Back to top

Paradicsomi ízkavalkád

Az ország egyik legnépszerűbb gasztrobloggerénél is kitűnőre vizsgáztak a génbankból kiszabadított ritka paradicsomok. Havas Dóra (Lila füge) a hazai tájfajták elterjesztésének fontosságát hangsúlyozta a Kortárs Építészeti Központ Kerthatár Közösségi Kertjében rendezett szüreten.

Tavaly a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás, az idén az ország egyik legismertebb gasztrobloggere, Havas Dóra (Lila füge) konyhájában is bizonyítottak azok az elfeledett tájfajta paradicsomok, amelyek öko palántáiból áprilisban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Kerthatár Közösségi Kertjének is adományozott.

„A jó gasztronómia a minőségi alapanyagnál kezdődik. A tájfajták bebizonyították, hogy nem kell mindenáron a külföldi ízekben egzotikumot keresni,

hiszen itthon is elérhetőek jó minőségű, izgalmas ízvilágú paradicsomok.” - összegezte az ÖMKi-vel közös szüret eredményét Havas Dóra, aki a tájfajták elterjesztésének fontosságát hangsúlyozta az ország legnagyobb  ökológiai módszerekkel művelt közösségi kertjében.

Havas Dóra és Drexler Dóra

„Míg a szupermarketekben kapható paradicsomok ízében alig akad különbség, a tesztelt hazai tájfajták a zamatok sokféleségével kényeztetnek. Az egyik savanykás, a másik édes, salátákhoz ideális desszert paradicsom, a harmadik kevésbé karakteres, de vékony héjú, lédús, befőzésért kiált, lecsóba is tökéletes. Ezek a szabadföldön, vegyszermentesen megtermett hazai paradicsomok ráadásul az egészségünkre nézve is kedvezőbbek, mint bármilyen import gyümölcs.” - hangsúlyozta a Lila füge bloggere, aki szeptember 8-ig az ÖMKi-vel együttműködésben tematikus hetet is szentel a hazai tájfajtáknak. A kampány részeként Havas Dóra többek között azokat az exkluzív recepteket is közzé teszi, amelyeket a máriapócsi, a gyöngyösi, a ceglédi, a tolnai, a faddi és a mátrafüredi öko palánták termésének ízvilága alapján komponált.

2012-től 2016-ig összesen 35 paradicsom tájfajtát vizsgáltak az ÖMKi munkatársai 28 együttműködő ökogazdaságban. Tavaly a biogazdálkodás és bioélelmiszer-fogyasztás népszerűsítését célzó Talajtól a tányérig” kampány részeként mutatták be a legjobbakat a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás közreműködésével, az idén pedig Havas Dóra értékelte és dolgozta fel a KÉK kiemelt közösségi mintakertjének adományozott palánták termését.

„A tájfajta paradicsomokat az ipari termelés szorította ki a kínálatból az utóbbi évtizedekben, kutatóink pedig azzal a céllal vizsgálták őket, hogy a legízletesebbeket, legalkalmazkodóbbakat újra közkinccsé tegyék” - mondta el Dr. Drexler Dóra, az ország egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó önálló szervezete, az ÖMKi ügyvezetője. „A kínálat uniformizálódásával kikopott a fajtaismeret a háziasszonyok tudásából. Nagyanyáink még tudták például, hogyan kell a paradicsomból magot fogni, palántát nevelni, mire ideálisak a különböző növekedési erélyű, termésformájú bogyók. Ma egyforma - és sokszor import - zöldségek kerülnek az asztalokra. Ahogyan a koktélparadicsom népszerűvé tudott válni, a hazai tájfajtáknak is ott a helyük a köztudatban és a tányérokon.” - tette hozzá Havas Dóra.

Az ÖMKi palántái az idén tavasszal már elérhetőek voltak kereskedelmi forgalomban is. A legközelebbi, 2020 tavaszi forgalomba hozatal időpontjáig sokrétű felhasználásukhoz aktuális inspiráció szerezhető a Lila füge Facebook oldalán, további információt pedig a biokutatas.hu oldalon kaphatnak az érdeklődők.

 

Forrás: 
ömki

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szőlőskertek unikornisai - szőlőfajták a kihalás szélén

Három rövid történet következik, a kedves olvasónak pedig az a feladata, hogy megállapítsa, mi bennük a közös. Elöljáróban annyit elárulhatunk, hogy a három mediterrán borvidék történetéhez egészen hasonlatos egy marék lelkes sümegi borász meséje is.

500 kilós napszámosok a pusztában

Nem mindennapi napszámosokat alkalmaz a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága annak érdekében, hogy a holtágak és vízfolyások, a tavasszal vízzel megtelő szikes tavak ismét gazdag élővilágnak adjanak otthont, ahogyan évszázadokkal ezelőtt.

Még több marokkói paradicsom

Az Euroestacom (Icex-Eurostat) statisztikai szolgálat adatai szerint az elmúlt nyolc évet figyelembe véve Hollandia és Spanyolország is kevesebb paradicsomot értékesített az EU-n belül, ugyanakkor a marokkói import folyamatosan nőtt.

Egy mai „bioparaszt” a Felvidékről

A szlovákiai biotermesztés bölcsöje kétségtelenül Peszegtergenye. Palik László ugyan tanulmányait a gödöllői egyetemen végezte, s hazatérése után hamar a helyi szövetkezet élén találta magát, még az iskolapadban megfogalmazódott benne a természetközeli gazdálkodás igénye.

Az enyhén csípős édessége

„Honnan hozzák, ez olyan gyönyörű, olyan friss?!” Szinte állandóan visszatérő kérdés ez a debreceni piacon Tóthék standjánál. A válasz kicsit megrovó: „saját kertünkből, a fólia alól. Ezt ugyanis mi termeljük, nem csupán árusítjuk”.

Küszöbön a fekete mangalica fajtaelismerése

Újabb fejezettel bővülhet a mangalica sikertörténete, hiszen több éves nemesítői munka után immáron hivatalos fajtaelismerést kaphat a magyar zsírsertésfajta legritkább színváltozata, a fekete. A tenyésztőszervezet bő másfél éve, a Budapesti Mangalica Fesztiválon már nyilvánosan is bemutatta a fajtajelölt egyedeit, de az állami elismerés procedúrája csak ezekben a hetekben záródik majd.

Miért jó a bio?

Sokan nem tudják, hogy világszinten a biogazdálkodás a legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági ágazat. Hazánkban ezen a területen vállalt segítő szerepet az ÖMKI, amely azon dolgozik, hogy minél több gyakorlati kutatási eredmény segítse a fenntarthatóság iránt elkötelezetteket . Ennek keretében tartott az OMÉK-on az ÖMKI a biogazdálkodás népszerűsítését célzó fórumbeszélgetést és termékkóstolót.

Növekszik a pumiállomány

Nehéz megmondani, melyik kutya a legszebb az OMÉK-on, de sokak szerint a ritka, fakó színű pumi az lehetne egyik várományosa a képzeletbeli szépségversenynek. E fajtakiválóság Árkosi József vasadi gazdaságából érkezett, ahol nap mint nap racka- és ciktajuhokat terel.

Világjáró komondor az OMÉK-on

Egy igazi világjáró kutya érkezett Budapestre, az OMÉK-ra Korózs Gábor bodonyi tanyájáról. A gazda mátrai kisgazdaságban tizenkét komondort tart, melyek lipicai lovak, shetlandi pónik, szamarak és díszbaromfik megvesztegethetetlen őreiként szolgálnak, de a családot is ádázul védelmezik az esetlegesen rossz szándékkal betérők ellen.

A kevesebb mesterséges szelekcióval tenyésztett kutyafajták viselkedése közelebb áll a farkasokéhoz

Azok a kutyafajták, melyek tenyésztésében régóta szerepet játszik a mesterséges szelekció, kevésbé bírnak a farkasokéhoz hasonló viselkedési formákkal, mint a többi fajta - jöttek rá a Milánói és Pisai Egyetem tudósai. Ehhez három fajtával végeztek kísérleteket, melynek eredményei a A Royal Society Open Science című lapban jelent meg.