0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Gombaültetvénynek álcázott barlangi kannabisz-telep Budán

Budapesten a XXII. kerületben a 19. században mészkőbányászat során kivájt barlangrendszerből alakították ki jelenleg gombatermesztésre használt föld alatti helyiségeket. A gyanúsított a lakóháza mellett egy ilyen járatrészt bérelt a helyi önkormányzattól melynek elejében álcaként laskagombát, mélyebb termeiben kannabiszt termesztett.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) kábítószer birtoklása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást F. Gyula 41 éves budapesti lakos ellen, aki a gyanú szerint a XXII. kerületi ingatlanához tartozó barlangrendszerben mesterséges körülmények között kannabisz-növényeket termesztett – írja a police.hu.

youtube://v/vitOlhltsIg

A 19. században mészkőbányászat során kivájt barlangrendszerből alakították ki a jelenleg – legtöbbször – gombatermesztésre használt föld alatti helyiségeket. A gyanúsított a lakóháza mellett egy ilyen járatrészt bérelt a helyi önkormányzattól. Tevékenységének leplezése érdekében a vájat első részében laskagombát termesztett, míg utólag, falazással leválasztotta a helyiség hátsó, megközelítőleg 400 m²-es részét, amelyen egy ventilátorral álcázott rejtekajtót alakított ki.

A 2019. szeptember 10-én helyszínre érkezett nyomozókat a termesztett gomba spóráinak veszélyességét hangsúlyozva megpróbálta megtéveszteni azért, hogy a légzőkészülékek viselésével ne lehessen a kábítószer jellegzetes szaga alapján a rejtekhely nyomára bukkanni.

A helyszínen fellelt nyomok, valamint a terhelt magatartása alapján a nyomozók megbontották a falazatot, amely mögött megtalálták a járatrendszer további termeit, valamint az azokban kialakított kannabisz-ültetvényt, amely 386 tő, szüret előtt álló növényt tartalmazott. A helyszínen talált eszközök valószínűsítik, hogy a feltárt helyiségben hosszabb ideje folyt a kannabisz termesztése.

A helyszínre kért energiaszolgáltató cég szakemberei megállapították, hogy a férfi a növények megvilágításához és szellőztetéséhez a villanyóra megkerülésével vételezett áramot.

Az elmúlt időszakban tapasztalható áramkimaradásoknak – mely az érintett körzet életét nagymértékben nehezítette – vélhetően ez volt az oka.

A KR NNI munkatársai F. Gyulát – előállítását követően – gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.

Forrás: police.hu