Back to top

Paradicsomi ízkavalkád

Az ország egyik legnépszerűbb gasztrobloggerénél is kitűnőre vizsgáztak a génbankból kiszabadított ritka paradicsomok. Havas Dóra (Lila füge) a hazai tájfajták elterjesztésének fontosságát hangsúlyozta a Kortárs Építészeti Központ Kerthatár Közösségi Kertjében rendezett szüreten.

Tavaly a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás, az idén az ország egyik legismertebb gasztrobloggere, Havas Dóra (Lila füge) konyhájában is bizonyítottak azok az elfeledett tájfajta paradicsomok, amelyek öko palántáiból áprilisban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Kerthatár Közösségi Kertjének is adományozott.

„A jó gasztronómia a minőségi alapanyagnál kezdődik. A tájfajták bebizonyították, hogy nem kell mindenáron a külföldi ízekben egzotikumot keresni,

hiszen itthon is elérhetőek jó minőségű, izgalmas ízvilágú paradicsomok.” - összegezte az ÖMKi-vel közös szüret eredményét Havas Dóra, aki a tájfajták elterjesztésének fontosságát hangsúlyozta az ország legnagyobb  ökológiai módszerekkel művelt közösségi kertjében.

Havas Dóra és Drexler Dóra

„Míg a szupermarketekben kapható paradicsomok ízében alig akad különbség, a tesztelt hazai tájfajták a zamatok sokféleségével kényeztetnek. Az egyik savanykás, a másik édes, salátákhoz ideális desszert paradicsom, a harmadik kevésbé karakteres, de vékony héjú, lédús, befőzésért kiált, lecsóba is tökéletes. Ezek a szabadföldön, vegyszermentesen megtermett hazai paradicsomok ráadásul az egészségünkre nézve is kedvezőbbek, mint bármilyen import gyümölcs.” - hangsúlyozta a Lila füge bloggere, aki szeptember 8-ig az ÖMKi-vel együttműködésben tematikus hetet is szentel a hazai tájfajtáknak. A kampány részeként Havas Dóra többek között azokat az exkluzív recepteket is közzé teszi, amelyeket a máriapócsi, a gyöngyösi, a ceglédi, a tolnai, a faddi és a mátrafüredi öko palánták termésének ízvilága alapján komponált.

2012-től 2016-ig összesen 35 paradicsom tájfajtát vizsgáltak az ÖMKi munkatársai 28 együttműködő ökogazdaságban. Tavaly a biogazdálkodás és bioélelmiszer-fogyasztás népszerűsítését célzó Talajtól a tányérig” kampány részeként mutatták be a legjobbakat a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás közreműködésével, az idén pedig Havas Dóra értékelte és dolgozta fel a KÉK kiemelt közösségi mintakertjének adományozott palánták termését.

„A tájfajta paradicsomokat az ipari termelés szorította ki a kínálatból az utóbbi évtizedekben, kutatóink pedig azzal a céllal vizsgálták őket, hogy a legízletesebbeket, legalkalmazkodóbbakat újra közkinccsé tegyék” - mondta el Dr. Drexler Dóra, az ország egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó önálló szervezete, az ÖMKi ügyvezetője. „A kínálat uniformizálódásával kikopott a fajtaismeret a háziasszonyok tudásából. Nagyanyáink még tudták például, hogyan kell a paradicsomból magot fogni, palántát nevelni, mire ideálisak a különböző növekedési erélyű, termésformájú bogyók. Ma egyforma - és sokszor import - zöldségek kerülnek az asztalokra. Ahogyan a koktélparadicsom népszerűvé tudott válni, a hazai tájfajtáknak is ott a helyük a köztudatban és a tányérokon.” - tette hozzá Havas Dóra.

Az ÖMKi palántái az idén tavasszal már elérhetőek voltak kereskedelmi forgalomban is. A legközelebbi, 2020 tavaszi forgalomba hozatal időpontjáig sokrétű felhasználásukhoz aktuális inspiráció szerezhető a Lila füge Facebook oldalán, további információt pedig a biokutatas.hu oldalon kaphatnak az érdeklődők.

