0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Könnyebbé válhat a közbeszerzés az agráriumban

Az Agrárminisztérium kezdeményezésére kimondottan az ágazatot érintő témákról szólt a Közbeszerzési Akadémia mai ülése, ahol együttműködési megállapodást írt alá Nagy István agrárminiszter és Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke. Az együttműködéstől a két szakterület közeledését, az agrárium életszerűségéhez igazodó szabályozást, a közbizalom erősödését várja Nagy István.

Az a cél a mai napon, hogy mindent meg tudjunk beszélni és tanuljunk egymástól, hangoztatta a miniszter köszöntőjében.

Az Agrárminisztérium uniós forrásokat is felhasznál, illetve kezel a Vidékfejlesztési Program keretében. Ez utóbbi 2014 és 2020 között mintegy 1380 milliárd forintnyi meghirdetett támogatást, és napjainkig 191 ezer nyertes pályázatot jelent.

A kifizetések összege meghaladja a 400 milliárd forintot. A pályázatok és kifizetések zökkenőmentes lebonyolítása érdekében még szorosabb kapcsolatot célszerű kialakítani a két szervezet között, fontos, hogy tanuljunk az elkövetett hibákból, mondta Nagy István. A szoros szakmai kapcsolat azt is jelenti, hogy gördülékenyebb lehet a munka, az AM is tud segíteni a gazdálkodóknak közbeszerzési kérdésekben, hiszen az uniós támogatások miatt sokaknak kell ily módon beszerezni a korszerű eszközeiket.

A magyar mezőgazdaság fejlődését jól jelzi a közbeszerzések megugrása is, mondta Rigó Csaba Balázs: tavaly kimagaslóan sok, 694 esetben összesen 176 milliárd forintos beszerzést bonyolítottak le ily módon. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon fontos jól előkészíteni a közbeszerzést, mert azzal csökken annak a kockázata, hogy valaki megtámadja a folyamatot.

Tavaly a mezőgazdaságban építésre és beszerzésre írták ki a legtöbb közbeszerzést, 472 esetben, több mint 133 milliárd forint értékben. Árubeszerzésre 214 eljárás irányult, közel 42 milliárd forint értékben.

Leggyakrabban az ajánlatkérésben követnek el hibákat a pályázók, a beszerzési tárgyak pontos azonosítása, a közbeszerzés értékhatára szokott kérdéses lenni. Szolgáltató hatóságként igyekszik eljárni a Közbeszerzési Hatóság, érdemes időben megkérdezni őket a tennivalókról, hangsúlyozta a szervezet elnöke. Uniós támogatású eszközbeszerzésnél 68,6 millió forint az értékhatár, így például egy 140 millió forintos, 50 százalékos támogatással megvalósuló pályázatnál le kell folytatni a közbeszerzést, de egy 90 milliós, 30 százalékos támogatásnál nem.

Végül fölhívta a figyelmet arra, hogy semmisnek minősül az a szerződés, amit a közbeszerzési eljárás jogtalan mellőzésével kötöttek, ráadásul meg is bírságolják a mulasztókat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu