0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A liszt és a péksütemények éves áremelkedése tovább gyorsult

Augusztusban átlagosan 3,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakhoz képest, júliushoz viszonyítva 0,1 százalékkal csökkentek - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az éves áremelkedés üteme harmadik hónapja csökken, júliusban 3,3 százalékos volt. Elemzők 3,2 százalékot vártak augusztusra.

A szezonálisan kiigazított maginfláció az előző havival megegyező 3,7 százalék volt.

Az év első 8 hónapjában 3,4 százalékos volt az infláció a tavalyi azonos időszakhoz képest – derül ki a KSH jelentéséből.

Júliushoz viszonyítva 0,3 százalékkal csökkent az üzemanyagok, 2,1 százalékkal a ruházati cikkek és 0,4 százalékkal az élelmiszerek ára. A szolgáltatások 0,3 százalékkal drágultak.

A nyugdíjasok fogyasztói kosarára számított éves infláció a teljes kosárra mértnél magasabb, 3,4 százalékos volt.

Éves összehasonlításban az előző havi 6,0 százalékosról 5,6 százalékosra mérséklődött az élelmiszerek áremelkedése.

A sertéshús 11,5 százalékos, a friss zöldségfélék 23,6 százalékos és a burgonya 31,3 százalékos drágulása is alacsonyabb az előző havinál. A liszt, a péksütemények éves áremelkedése viszont tovább gyorsult, 11,3, illetve 10,0 százalékkal kerülnek többe, mint tavaly augusztusban.

A dohányárúk 12,8, az égetett szeszes italok 8,7 százalékkal drágultak.

Az üzemanyagok ára 2,6 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A háztartási energia árának 1,0 százalékos emelkedését a szén és a tűzifa 7,6, illetve 7,8 százalékos drágulása okozta.

A szolgáltatások tarifáinak éves 2,8 százalékos emelkedése megegyezett az előző havival, bár a belföldi üdülések drágulása 4,6 százalékosról 5,5 százalékosra gyorsult. A lakbérek 10,0 százalékkal magasabbak a tavaly augusztusinál.

A tartós fogyasztási cikkek ára 1,4 százalékkal csökkent, a használt autók 7,9 százalékkal, a telefonok 5,3 százalékkal olcsóbbak, az új autók 1,5 százalékkal drágábbak lettek.

A ruházati cikkek ára jóval átlag alatt, 1,8 százalékkal emelkedett.

Forrás: MTI