millió és 1 milliárd forint közötti üzemek tavaly 84 milliós eredményt értek el.

A működő sörüzemek 74,3 százaléka, 81 vállalkozás 100 millió forint alatti árbevételt könyvelt el. Ezek az üzemek együttesen 223 milliós veszteséget halmoztak fel, vagyis a cikk szerint hiába egyre népszerűbbek a kézműves sörök, a kereslet ma még nem fedezi azokat a technológiai fejlesztéseket, amelyek a jövedelmező működéshez szükségesek.

Forrás: MTI-Eco