0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

NAK: a repce vetését segíti, a napraforgó betakarítását nehezítette a csapadékos idő

Segíti az őszi káposztarepce vetését az elmúlt napok csapadékos időjárása, azonban a napraforgó betakarítását valamelyest nehezítette - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos osztályelnöke az MTI érdeklődésére.

Petőházi Tamás elmondta, hogy országszerte zajlik a repce vetése, a csapadékos időjárás kedvező hatással van a magok fejlődésére. Hozzáfűzte, hogy tavaly gyakorlatilag „porba vetették” a repcét a gazdák, emiatt gyengén fejlődtek, vagy ki sem keltek a magok, és sok helyen tavasszal ki kellett tárcsázni az állományokat.

Közölte azt is, hogy a mintegy 560 ezer hektáron termesztett napraforgó betakarítását az eső akadályozta, ugyanakkor a jelenlegi száraz időjárás kedvező feltételeket biztosít majd a munkálatokhoz.

Pusztavámi Márton, a NAK Vas megyei elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a megyét az elmúlt napokban átlagosan 22 milliméter eső érte, amely egy-két napos kiesést okozhat a szántóföldi munkálatokban, a betakarításhoz az időjárási előrejelzés szerint optimális körülmények várhatók. A repce vetése a megyében befejeződött, jelenleg a növényvédelmi intézkedések vannak soron.

Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar megyei elnöke ismertette, hogy

a kukoricánál jók a terméskilátások a szélsőséges időjárás ellenére, az augusztusi meleg felgyorsította az érést, így a korai fajták betakarítása már meg is kezdődött.

A kukorica termésátlagait a Hajdúságban 8-11 tonna között várják, a bihari térségben az aszály miatt 3-6 tonnás terméssel számolnak a gazdák.

A száraz tavasz után megfelelően fejlődött a napraforgó is, a májusi csapadék biztató volt, ugyanakkor a növényvédelmi feladatokat nem minden gazdának sikerült elvégezni. A növényből a megyében a jobb termőadottsággal rendelkező helyeken 5-5,5 tonna is lehet a termés – tette hozzá.

Forrás: MTI