Back to top

Álomberuházás Derecskén: termálvízzel fűtött palántanevelő

Tizenkét hajós, termálvízzel fűtött, korszerű növényházzal bővült a KITE Zrt. derecskei kertészeti telephelye. Gazdasági és környezetvédelmi célok is indokolták a fejlesztést, a beruházással teljesültek a célok, kiváló minőségű, egyöntetű palántákkal szolgálhatják ki megrendelőiket, hatékonyabb energia- és kevesebb munkaerő-fölhasználással, és a palántavelési időszak is meghosszabbítható.

A 12 hajóból álló, 5 méteres vápamagasságú, csúcsból nyíló pillangószellőztetővel, automatizált klímaszabályozással, tápoldatozóval, energiaernyővel fölszerelt beruházás közel 900 millió forintból készült el. Az idei tesztüzem után jövőre már teljes kihasználtsággal működik.

Új piacok nyílhatnak meg a beruházásnak köszönhetően
Fotó: KITE

Az eddigi holt időszakok kitöltésével  a kétszeresére, 30 millióról 60 millióra növelhető a palántamennyiség.

Az 1600 méter mély pozitív termálkútból nyert 85 C-os víz hőcserélőn átengedve melegíti föl a növényház fűtőcsöveiben áramló vizet.  Nincs fölösleges energiafölhasználás, a fűtési szintet mindig a külső körülményekhez, a növények igényeihez igazítják a palántanevelőben.

A növényházban négy, fóliával elválasztott szekciót alakítottak ki. Mindegyiknek külön szabályozható a fűtése, így eltérő hőmérsékletigényű fajok palántáit is nevelhetik egy időben.

Csúcsból nyíló pillangószellőzőket építettek be
Fotó: Rimóczi Irén

A hajókban automatizálható lineár öntöző- és tápoldatozó rendszerek működnek. Teljes lefedettséggel, szélhatás nélkül dolgoznak, a jól megválasztott fúvókákkal kijuttatott víz gyengéden éri a növényeket. A rendszer párásításra és egy második fúvókasor működtetésével növényvédelmi kezelésekre is alkalmas.

NÖvényvédelmi kezelések is végezhetők az öntözőberendezéssel
Fotó: Rimóczi Irén

Az üveg helyett dupla rétegű, fölfújt, ún. diffúz fóliaborítás mellett döntöttek, annak ugyanis jobb a hőszigetelése.

Az UV-sugarakat átengedi a fólia, így a szabadföldi kiültetésre sem kell edzetni a palántákat, ezzel sok munkát is megtakarítanak. A diffúz hatásnak köszönhetően a palántanevelőben nagyobb a növényeknek kedvező szórt fény aránya, és napégéstől sem kell tartani.

A dupla rétegű, fölfújt diffúz fóliaborítás mellett döntöttek
Fotó: Rimóczi Irén

A palántanevelőhöz 1421 négyzetméteres kiszolgálósátor kapcsolódik, az ad helyet a tálcatöltésnek, a vetésnek és a csírakamrának is. Tálcás és cserepes palántát egyaránt nevelnek az új berendezésben, a kész szaporítóanyagot ládákban, CC-kocsin vagy konténerben szállítják a megrendelőknek.

KOcsik a palánták mozgatásához
Fotó: Rimóczi Irén

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyerekrajzokon a családok kedvenc zöldségei

Idén is nagy sikernek örvendett a Bonduelle óvodásokat és általános iskolásokat megszólító, "A család kedvenc zöldségei" címmel meghirdetett rajzversenye. A díjátadó ünnepséget a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ dísztermében rendezték.

A növények is pánikba esnek az esőtől

Esőtől áztatva, napfényben és széndioxidban „úszva” – azt gondolnánk, hogy ez álmai netovábbja minden növénynek. Egy új tanulmány szerint azonban meglepően komplex a reakciójuk az esőre.

Több támogatásra lenne szükség a generációváltáshoz a mezőgazdaságban

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) Mezőgazdaság, vidékfejlesztés és környezetvédelem (NAT) szekciója október végén jelentést fogadott el „A KAP generációváltásra gyakorolt hatásának értékelése” címmel. A jelentés magyar előadóját a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) képviselője szakértőként segítette a munkában.

Alig nőttek a mezőgazdasági termelői árak szeptemberben

Szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak mindössze 1,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál.

Zongorabillentyűkre váltott a Liszt borcsalád

A Szekszárdi borvidék meghatározó borászata a Twickel Szőlőbirtok, amelynek belépő borcsaládját Liszt Ferencről nevezték el, a zeneszerző családi kötődésére emlékezve. A fiataloknak szánt kilenc tagú borcsalád most arculatot váltott. Ipacs Géza grafikus az új címkéken már csak zongorabillentyűkkel jelezte a zenei kötődést, nagyobb hangsúlyt kapott a pincészet neve a levegős, modern címkén.

A környezetkultúra fejlődését segíti

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének Rát-Táncsics terme adott otthont a Szép Kertek kertépítészeti folyóirat 100. lapszámának megjelenése alkalmából rendezett kiállításra. Így egy helyen és egy időben voltak láthatóak a folyóiratban eddig bemutatott, zsűrizett kertépítészeti munkák anyagai, többségében az „Az Év Kertje” országos kerttervezési és építési nívódíj pályázat díjazott kertjei.

Virágos Magyarország - Megválasztották az év főkertészét

A Magyar Önkormányzati Főkertész Egyesület döntése alapján a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny Budapesten megrendezett díjátadó ünnepségén Az Év Főkertésze kitüntetést Székesfehérvár főkertésze vehette át. Spanyárné Halász Szilvia kertészmérnök és környezetvédelmi szakmérnök negyven éve dolgozik a szakmában, és a kezdetektől részt vesz a Virágos Magyarország verseny szervezésében.

A rezisztenciagéneket kutatják

Alap- és alkalmazott kutatásokat is végeznek Gödöllőn, a NAIK Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet Genetikai Főosztályán. A Növénygenomikai és Növény-Mikroba Interakció Csoport egyik kiemelt kutatási területe a súlyos gazdasági károkat okozó károsítók ellen védelmet nyújtó rezisztenciák, illetve az előnyös fajtatulajdoságokat meghatározó gének azonosítása.

Egy falat virág: szép is, ehető is, de egészséges is?

Virágot fogyasztani nem új keletű dolog. Már az ókori rómaiak, a kínaiak, a közel-keleti népek és az indiaiak is használták a konyhában a virágokat. Az ehető virágok termesztése új piaci lehetőségeket kínál a díszkertészeknek. A nemzetközi Antea-projekt keretében arra keresi a választ, hogy az élvezeti és az esztétikai értéken túl van-e az az ehető virágoknak egészségre gyakorolt jótékony hatásuk.

November 1-jétől karantén károsító az úgynevezett Jordán vírus az EU-ban

Az e napon hatályba lépett rendelet értelmében az Európai Unió területén felderített vírusfertőzési eseteket kötelező jelenteni. A Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) bejutását, terjedését megakadályozandó speciális intézkedések bevezetésére van szükség a paradicsom- és paprikatermesztésbe, tette közzé a hírt a FuitVeB a Holland Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NVWA) nyomán.