0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Sós talajon is lehet termelni

A Brigham Young University kutatói sótűrő növények gyökerein talált baktériumokat használtak lucernanövények kezelésére. Sótűrő növények (halofiták) gyökereit ledarálták és laboratóriumi körülmények között baktériumokat tenyésztettek ki a gyökerekből.

Több mint 40 különböző baktérium-izolátumot tenyésztettek ki, amelyek némelyike az óceánok sótartalmával megegyező sószintet is képesek voltak tolerálni.

Ezután a baktérium-izolátumok oldatával lucernamagokat kezeltek és vizsgálták a növény magas sótartalmú körülmények közötti növekedési képességét.

A kísérletben két specifikus baktérium-izolátumot – Halomonas és Bacillus – azonosítottak, amelyek 1 százalékos nátriumklorid (só) jelenlétében serkentették a növények növekedését.

Ez a felfedezés különösen fontos Kína, Ausztrália és a Közel-Kelet egyre növekvő sótartalmú területeinél, és az USA délnyugati részén lévő főbb ültetvényei esetében. A lucernán végzett kísérleteken felül, a kutatócsoport már elkezdett laboratóriumi és üvegházi teszteket végezni rizsen, zöldbabon és salátán.

Forrás: phys.org/Magyar Mezőgazdaság