Back to top

Paradicsomi ízkavalkád

Az ország egyik legnépszerűbb gasztrobloggerénél is kitűnőre vizsgáztak a génbankból kiszabadított ritka paradicsomok. Havas Dóra (Lila füge) a hazai tájfajták elterjesztésének fontosságát hangsúlyozta a Kortárs Építészeti Központ Kerthatár Közösségi Kertjében rendezett szüreten.

Tavaly a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás, az idén az ország egyik legismertebb gasztrobloggere, Havas Dóra (Lila füge) konyhájában is bizonyítottak azok az elfeledett tájfajta paradicsomok, amelyek öko palántáiból áprilisban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Kerthatár Közösségi Kertjének is adományozott.

„A jó gasztronómia a minőségi alapanyagnál kezdődik. A tájfajták bebizonyították, hogy nem kell mindenáron a külföldi ízekben egzotikumot keresni,

hiszen itthon is elérhetőek jó minőségű, izgalmas ízvilágú paradicsomok.” - összegezte az ÖMKi-vel közös szüret eredményét Havas Dóra, aki a tájfajták elterjesztésének fontosságát hangsúlyozta az ország legnagyobb  ökológiai módszerekkel művelt közösségi kertjében.

Havas Dóra és Drexler Dóra

„Míg a szupermarketekben kapható paradicsomok ízében alig akad különbség, a tesztelt hazai tájfajták a zamatok sokféleségével kényeztetnek. Az egyik savanykás, a másik édes, salátákhoz ideális desszert paradicsom, a harmadik kevésbé karakteres, de vékony héjú, lédús, befőzésért kiált, lecsóba is tökéletes. Ezek a szabadföldön, vegyszermentesen megtermett hazai paradicsomok ráadásul az egészségünkre nézve is kedvezőbbek, mint bármilyen import gyümölcs.” - hangsúlyozta a Lila füge bloggere, aki szeptember 8-ig az ÖMKi-vel együttműködésben tematikus hetet is szentel a hazai tájfajtáknak. A kampány részeként Havas Dóra többek között azokat az exkluzív recepteket is közzé teszi, amelyeket a máriapócsi, a gyöngyösi, a ceglédi, a tolnai, a faddi és a mátrafüredi öko palánták termésének ízvilága alapján komponált.

2012-től 2016-ig összesen 35 paradicsom tájfajtát vizsgáltak az ÖMKi munkatársai 28 együttműködő ökogazdaságban. Tavaly a biogazdálkodás és bioélelmiszer-fogyasztás népszerűsítését célzó Talajtól a tányérig” kampány részeként mutatták be a legjobbakat a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás közreműködésével, az idén pedig Havas Dóra értékelte és dolgozta fel a KÉK kiemelt közösségi mintakertjének adományozott palánták termését.

„A tájfajta paradicsomokat az ipari termelés szorította ki a kínálatból az utóbbi évtizedekben, kutatóink pedig azzal a céllal vizsgálták őket, hogy a legízletesebbeket, legalkalmazkodóbbakat újra közkinccsé tegyék” - mondta el Dr. Drexler Dóra, az ország egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó önálló szervezete, az ÖMKi ügyvezetője. „A kínálat uniformizálódásával kikopott a fajtaismeret a háziasszonyok tudásából. Nagyanyáink még tudták például, hogyan kell a paradicsomból magot fogni, palántát nevelni, mire ideálisak a különböző növekedési erélyű, termésformájú bogyók. Ma egyforma - és sokszor import - zöldségek kerülnek az asztalokra. Ahogyan a koktélparadicsom népszerűvé tudott válni, a hazai tájfajtáknak is ott a helyük a köztudatban és a tányérokon.” - tette hozzá Havas Dóra.

Az ÖMKi palántái az idén tavasszal már elérhetőek voltak kereskedelmi forgalomban is. A legközelebbi, 2020 tavaszi forgalomba hozatal időpontjáig sokrétű felhasználásukhoz aktuális inspiráció szerezhető a Lila füge Facebook oldalán, további információt pedig a biokutatas.hu oldalon kaphatnak az érdeklődők.

 

Forrás: 
ömki

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

ÖMKi, a magyar mezőgazdaság „élő laboratóriuma”

Bővülő csapat és tevékenység, új kutatási területek, fejlődő korábbi projektek és felütésként március elején az öko ágazat számára szervezett konferencia: lendületesen vág neki 2020-nak hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, tudományos szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.

Felhőkarcoló-barát az új paradicsomfajta

Az amerikai tudósok által kikísérletezett újfajta paradicsom bárhol termeszthető, környezetbarát és a NASA is érdeklődik utána.

Kalocsai paradicsomhibridek

A kalocsai kutatóintézetben régmúltra visszanyúló hagyománya van a fűszerpaprika-nemesítésnek és -kutatásnak. Amióta pedig a NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztálya Kalocsai Kutató Állomásaként működik, kibővült az intézet tevékenysége.

Siker a galambászdiplomáciában - Magyar fajta, magyar szemmel Európában is

Sok magyar kisállatfajta esetében küzdünk azzal a gyakorlattal, hogy a nemzetközi kiállításokon jószágainkat nem az elfogadott magyar standard, hanem valamilyen külföldi fajtaleírás alapján bírálják. Ez persze hibás ítéletekhez, parttalan vitákhoz vezethet, amelyek kára aztán a tenyésztésben csapódik le.

A kipusztulás szélére kerültek nagyanyáink tyúkjai

Kendermagos, fehér, sárga, fogoly színű, élénk mozgású, hangosan kotkodácsoló és kokorékoló baromfiak. Nagyanyáink udvarán kapirgáltak, rajzfilm főszereplők voltak. Napjaikra azonban már a dédszülők udvarán se találkozhatunk velük, a kipusztulás szélére kerültek. Ám egy egyetemista fiatalember úgy döntött, hogy aktívan részt vesz a nemesített magyar tyúk fajta megmentésében.

Növényegészségügy: jelentősen szigorodtak a lakosságot érintő előírások

A növények, növényi termékek kis mennyiségű, saját célú behozatalát is korlátozza az EU december 14-től érvényes új növényegészségügyi rendszere. Ezentúl gyakorlatilag – néhány kivételtől eltekintve – mindenhez kell növényegészségügyi bizonyítvány, bizonyos árukat pedig, csak a kijelölt határállomásokon lehet majd behozni.

A növények is panaszkodnak, ha szomjasak

A paradicsomot és a dohányt vették vizsgálat alá tudósok, hogy kiderítsék, hogyan kommunikálnak a növények. Az eredmény új lehetőségeket nyithat meg a precíziós gazdálkodásban.

Magyar kiállítók, nemzetközi sikerek - Agritechnica 2019

November 16-án ért véget az idei Agritechnica Hannoverben. A 2820 kiállító és a 450 ezer látogató (ebből több mint 130 ezer külföldi) egyértelműen bizonyítja, hogy a mezőgazdasági technológiát bemutató nemzetközi kiállítások közül ez a rangos szakmai esemény a legnagyobb a világon.

A mongol ősvadon követei a magyar rónán - Przewalski-lovak a Hortobágyon (1. rész)

Hosszú évszázadokon keresztül azt hitték, hogy a vadlovak, melyek a pleisztocénban és a holocénban voltak igen elterjedtek Európában, teljesen kipusztultak. Nem véletlen e tévhit: őseink mértéktelenül vadásztak rá, s háziállatot is tenyésztettek belőle.

Megtalálták a bogarak evolúciós sikerének a titkát: lopott gének

Egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy mi a bogarak evolúciós sikerének a titka. Az elterjedésüket és a sokszínűségüket főképp a génjeiknek köszönhetik, amelyeket baktériumoktól és gombáktól „loptak”.