0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Növényvédelmi előrejelzés – Bagolylepkék a láthatáron

Növényvédelmi szempontból egyelőre a száraz időre jellemző rovarkártevő-aktivitás a fő kihívás, hiszen a hamisítatlan nyári idő egészen szeptember első néhány napjáig kitartott, a Kárpát-medencébe betörő hidegfront csak néhány napja vetett véget a kánikulai időnek.

A fény- és feromoncsapdák fogási adatai alapján a fogott fajok listája az ősz közeledtével szűkült, másoké pedig egyedszámban jelentősen erősödött. A gyümölcsmolyok közül a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly, valamint a szilvamoly lepkéi már alig repülnek, az almamoly azonban még mindig jelentős egyedszámot produkál.

Jelentősen fölerősödött a bagolylepkefajok aktivitása, ami nemcsak szántóföldön, de a szabadföldi zöldségkultúrákban is gondot okozhat.

A csapdák napi 10-20-as egyedszámban fogják a káposzta-, a C-betűs, a gamma-, a felkiáltójeles, a vetési és a gyapottok-bagolylepkéket. Szakemberek véleménye szerint ez utóbbi faj egyedeinek zöme a déli légáramlatokkal betelepült lepke, de kártétel szempontjából lényegtelen. A hernyók károsítása jelenleg leginkább a kukoricán (csemege- és takarmánykukoricán egyaránt) és a szabadföldi zöldségfélék némelyikén szembetűnő. A pritamin- és a fűszerpaprika, valamint a paradicsom termésének egy része már most kártevővel fertőzött. A paprikaféléken a gyapottok-bagolylepkéhez gyakran társul a kukoricamoly is, de ez a kártevő jelenleg már nem vagy csak néhány egyeddel rajzik. A további károkért tehát már csak a gyapottok-bagolylepke hibáztatható. A többi bagolylepkefaj – a vetési kivételével – főként a káposztaféléken okozhat minőségi és mennyiségi károkat.

Kártételük szembetűnő, megfelelő időzítéssel nem lehetetlen feladat a védekezés ellenük.

Káposztaféléken az előbb említett kártevőkhöz rendszeresen társul még a káposztamoly, valamint a káposztalepke hernyója, de védekezés szempontjából nem igényelnek külön beavatkozást. A bagolylepkehernyók kezdetben a külső leveleken táplálkoznak, de a későbbiekben fénykerülővé válnak, ezért berágják magukat a növények belsejébe. Ha erre sor kerül, jelentősen lecsökken a védekezés hatékonysága.

A növények erősen viaszos levélzete miatt a permetlébe mindig tegyünk nedvesítőszert.

A vetési bagolylepke sok tápnövényű kártevő lévén kevésbé válogatós. Talajszinten károsítva szinte minden növényfajjal beéri. A gyökérnyaki rész megrágásával a teljes növény elpusztulhat. Hernyó alakban telel át, így a fagyok beálltáig veszélyezteti a fiatalabb növényeket.

Ha területünket hagyjuk elgyomosodni, fokozott kártétellel kell számolni.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

 

 

Forrás: Kertészet és Szőlészet