0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Több mint félmillió gyerekhez jut el az iskolagyümölcs program

Naponta 400 gramm zöldséget-gyümölcsöt kellene megennünk a táplálkozástudomány ajánlása szerint, ha egészségesen étkeznénk. Egész Európában elmarad ettől a fogyasztás, ezért fontos a gyerekek egészségre nevelése az iskolagyümölcs programon keresztül. A rendszeres zöldség-gyümölcs fogyasztás segít a daganatos betegségek és az elhízás megelőzésében, a tej pedig értékes fehérjék és vitaminok forrása.

Az idei iskolagyümölcs, illetve iskola- és óvodatej programról Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, és Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára beszélt.

Gyümölccsel, zöldséggel és gyümölcslevekkel az idén 37 beszállító látja el a programra jelentkező iskolákat, összesen 52 millió adagra van igény a most kezdődő iskolaévben. Erre több mint 3,1 milliárd forintot fordít az Agrárminisztérium.

Tejből 12,8 millió liter fog elfogyni, amire 4,6 milliárd forintot fizet ki a szaktárca.

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy 2309 iskola 536 ezer tanulójához jutnak el a gyümölcsök, zöldségek, az iskolatej programot pedig kibővítették az óvodásokra is, így összesen 2678 intézményben 435 ezer gyerek kap tejet vagy tejterméket a programon keresztül.

A beszállítók általában termelői szervezetek, hiszen garantálniuk kell az egész tanéven át tartó ellátást, hangsúlyozta Feldman Zsolt. A program iránt érdeklődő termelőket az államkincstár előzetesen ellenőrzi, és ha ezen a szűrőn átjutottak, az iskolafenntartóval szerződnek. Az iskolák pályázhatnak a programra, nincs pénzügyi korlátja a részvételüknek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu