0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nagy területhez kellenek a nagy gépek

A precíziós gazdálkodás egyebek mellett méretcsökkenést is jelent. Van-e ezeknek az óriás gépeknek jövője – kérdeztük a Bábolnai Gazdanapok gépkiállítói standján dr. Virág Istvántól, az Agrotec Magyarország Kft. precíziós gazdálkodás termékmenedzserétől.

– Ez egy érdekes kérdés, úgy gondolom azonban, hogy a jövő még nem a méretcsökkentésről szól – nyilatkozta dr. Virág István. Sőt, látva ezeket a kabin nélküli, önvezető traktorokat, jól megfigyelhető, hogy egyre nagyobb gépeket készítenek, annak érdekében, hogy minél nagyobb területeket tudjanak megművelni. Vannak kisebb méretű, robotvezérelt önjáró kis kertészeti gépek, de a hagyományos szántóföldi művelésben a termelékenység miatt ezek nem elegendőek.

S bár az eszközök többségének mérete elkezdett csökkenni az utóbbi időben, de én biztos vagyok benne, hogy a nagy gépekre mindig szükség lesz, főleg, ha az autonóm, vezető nélküli konstrukciókban gondolkodunk. Ezeknél minél nagyobb lóerő kell, hogy minél nagyobb területen dolgozhassanak. Akiknek néhány száz hektáros területet kell megművelniük, mindenképpen szükségük van ilyen, úgynevezett vezérgépekre. Sőt, nem is biztos, hogy egy elegendő, hogy minden munkát el tudjanak végezni időben.

Nem véletlen, hogy a törzscsuklós gépekből (ilyen a New Holland T9-es modellje) mind többet láthatunk, egyre többen keresik ezeket, pontosan azért, mert alig van szakember van, aki ezeket a gépeket kezelni tudja. Annak érdekében, hogy minél hatékonyabbak legyenek a gazdák, egyre nagyobb gépekben gondolkodnak.

Pont ebben az időszakban, amikor lényeges a talajnak a lazítása, egyszerűen nem hagyható ki a 300 lóerő feletti gépek alkalmazása.

Egy pici, akkumulátoros traktor nem fogja tudni azt a talajtömörödöttséget megszüntetni, amit, ha nem végeznek el, nagyban akadályozhatja a további munkákat, a termelést.

Úgy vélem azonban, hogy további méretbeli növekedés már nem igen várható.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu