Back to top

Díjátadó az Országházban

Az Országház Felsőházi termében a Gazdaság Ünnepén átadták az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntetéseit. A szeptember 10-ei rendezvényen 60 pályázó 67 pályázata érdemelte ki az Érték és Minőség Nagydíj kitüntető címet. A díjazottak között kis- és középvállalkozók, valamint nagyvállalkozások is megtalálhatóak, de szabadalmakkal rendelkező egyéni vállalkozó is kitüntetést kapott.

Fotó: Csatlós Norbert

Az ünnepségen beszédet mondott, valamint kitüntetéseket adott át Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, Farkas Sándor Agrárminisztérium miniszterhelyettese, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért felelős államtitkára, valamint Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatot idén a DIAMOND Szervezőiroda Bt., a Hajnal Húskombinát Kft., a Legrand Magyarország Villamos Rendszerek Zrt., a Poli-Farbe Vegyipari Kft., a ProfessionCert Kft., valamint az erdélyi SSM & SIU Kft. valósította meg.

Fotó: Csatlós Norbert

Immáron második alkalommal került átadásra az Érték és Minőség Nagydíj, idén is az Országházban. Az esemény és a pályázat lényegi célja, hogy a győztes pályázókat biztosítsa áruinak, termékeinek maga színvonaláról, emellett a nemzetközi piacon versenyképes, kiemelkedő minőségű áruk és termékek előállítást ösztönözze.

Kiss Károlyné Ildikó, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati rendszer alapítója beszédében elmondta, hogy a gazdasági életben egyre nagyobb a szerepe azoknak a megkülönböztető védjegyeknek, amelyek a főképpen a kiemelkedő eredményekre hívják fel a figyelmet. Kihangsúlyozta, hogy jelenleg 116 különféle vállalkozás 221 pályázata tartozik a védjegyhasználóik közé.

Latorcai János, a rendezvény fővédnöke kiemelte, hogy az Érték és Minőség Nagydíj védjegye igazolja a kimagasló minőséget, és mindeközben szimbolikus közösségvállalást is kínál a hazai és Kárpát-medencei magyar termelőkkel.

Fotó: Csatlós Norbert
Farkas Sándor szerint egyre népszerűbbek lettek a fogyasztók körében a hazai termékek. „Ehhez az eredményhez szükség volt arra is, hogy a vállalkozások számára a legfontosabb fokmérő a minőség legyen.” - tette hozzá a miniszterhelyettes.

Véleménye szerint legyünk büszkék az általunk termelt értékekre, ismerjük el a legkiválóbbakat, és mutassuk meg, hogy a magyar vállalkozások áldozatos munkájukkal milyen kiemelkedő eredményeket érnek el.

Kelemen Hunor kiemelte a 7 erdélyi pályázó sikerét is, miszerint Erdély története is: a hité, az akaraté. és a bizalomé, ami arról szól leginkább, hogy ahol ezek az értékek találkoznak, ott építkezés lesz. Hozzátette, reményei szerint egyre többen lesznek azok, akik teret adnak az új és innovatív ötleteknek, beruházásokat keresnek ügyüknek, a munkateremtéssel pedig vonzóvá teszik az otthont a felnövekvő nemzedékek számára.

A pályázat nyertesei kiérdemelték a az Érték és Minőség Nagydíj kitüntető címet, valamint annak Tanúsító Védjegy használatát. A díj mellé járó oklevelet Balázs Károly és Sárkány Gábor grafikus művészek alkották, az Érték és Minőség Nagydíj trófeákat pedig a pályázatkiíró emblémájával díszített, a Hollóházi Porcelángyár Kft. alkotógárdája készítette el.

Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kitart a vírushatás a tojáspiacon

Számottevően emelkedett az étkezési tojás csomagolóhelyi ára az idei év első 28 hetében: az egy évvel ezelőtti állapothoz képest az M+L méretkategóriában 12,5 százalékos a drágulás. Ez 27,1 forintos darabonkénti ár – írja jelentésében a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet.

