0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Befejeződik a szúnyoggyérítés

Utolsó hetébe lépett a katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés. Ezen a héten még 63 településen lesznek kezelések, Csongrád megyében és a Tisza-tó partján fognak permetezni földi módszerrel.

A szeptemberi meleg, csapadékos időjárás kedvez a csípőszúnyogok szaporodásának. Ennek ellenére szervezett beavatkozásra az elmúlt napokban csak néhány helyen, a fővárosban és a Dráva mentén volt szükség. A szakértői vizsgálatok szerint

csípőszúnyogok jelenleg a Tisza-tónál és Csongrád megye egyes településein fordulnak elő nagyobb számban. A korai napnyugta miatt mindkét térségben földi kémiai eljárással gyérítik a szakemberek a szúnyogokat.

A szúnyoggyérítés elmúlt tizenkilenc hetében 1326 településen 1 millió 93 ezer hektáron avatkoztak be a szakemberek. A huszadik hétre tervezett 15 ezer hektárral együtt összesen 1 millió 108 ezer hektárra nő a kezelt terület nagysága. A nyár eleji extrém mértékű szúnyoginváziót a hétről hétre zajló intenzív védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni.

A programban tervezett munkákról, a kivitelezés pontos időpontjáról és módjáról az önkormányzatok egyedi értesítést kapnak, valamint az ezen a linken is nyomon lehet követni a heti ütemterv részleteit.

Ha valamelyik településen az időjárás miatt nem lehet elvégezni az előre tervezett napon a kezelést, az eredeti időpontot követő első vagy második napon permeteznek.

Ha az időjárás miatt egyik pótnapon sem lehet elvégezni a munkát, azt a jövő héten pótolják, amelynek időpontjáról az önkormányzat külön értesítést kap.

A szakértők szerint a következő hetekben jelentősen csökken a csípőszúnyogok aktivitása, így további beavatkozásokra már nem lesz szükség.

Forrás: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság