0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kína felfüggeszti a növényvédőszerekre és tejsavófehérjére kivetett pótvámokat

Egy évre felfüggeszti az egyes amerikai termékekre kivetett pótvámokat a kínai kormányzat vámügyekért felelős bizottsága.

A bizottság bejelentése szerint 16 árukategóriát tartalmazó listát adott ki, a termékekre – egyebek mellett

gyógyszerekre, ipari kenőanyagokra, növényvédőszerekre, valamint bizonyos, állatoknak szánt tápanyagokra, például tejsavófehérjére – még tavaly vezettek be büntetővámokat, melyeket azonban szeptember 17-től egy évre felfüggesztenek.

Peking korábban kilátásba helyezte, hogy a más partnerektől nehezen beszerezhető amerikai termékek egy részét mentesíti a büntetővámok alól. A tejsavófehérjét, mely egyebek mellett a malactápok fontos összetevője, Kína legnagyobb arányban az Egyesült Államokból importálja. A távol-keleti ország pedig a közelmúltban számos intézkedéssel igyekezett segíteni a hazai sertéstenyésztőket, miután a kínai sertésállományt megtizedelte az afrikai sertéspestis járvány.

A két ország eddig több milliárd dollár értékű árucikkre vetett ki pótvámokat kölcsönösen. Washington 550 milliárd dollár értékű kínai árura vetett ki, vagy helyezett kilátásba büntetővámokat, melyek így szinte valamennyi, az Egyesült Államokba importált kínai árucikket érintik. A korábban 25 százalékban meghatározott, 250 milliárd dollárnyi árucikkre vonatkozó vámtarifát ráadásul a tervek szerint október 1-étől 30 százalékra emelik, míg 112 milliárd dollárnyi kínai importcikkre szeptember 1-től léptek hatályba az újonnan kivetett pótvámok, további 160 milliárd dollárnyi terméket pedig december 15-étől sújtanak majd.

Peking ellenlépésként eddig mintegy 120 milliárd dollár értékű amerikai árukat sújtott pótvámokkal, így mindössze 50 milliárd dollárnyi amerikai importot nem érintenek még a büntető intézkedések.

A legújabb, 5 és 10 százalékban meghatározott kínai pótvámok mintegy 75 milliárd dollárnyi amerikai importcikket sújtanak, egy részük szeptember 1-étől lépett hatályba, míg a fennmaradóakat december 15-étől tervezik bevezetni.

Washington és Peking a múlt csütörtökön abban állapodott meg, hogy tárgyalóik október elején Washingtonban találkoznak ismét a kereskedelmi tárgyalások újabb fordulójára, ám megfigyelők kevés esélyt látnak arra, hogy komoly előrelépés történjen egy esetleges megállapodás irányába.

Forrás: MTI