Back to top

Álomberuházás Derecskén: termálvízzel fűtött palántanevelő

Tizenkét hajós, termálvízzel fűtött, korszerű növényházzal bővült a KITE Zrt. derecskei kertészeti telephelye. Gazdasági és környezetvédelmi célok is indokolták a fejlesztést, a beruházással teljesültek a célok, kiváló minőségű, egyöntetű palántákkal szolgálhatják ki megrendelőiket, hatékonyabb energia- és kevesebb munkaerő-fölhasználással, és a palántavelési időszak is meghosszabbítható.

A 12 hajóból álló, 5 méteres vápamagasságú, csúcsból nyíló pillangószellőztetővel, automatizált klímaszabályozással, tápoldatozóval, energiaernyővel fölszerelt beruházás közel 900 millió forintból készült el. Az idei tesztüzem után jövőre már teljes kihasználtsággal működik.

Új piacok nyílhatnak meg a beruházásnak köszönhetően
Fotó: KITE

Az eddigi holt időszakok kitöltésével  a kétszeresére, 30 millióról 60 millióra növelhető a palántamennyiség.

Az 1600 méter mély pozitív termálkútból nyert 85 C-os víz hőcserélőn átengedve melegíti föl a növényház fűtőcsöveiben áramló vizet.  Nincs fölösleges energiafölhasználás, a fűtési szintet mindig a külső körülményekhez, a növények igényeihez igazítják a palántanevelőben.

A növényházban négy, fóliával elválasztott szekciót alakítottak ki. Mindegyiknek külön szabályozható a fűtése, így eltérő hőmérsékletigényű fajok palántáit is nevelhetik egy időben.

Csúcsból nyíló pillangószellőzőket építettek be
Fotó: Rimóczi Irén

A hajókban automatizálható lineár öntöző- és tápoldatozó rendszerek működnek. Teljes lefedettséggel, szélhatás nélkül dolgoznak, a jól megválasztott fúvókákkal kijuttatott víz gyengéden éri a növényeket. A rendszer párásításra és egy második fúvókasor működtetésével növényvédelmi kezelésekre is alkalmas.

NÖvényvédelmi kezelések is végezhetők az öntözőberendezéssel
Fotó: Rimóczi Irén

Az üveg helyett dupla rétegű, fölfújt, ún. diffúz fóliaborítás mellett döntöttek, annak ugyanis jobb a hőszigetelése.

Az UV-sugarakat átengedi a fólia, így a szabadföldi kiültetésre sem kell edzetni a palántákat, ezzel sok munkát is megtakarítanak. A diffúz hatásnak köszönhetően a palántanevelőben nagyobb a növényeknek kedvező szórt fény aránya, és napégéstől sem kell tartani.

A dupla rétegű, fölfújt diffúz fóliaborítás mellett döntöttek
Fotó: Rimóczi Irén

A palántanevelőhöz 1421 négyzetméteres kiszolgálósátor kapcsolódik, az ad helyet a tálcatöltésnek, a vetésnek és a csírakamrának is. Tálcás és cserepes palántát egyaránt nevelnek az új berendezésben, a kész szaporítóanyagot ládákban, CC-kocsin vagy konténerben szállítják a megrendelőknek.

KOcsik a palánták mozgatásához
Fotó: Rimóczi Irén

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paradicsom-tájfajták árpádföldi honfoglalása

Mi is az a tájfajta, és miért próbáljuk meg a kertünkben termeszteni? Ez egy olyan kérdés, amivel nem tudtam volna mit kezdeni kb. 4 évvel ezelőtt, amikor még csak a piros fürtössel, a nagy befőzővel és a pici, akár sárga vagy egyéb színű koktélparadicsommal találkoztam. Azóta már több mint 20 paradicsom-tájfajta nő árpádföldi kertemben, és nincs megállás a gyűjtemény bővítésében.

A Szentföld fái

A Bibliában elsőként megnevezett fák az Éden kertjében álltak, az „élet fája”, valamint a „jó és rossz tudásának fája”. Ezeknek a hírhedt szimbolikus fáknak a nevét nem közli a Szentírás, ír viszont sok egyéb, érdekes fás növényről.

Süssünk, főzzünk gyógynövénnyel

Kertünk gyógynövényeit érdemes megismerni az étkezéseinkben betöltött szerepük felől is, vannak ugyanis olyanok, amelyek fűszerek is egyben, ilyen a kakukkfű, a szurokfű, a fokhagyma. Néhány izgalmas és igen finom receptet ajánlunk most ahhoz, hogy a gyógynövények nagyobb teret kapjanak a konyhában is. Jó egészséget hozzá!

Díszkert zöldségfélékből I.

Egy ápolt konyhakert mindig szép látványt nyújt, tükrözi a gazdája szeretetét a kerti munkák iránt. A zöldségfélék nagy részéről elmondható, hogy nem csak hagyományos formában, a művelés, növényvédelem, szedés szempontjából praktikus, szabályos sorokba ültetve tudják gyönyörködtetni a szemet.

Munkaerőhiány a gyümölcsösökben

A szélsőséges idei időjárás Szlovákiában is nagymértékben befolyásolta a gyümölcstermés alakulását. A hosszan tartó, könyörtelen szárazság, a hűvös kora tavaszi nappalok és éjszakák, majd a váratlanul nagy mennyiségű májusi csapadék egyrészt megtizedelte a gyümölcsösök termését, másrészt sokat rontott a gyümölcsök minőségén.

Mit keres a vaddisznó a szőlőben?

Egymásnak feszülnek az indulatok a vadászok és a gazdák között vaddisznó ügyben. A szőlőtermelők és a belterületi kerttulajdonosok csak számolják a károkat, melyeket a vadak okoznak, miközben úgy érzik, nem kapnak megfelelő segítséget.

Ügyes kecskék

A sok látnivaló mellett, kecskeügyességi bemutatóval és erdei piaccal is várja az érdeklődőket a Budakeszi Vadaspark szeptember 15-én, vasárnap.

Természetes talajgyógyítás

Megvizsgáljuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy talajunkban egészséges, virágzó növényeket nevelhessünk. Számos természetes talajjavító mód áll rendelkezésünkre.

Kertbarát rovarok

A leggyakrabban előforduló hasznos rovarok (katicabogarak, fátyolkák, fürkészdarazsak, fürkészlegyek) mellett a házikertekben sok más hasznos élő szervezet segítségére is számíthatunk. Csak örülhetünk, ha felbukkannak a kertünkben!

Milyen Magyarország Legszebb Birtoka?

Gyümölcsös konténerekből összeállított, traktor húzta „kisvasúttal” jártuk be a Derecske határában található, madárcsicsergéstől hangos okoskertet, a Hajdú-bihari Bold Agro Kft. 110 hektáros alma- és 80 hektáros meggyültetvényét, amely az idén elnyerte a Magyarország Legszebb Birtoka címet.