 

Forrás: 
ömki

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Spanyolországban aláírták az ipariparadicsom-szerződéseket

A spanyol ipariparadicsom-termelők 70 €/tonna (74,8 USD/t) ex-field árat fognak kapni ebben szezonban Extremadura és Andalúzia tartományokban, valamint a gyárakba beszállított ipari paradicsom ára várhatóan 76-78 €/t körül fog alakulni a gyár és a termőföld távolságának függvényében.

Ne siessünk a palántaneveléssel!

Enyhe tél végén járunk, tavaszias a hangulat, sokaknak viszket a tenyere, hogy végre kerti munkákba kezdjenek. Ki kell várni azonban mindennek az alkalmas idejét, főként a palántanevelésnél figyeljünk arra, hogy mikor lehet majd kiültetni azokat a kertbe. A palántanevelés fogásairól és megfelelő időzítéséről beszélt a Budapesti Kertbarát Szövetség tavaszváró Nyitnikék rendezvényén Zatykó Lajos nemesítő.

Amikor a méhek permeteznek – videó

Lehetséges-e méheket alkalmazni növényvédő szerek felhordására? Az Egyesült Államokban és Kanadában igen, Európában hamarosan, ugyanis elkészült az első olyan gombaölő szer, amelyet kizárólag méhek hordanak fel növényekre.

Versenyképes mezőgazdasághoz elengedhetetlen a precíziós gazdálkodás

A több évig gyűjtött adatokon alapuló precíziós gazdálkodásra való átállás fontosságát hangsúlyozta Feldman Zsolt Veresegyházán, a Veresi Paradicsom Kft. üzemében tartott sajtótájékoztatón. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a február 18-19. között rendezendő Prega konferencia kapcsán hangsúlyozta, hogy a világban "gőzerővel halad" a precíziós gazdálkodás alkalmazása.

Kóstolt már umami ízű paradicsomot? Berlinben egy ilyen nyert

A Fruit Logistica idei innovációs díját egy kívül-belül szuper paradicsomfajta nyerte, amelynek remek a színe és kimagasló a vitamintartalma, mégis talán az umami-íze az a tulajdonsága, amire a legjobban felkapja a fejét az egyszerű kiállításlátogató.

Növekedett az olasz tészta és paradicsom exportja

Az olasz kulináris hagyomány két szimbóluma presztízse emelkedett a külpiacokon az Olasz Statisztikai Hivatal (Istat) által közzétett legújabb adatok alapján. 2019-ben az export nem várt módon növekedett.

Már Franciaországot is fenyegeti a vírus

Egy különösen pusztító vírus fenyegeti a paradicsomot és a paprikát Franciaországban, miután hat európai országban már lecsapott, akárcsak Törökországban, az Egyesült Államokban és Kínában – adta hírül a francia élelmiszerbiztonsági hivatal (ANSES).

E héttől igényelhetünk díjmentes tájfajta vetőmag mintákat

Nagyanyáink kedvelt konyhakerti, vagy éppen dísznövényeinek termesztésére vállalkozhatunk,és kísérletezhetünk a saját kiskertünkben, ha élünk a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ kínálta lehetőséggel.

Tradíció és innováció: a szentesi Árpád 60 éve

A mai Árpád-Agrár Zrt. jogelődje 1960. január 27-én alakult meg. Ha az alapító kertészek most, 2020. január végén bekukkantanának a modern üvegházakba, alighanem azt gondolnák, hogy egy másik bolygóra kerültek.

ÖMKi, a magyar mezőgazdaság „élő laboratóriuma”

Bővülő csapat és tevékenység, új kutatási területek, fejlődő korábbi projektek és felütésként március elején az öko ágazat számára szervezett konferencia: lendületesen vág neki 2020-nak hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, tudományos szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.