Megjelent az erdészeti csemetekertek gépbeszerzését célzó pályázati felhívás

Annak érdekében, hogy a gazdák a mezőgazdaságilag gyenge termőképességű területeken minél több erdőt hozhassanak létre, az Agrárminisztérium a támogatások átalakításával, a jogszabályok módosításával, így a versenyképesség növelésével olyan feltételeket teremt, amelyekkel az erdőgazdálkodást versenyképesebbé, a termelőket pedig érdekeltté teszi abban, hogy a gyengébb minőségű területeken további erdőtelepítések történjenek.

A helyi termelés és szezonális étkezés jelenthet megoldást

A mezőgazdaságban komoly kihívást jelent az éghajlatváltozás, amelynek előidézői között szerepet játszik az áruszállítás is. Környezetünk védelméért így az élelmiszertranszport visszaszorításával és a helyi termelés elősegítésével is sokat tehetünk– mutat rá pályamunkájában Huber Anita, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik díjazottja.

Kiemelkedő munkát végez a természetvédelmi őrszolgálat Magyarország védett értékeinek megőrzésében

Magyarországon a természetvédelmi őrszolgálat jelenleg 253 tagú, mintegy 850 ezer hektár védett természeti terület és 2 millió hektár Natura 2000 terület megóvása érdekében dolgoznak.

Ne hiányozzon portánkról!

Bütykös orrú lúdnak vagy sisakos lúdnak is nevezik. Szibériából, illetve Észak-Ázsia más területeiről származik; Kínában és Japánban már évszázadok óta tartják a nagyon ízletes, porhanyós, zsírban szegény húsa és jó tojáshozama miatt, amely évente 60-70 darabot jelent, körülbelül 120 grammos átlagsúllyal.

Jóval több az ellenőrzés

Idén már az új, a korábbinál jóval szigorúbb uniós növény-egészségügyi rendszer működik. Bővült a csak növényútlevéllel orgalmazható növények és növényi termékek köre, a károsítók behurcolását pedig a beutazók poggyászának szigorúbb ellenőrzésével is igyekeznek megakadályozni. Lapunknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékesei összegezték az első tapasztalatokat.

Rovarliszt felhasználása a takarmányozásban

A gazdasági állatfajok takarmányozásban egyre gyakrabban merül fel a szójadara és a halliszt helyettesítése más fehérjeforrásokkal. A szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladása (BSE) miatt hozott rendeletek tiltják, vagy jelentősen korlátozzák az állati eredetű takarmányok felhasználását a gazdasági állatok takarmányozásában. Ezért az elmúlt években fokozódott az érdeklődés a rovarliszt takarmányokba történő keverésére, a szójadara és a halliszt teljes vagy részleges kiváltása céljából.

A holnap, a szeretet prófétái - Magyarok Kenyere: Szarvason összeöntötték a felajánlott búzát

Idén tízéves a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program. A Nemzeti Összetartozás Évében, 2020-ban is összefogtak a magyar gazdák, hogy jótékony felajánlásaikkal segítsék a rászorulókat. Több ezer anyaországi és határon túli magyar gazdálkodó ajánlott fel búzát, amit ezúttal Szarvason, július 31-én öntöttek össze ünnepélyes keretek között.

Nyitott porták, nyitott gazdák

Egyre többen vágynak nagyszüleik már-már feledésbe merült békés életére, a gyermekkori nyaralások feledhetetlen ízeire vagy biztonságára. Aki részt vesz a Nyitott Porták programjain, az egészen biztosan újra rátalál ezekre az érzésekre.

Város- és klímatűrő útsorfák

Környezetünk változásban van, ám a városi közterületek fásítása költséges és hosszú távra szóló beruházás. A tervezők, kivitelezők, fenntartók és a városlakók közös érdeke, hogy az összetett ökológiai hatásoktól befolyásolt városi környezetben csak jó tűrőképességű fajták megfelelő minőségű és egészséges fáit ültessük.