Back to top

Álomberuházás Derecskén: termálvízzel fűtött palántanevelő

Tizenkét hajós, termálvízzel fűtött, korszerű növényházzal bővült a KITE Zrt. derecskei kertészeti telephelye. Gazdasági és környezetvédelmi célok is indokolták a fejlesztést, a beruházással teljesültek a célok, kiváló minőségű, egyöntetű palántákkal szolgálhatják ki megrendelőiket, hatékonyabb energia- és kevesebb munkaerő-fölhasználással, és a palántavelési időszak is meghosszabbítható.

A 12 hajóból álló, 5 méteres vápamagasságú, csúcsból nyíló pillangószellőztetővel, automatizált klímaszabályozással, tápoldatozóval, energiaernyővel fölszerelt beruházás közel 900 millió forintból készült el. Az idei tesztüzem után jövőre már teljes kihasználtsággal működik.

Új piacok nyílhatnak meg a beruházásnak köszönhetően
Fotó: KITE

Az eddigi holt időszakok kitöltésével  a kétszeresére, 30 millióról 60 millióra növelhető a palántamennyiség.

Az 1600 méter mély pozitív termálkútból nyert 85 C-os víz hőcserélőn átengedve melegíti föl a növényház fűtőcsöveiben áramló vizet.  Nincs fölösleges energiafölhasználás, a fűtési szintet mindig a külső körülményekhez, a növények igényeihez igazítják a palántanevelőben.

A növényházban négy, fóliával elválasztott szekciót alakítottak ki. Mindegyiknek külön szabályozható a fűtése, így eltérő hőmérsékletigényű fajok palántáit is nevelhetik egy időben.

Csúcsból nyíló pillangószellőzőket építettek be
Fotó: Rimóczi Irén

A hajókban automatizálható lineár öntöző- és tápoldatozó rendszerek működnek. Teljes lefedettséggel, szélhatás nélkül dolgoznak, a jól megválasztott fúvókákkal kijuttatott víz gyengéden éri a növényeket. A rendszer párásításra és egy második fúvókasor működtetésével növényvédelmi kezelésekre is alkalmas.

NÖvényvédelmi kezelések is végezhetők az öntözőberendezéssel
Fotó: Rimóczi Irén

Az üveg helyett dupla rétegű, fölfújt, ún. diffúz fóliaborítás mellett döntöttek, annak ugyanis jobb a hőszigetelése.

Az UV-sugarakat átengedi a fólia, így a szabadföldi kiültetésre sem kell edzetni a palántákat, ezzel sok munkát is megtakarítanak. A diffúz hatásnak köszönhetően a palántanevelőben nagyobb a növényeknek kedvező szórt fény aránya, és napégéstől sem kell tartani.

A dupla rétegű, fölfújt diffúz fóliaborítás mellett döntöttek
Fotó: Rimóczi Irén

A palántanevelőhöz 1421 négyzetméteres kiszolgálósátor kapcsolódik, az ad helyet a tálcatöltésnek, a vetésnek és a csírakamrának is. Tálcás és cserepes palántát egyaránt nevelnek az új berendezésben, a kész szaporítóanyagot ládákban, CC-kocsin vagy konténerben szállítják a megrendelőknek.

KOcsik a palánták mozgatásához
Fotó: Rimóczi Irén

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Hazai málnafajták

Az éghajlatváltozás nem kedvez ugyan a melegre érzékeny bogyósok termesztésének, de a kertben megtalálhatjuk a helyüket. A szamóca után a málna-fajtákat vesszük sorra, annál is inkább, mert fertődön sok értékes magyar nemesítésű hibrid született.

„Úgy nem nyersz, ha meg sem próbálod” - Állattartó telepek korszerűsítése

Holló Mátyással már 2013-ban is találkoztunk, akkor a Kistermelők Lapjában az év juhászaként mutattuk be. Az idei találkozásunk apropója az, hogy megmutassuk, hogyan érdemes a gazdálkodásba, fejlesztésekbe pályázati forrást bevonni.

Egyre népszerűbb az NHP Hajrá

Három hónapja indult el az Magyar Nemzeti Bank válságkezelő csomagjának egyik legfontosabb eszköze, az NHP Hajrá program. A rugalmasan felhasználható termék hamar népszerűvé vált a vállalatok körében, július elejéig már 123 milliárd forintnyi állományra szerződtek le a hitelintézetek.

Jóval több az ellenőrzés

Idén már az új, a korábbinál jóval szigorúbb uniós növény-egészségügyi rendszer működik. Bővült a csak növényútlevéllel orgalmazható növények és növényi termékek köre, a károsítók behurcolását pedig a beutazók poggyászának szigorúbb ellenőrzésével is igyekeznek megakadályozni. Lapunknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékesei összegezték az első tapasztalatokat.

Kipróbált gépek a szőlészetekbe

A gépbemutatók megritkulása közepette üde színfolt volt a július 24-én Balatonlelle-Rádpusztán, a Rád-Vin Kft. területén tartott Vititech 2020 gyakorlati szőlészeti gépbemutató. A tavaly indult Vititech-et a KITE Zrt. is nagyszerű kezdeményezésnek tartotta, így örömmel csatlakoztak hozzá. Bíznak benne, hogy a szervezőknek sikerült hagyományt teremteniük.

A mini zöldség a menő

A németországi Krefeldben működő Asia LLC cég már évek óta a minizöldsé­gekre szakosodott, és a növekvő keresletre válaszul fokozatosan bővíti termékválasztékát.

FruitVeB: átlagos lehet az idei zöldségtermés

Átlagos évre számít tavalyihoz hasonlóan az idén is a zöldségtermesztésben a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) a jelenlegi körülményeket figyelembe véve, ugyanakkor a következő két-három hónap még jelentősen befolyásolhatja a mennyiségeket.

Figyeljük a csapdákat, sokat elárulnak – Növényvédelmi előrejelzés 31. hét

Kevesebb alma terem a fákon, azok viszont nagyobbra nőnek, fontos a kalciumpótlásuk, hogy ne foltosodjanak. A csonthéjasoknál továbbra is lényeges a lombvédelem, és persze állandó feladatot adnak a molyok. Időközben pedig dióburok-fúrólégyből is egyre több van a csapdákban. A tavalyi, elképesztően magas fertőzöttség elkerülése érdekében már most indokolt a kártevő legyek és lárváik elleni védekezés elkezdése.

Terméskilátások Németországban

A Német Parasztszövetség (DBV) adatai szerint spárgából 30 százalékkal kevesebbet takarítanak be az idén a megszokottnál Németországba, illetve, az előrejelzés szerint 43 millió tonna gabona terem a szövetségi köztársaságban, ami 4 százalékkal elmarad mind a 2015–2019 közötti ötéves átlagtól