0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Látogatás az istállókban

A Bábolnai Ménesbirtok életébe nyerhettünk betekintést a látványos lovasprogramokon, illetve közvetlenül az istállókban. A lovak megismerése mellett a ménesbirtok történetéről, elismert alakjairól szóló anekdoták hozták emberközelbe a lovas világot. A Bábolnai Ménesbirtok a lovai mellett az épületegyüttesére is büszke lehet.

A Bábolnai Ménesbirtok a lovai mellett az épületegyüttesére is büszke lehet, a Ménesudvar központi eleme, a kastély az 1700-as évek elején épült, mai formáját az 1810-es felújításkor nyerte el, hasonlóan az istállókhoz.

Hatalmas, ősfás udvart fognak körül az épületek, egyik akácfájuk igazi matuzsálem, 1710-ben ültették, erős acéltartókkal támasztják meg az ágait. Törzsének kerülete több mint 12 méter! A fák árnyékában láthatjuk a ménesbirtok neves vezetőinek mellszobrát, és híres lovak alakját is bronzba öntve.

A ménes büszkeségei, a Shagya-arab és arab telivérek ménjei a törzsmén istállóban kaptak helyet. Az arab lovak következetes tenyésztése a ménes alapításáig, 1789-ig nyúlik vissza, a fajta nevét adó Shagya mént 1836-ban állították tenyésztésbe.

Az arab ménest időközben más törzsekkel is kiegészítették, e híres lovak utódai láthatók a bábolnai istállókban.

Az udvarból indulnak az arborétumba tartó kettős fogatok is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu