Back to top

140 milliárd forintos élelmiszeripari fejlesztésekre nyílik lehetőség

Az élelmiszer-feldolgozás fejlesztése az egész magyar gazdaság érdeke, a nagyobb hozzáadott értékű termékekkel nem csak a gazdálkodók és feldolgozók járnak jól. Tavaly októberben jelent meg a második élelmiszeripari fejlesztéseket támogató pályázat, amelyben várhatóan 70 milliárd forint támogatás révén összesen 140 milliárd forint értékben valósulhatnak meg beruházások.
A magyar mezőgazdaság dinamikusan fejlődik, és mivel a legnagyobb alapanyag-felvásárló az élelmiszeripar, a feldolgozás további bővítésére, hatékonyságának javítására, minőségének emelésére van szükség,

- hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a mai sajtótájékoztatón. Amikor 2008-ban felmértük az ágazat állapotát, kiderült, hogy bár a kibocsátás gyorsan nő, a magyar gazdálkodók jövedelemtermelő képessége csak valamivel több mint a fele az uniós átlagnak. Ezért indultak először a hűtőház- és tárolóépítésre szóló támogatási felhívások, majd a technológiafejlesztés és kapacitásbővítés került sorra, napjainkban a munkaerőt kímélő, minél precízebb technológiák bevezetése, a versenyképesség és energiahatékonyság javítása a fő cél.

Fotó: Ray Shrewsberry/Pixabay
Az ágazat eddig is sokat fejlődött, hiszen 2010 és 2018 között 25 százalékos növekedéssel 3236 milliárd forintos termelési értéket produkált tavaly. Mégis sok még az olyan hazai mezőgazdasági termék, amit külföldön dolgoznak föl, és ezen kíván változtatni a szaktárca.

Két évvel ezelőtt bonyolították le az ÉLIP1 pályázatot, akkor hatalmas volt a túligénylés, és ez vezette az Agrárminisztériumot arra, hogy újra megnyissa ezt a lehetőséget 50 milliárdos keretösszeggel.

A tavaly ősszel kiírt pályázatra az idén áprilisi határidőig összesen 1003 pályázat érkezett, 133 milliárd forintos igénnyel. Mostanáig 352 nyert közülük, összesen közel 50 milliárd forint támogatást.

Az élelmiszeripari fejlesztés célterületen 235 kérelem kapott pozitív elbírálást 40 milliárd forint, a borászati fejlesztés területén pedig 117 kérelem 8,9 milliárd forint támogatási összeggel.

Mindig vannak visszacsurgó pályázati pénzek, ezekből nyitnak meg újra pályázatokat, tette hozzá Viski József helyettes államtitkár, hogy a 2014-2020-as uniós pénzügyi időszak támogatási lehetőségeit teljes mértékben ki tudjuk használni.

Ebben az időszakban 270 ezer kérelmet bírált el a minisztérium ás 191 nyertesnek 1372 milliárd forint kifizetését vállalta.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Munkaerőhiány a gyümölcsösökben

A szélsőséges idei időjárás Szlovákiában is nagymértékben befolyásolta a gyümölcstermés alakulását. A hosszan tartó, könyörtelen szárazság, a hűvös kora tavaszi nappalok és éjszakák, majd a váratlanul nagy mennyiségű májusi csapadék egyrészt megtizedelte a gyümölcsösök termését, másrészt sokat rontott a gyümölcsök minőségén.

Minőségi tenyészállatok seregszemléje a Kaposvári Állattenyésztési Napokon

A folyamatos piaci kihívások között is színvonalas magyar állattenyésztői munka sikere valamennyiünk számára fontos. Ezért az agrártárca támogatásokkal is segíti az ágazatot, hogy a rendkívül erős nemzetközi versenyben helyt tudjon állni – hangsúlyozta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, a XIII. Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) megnyitóünnepségén, Kaposváron.

Akadályversenyen ismerkedtek az iskolások az év emlősével

Az Agrárminisztérium, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Természettudományi Múzeum égisze alatt működő Vadonleső Program tíz éve indult el a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer társadalmi alprogjamjaként.

A fiatalítás és a generációváltás is a célja az OMÉK szakmai programjainak

A szakmának is változatos programokat kínál a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), amely a kiállítás négy napja alatt számos konferenciának és szakmai előadásnak biztosít helyszínt.

Az őshonos fajták megőrzése közös érdekünk

Az őshonos fajok és fajták nemzeti örökségünk részei, éppen ezért a kormány kiemelt feladatként tekint génjeik megőrzésére. Minderről Rácz András környezetügyért felelős államtitkár beszélt a témáról szóló konferencián, a KÁN nulladik napján.

Tenyészbika támogatási program: lehetőség a minőségi javulásra

A legfőbb cél évek óta a minőségi előrelépés húshasznú szarvasmarhákat tenyésztőknél, ez most az új támogatási formának köszönhetően meg is valósulhat. A tenyésztők nagy lehetőséget látnak a programban.

A nemzetgazdaság első féléves külkereskedelmi többletének több mint a felét az agrárium adta

A magyar agrárgazdaság az elmúlt években látványos fejlődésen ment keresztül, termelékenysége és jövedelmezősége is nagymértékben emelkedett. Ennek köszönhetően évről évre jelentős mértékben hozzájárul a nemzetgazdaság eredményeihez - mondta el az MTI-nek Nagy István agrárminiszter.

Újabb utat fejlesztettek a Vidékfejlesztési Program forrásaiból

A vidékfejlesztés, a vidéki térségek felzárkóztatása kiemelt fontosságú a kormány politikájában. Jelentős eredmény, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében a 2020-ig tartó uniós támogatási időszakban jelentős forrás jut mind a helyi infrastruktúrák, mind pedig a lakosság számára elérhető szolgáltatások fejlesztésére is – mondta Kis Miklós a hajdúnánási külterületi út ünnepélyes átadóján.

Díjátadó az Országházban

Az Országház Felsőházi termében a Gazdaság Ünnepén átadták az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntetéseit. A szeptember 10-ei rendezvényen 60 pályázó 67 pályázata érdemelte ki az Érték és Minőség Nagydíj kitüntető címet. A díjazottak között kis- és középvállalkozók, valamint nagyvállalkozások is megtalálhatóak, de szabadalmakkal rendelkező egyéni vállalkozó is kitüntetést kapott.

Megerősítik a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-t

Megerősítik a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tevékenységét további 1300 hektár tógazdasággal, ennek köszönhetően a társaság halgazdálkodási feladatait magasabb szinten, hatékonyabban tudja ellátni - jelentette be az agrárminiszter Budapesten sajtótájékoztatón.