0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kézzel és géppel betakarított almák

A Washington State University kutatóinak vizsgálata arra irányult, hogy vajon van-e valamilyen mérhető hatása a kétféle betakarítási eljárásnak a „Brown Snout” lé- és boralma fenolprofiljára. A különféle fenolok jelentősen befolyásolják az erjesztett almalé, különösen a boralmából készült lé érzékszervi profilját.

A kísérlethez kézzel és betakarítógéppel egyaránt elérhető alacsony lugasos almafasorokat használtak. Amikor a gyümölcs már teljesen megérett,

az almákat négy, viszonylag képzetlen mezőgazdasági munkás, illetve a betakarítógép gyűjtötte be.

A kézzel, illetve géppel szedett almákat külön-külön kipréselték és erjesztették, majd a végső értékelés előtt 5 hónapig érlelték. Összességében, az eredmények szerint a kézzel, illetve géppel szedett almákból készült almabor minősége nem tért el egymástól.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/journals.ashs.org