Back to top

140 milliárd forintos élelmiszeripari fejlesztésekre nyílik lehetőség

Az élelmiszer-feldolgozás fejlesztése az egész magyar gazdaság érdeke, a nagyobb hozzáadott értékű termékekkel nem csak a gazdálkodók és feldolgozók járnak jól. Tavaly októberben jelent meg a második élelmiszeripari fejlesztéseket támogató pályázat, amelyben várhatóan 70 milliárd forint támogatás révén összesen 140 milliárd forint értékben valósulhatnak meg beruházások.
A magyar mezőgazdaság dinamikusan fejlődik, és mivel a legnagyobb alapanyag-felvásárló az élelmiszeripar, a feldolgozás további bővítésére, hatékonyságának javítására, minőségének emelésére van szükség,

- hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a mai sajtótájékoztatón. Amikor 2008-ban felmértük az ágazat állapotát, kiderült, hogy bár a kibocsátás gyorsan nő, a magyar gazdálkodók jövedelemtermelő képessége csak valamivel több mint a fele az uniós átlagnak. Ezért indultak először a hűtőház- és tárolóépítésre szóló támogatási felhívások, majd a technológiafejlesztés és kapacitásbővítés került sorra, napjainkban a munkaerőt kímélő, minél precízebb technológiák bevezetése, a versenyképesség és energiahatékonyság javítása a fő cél.

Fotó: Ray Shrewsberry/Pixabay
Az ágazat eddig is sokat fejlődött, hiszen 2010 és 2018 között 25 százalékos növekedéssel 3236 milliárd forintos termelési értéket produkált tavaly. Mégis sok még az olyan hazai mezőgazdasági termék, amit külföldön dolgoznak föl, és ezen kíván változtatni a szaktárca.

Két évvel ezelőtt bonyolították le az ÉLIP1 pályázatot, akkor hatalmas volt a túligénylés, és ez vezette az Agrárminisztériumot arra, hogy újra megnyissa ezt a lehetőséget 50 milliárdos keretösszeggel.

A tavaly ősszel kiírt pályázatra az idén áprilisi határidőig összesen 1003 pályázat érkezett, 133 milliárd forintos igénnyel. Mostanáig 352 nyert közülük, összesen közel 50 milliárd forint támogatást.

Az élelmiszeripari fejlesztés célterületen 235 kérelem kapott pozitív elbírálást 40 milliárd forint, a borászati fejlesztés területén pedig 117 kérelem 8,9 milliárd forint támogatási összeggel.

Mindig vannak visszacsurgó pályázati pénzek, ezekből nyitnak meg újra pályázatokat, tette hozzá Viski József helyettes államtitkár, hogy a 2014-2020-as uniós pénzügyi időszak támogatási lehetőségeit teljes mértékben ki tudjuk használni.

Ebben az időszakban 270 ezer kérelmet bírált el a minisztérium ás 191 nyertesnek 1372 milliárd forint kifizetését vállalta.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több támogatásra lenne szükség a generációváltáshoz a mezőgazdaságban

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) Mezőgazdaság, vidékfejlesztés és környezetvédelem (NAT) szekciója október végén jelentést fogadott el „A KAP generációváltásra gyakorolt hatásának értékelése” címmel. A jelentés magyar előadóját a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) képviselője szakértőként segítette a munkában.

A 2021-2027 időszakban is kiemelt figyelmet kap az élelmiszeripar

Az Agrárminisztérium már megkezdte a felkészülést a 2021-2027-es időszak fejlesztéseire az élelmiszeriparban – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az Agóra konferencián Etyeken.

Az alma a nyerő

Az optimisták szerint a beregi táj hamarosan a határ mindkét oldalán egységes arcot mutat. Merész álmainkban a térség mindkét részén szakszerűen gondozott, bőven termő gyümölcsösök húzódnak majd, és a jövőben ilyenek alkotják a kultúrtáj jelentős részét. Természetesen sok még a teendő, mire eljutunk idáig, rengeteg kihívással kell szembenézni, állítják a kárpátaljai gazdák.

Az alföldi erdészek eredményes munkája is hozzájárul az erdők fennmaradásához

Az Alföldön dolgozó erdész közösségnek a történelem során kedvezőtlenebb természeti körülmények között is sikerült komoly eredményeket elérniük. De a mai kor alföldi erdei sem maradnának fenn az ott dolgozó erdőgazdálkodók munkája nélkül - mondta el Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár az Alföldi Erdőkért Egyesület 2019. évi kutatói napján Lakiteleken.

Magyarország a vidékfejlesztés terén is segíti a Nyugat-Balkán európai integrációját

A Délkelet-Európai Regionális Vidékfejlesztési Állandó Munkacsoport (RRD SWG) minden évben magas szintű ülést tart a régió országainak tárcavezetőivel. Az idei ülésre november 12-én került sor a koszovói Mezőgazdasági, Erdészeti és Vidékfejlesztési Minisztérium szervezésében, Pristinában, ahol az Agrárminisztériumot Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár képviselte.

Néhány egyetemista rájött, hogyan lehet "műmézet" készíteni méhek nélkül

Az Izraeli Műszaki Egyetem (Technion) diákjai kifejlesztettek egy új technológiát, amellyel méhek közreműködése nélkül készítettek mézhez nagyon hasonló terméket egy genetikailag módosított baktérium felhasználásával.

Újabb 2,4 milliárd forint támogatás a kisvállalkozások munkahelyteremtésére

Mintegy 150 vállalkozás összesen 2,4 milliárd forint támogatást nyert el a kis- és középvállalkozások munkahelyteremtését segítő programban, ez 3000 munkahely létrehozásához vagy megőrzéséhez járul hozzá - jelentette be Varga Mihály.

Bárki elérheti a hiánypótló új adatbázist

Elkészült Magyarország ökoszisztéma alaptérképe, amely hazánk természeti rendszereinek állapotát mutatja be bárki számára hozzáférhető módon. Az adatbázis az Európai Unió Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását célzó projekt részeként, számos hazai intézmény részvételével jött létre.

Kecsketartók figyelem! Most kell beadni de minimis kérelmeket

A kecsketenyésztőknek december 10-ig lehet benyújtani az anyakecske-tartás után igényelhető de minimis támogatási kérelmüket – figyelmeztet a szakmai szövetség.

Stratégiai megállapodást kötött az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A hazai agrár- és élelmiszerszektor erősítése, érdekeinek érvényesítése csak egy széleskörű társadalmi összefogás keretében valósulhat meg – jelentette ki Nagy István Agrárminiszter az agrártárca és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Között létrejött partnerségi megállapodás aláírását követően, hétfőn, Budapesten.