Back to top

Kertbarát rovarok

A leggyakrabban előforduló hasznos rovarok (katicabogarak, fátyolkák, fürkészdarazsak, fürkészlegyek) mellett a házikertekben sok más hasznos élő szervezet segítségére is számíthatunk. Csak örülhetünk, ha felbukkannak a kertünkben!

Nagy bábrabló
Nagy bábrabló
A futrinkafajok többsége éjszaka aktív, nappal viszont a kövek alatt, a fák törzsében vagy az avarban rejtőzködnek.

A futrinkák zsákmánya főleg rovarokból, rovarlárvákból, csigákból, gilisztákból áll.

Többnyire éjjel vagy szürkületkor járnak magányosan préda után, amit nagy, összetett szemükkel a gyenge fényben is fölismernek, vagy a ide-oda mozgatott csápjukkal érzékelnek. A futrinkák családja igen népes, körülbelül 30 ezer leírt fajuk közül Magyarországon 650 él (pl. magyar futrinka, kerti futrinka, aranyos futrinka, nagy bábrabló). A világ minden táján, még a leghidegebb vidékeken is megtalálhatók.

Fejlődésének végén a legtöbb faj lárvája kamrát váj magának a földbe vagy korhadt fába, és abban bábozódik. Az átalakulás egy évig is eltarthat (a kisebb fajoké gyorsabb).

A szentjánosbogár hímje (balra) és nősténye (jobbra)
A szentjánosbogár hímje (balra) és nősténye (jobbra)
A szentjánosbogár nemcsak világít, hanem a lárvája harapásával pusztítja el a csigákat, amiket aztán a rejtekhelyére hurcolva fal föl. Több faja a sarkvidékek kivételével az egész Földön megtalálható, de legnagyobb változatosságban a szubtrópusi és trópusi területeken fordulnak elő. Nálunk Szent János napja (június 24.) táján röpköd és világít tömegesen. Közepes méretű (5–16 mm) bogarak, testük lapított, párhuzamos. Több fajnál jelentős különbség figyelhető meg az ivarok között: a hímek szárnyasok, míg a nőstények szárnyatlanok, lárvaszerűek. Közülük a nagy szentjánosbogár Európában mindenütt megtalálható, de már csak kevés olyan meszes talajú, réttel vagy erdővel borított terület van, amely tökéletesen megfelel neki. Fénykibocsátó szervei, csakúgy, mint a nősténynél, az utolsó három szelvény hasoldalán találhatók.
A szentjánosbogár lárvája
A szentjánosbogár lárvája

Lárváik is ragadozók; csigákat, apró rovarlárvákat fogyasztanak.

A kifejlett bogarak rövid életű, éjszakai állatok, kifejlett korban már nem táplálkoznak. A hímek repülve keresik meg a fűben, avarban rejtőző nőstényeket; egymásra találásukat fajspecifikus fénykibocsátásuk segíti. Nemcsak az imágók, de a lárvák és bábok is világítanak. Megtelepedésüket és elszaporodásukat elősegíthetjük, ha vigyázunk a természetes növényzet megmaradására, ez ugyanis a bogáron kívül a zsákmányul szolgáló csigafajoknak is kedvez.

A zengőlegyek a kétszárnyúak rendjébe tartozó, rendkívül fajgazdag család. Közel 6000 fajukból mintegy 800 él Európában, hazánkban 390 ismert. Sok zengőlégy külseje, színe, mintázata méhekre vagy darazsakra emlékeztet, ezzel az álcával sok madarat be tudnak csapni. Légy voltuk azonban könnyen felismerhető arról, hogy csak egy pár szárnyuk van, és csápjaik is aprók.

A közönséges zengőlégy potrohmintázata a madarak megtévesztésére szolgál
A közönséges zengőlégy potrohmintázata a madarak megtévesztésére szolgál

A közönséges zengőlégy is kertbarát rovar, ugyanis elsősorban levéltetvekkel táplálkozik, és gyakran tojásait a levéltetű-kolóniák közelében rakja le, hogy a kikelő lárvák biztos táplálékot találjanak.

Nappali rovarok, a legyek a virágokat látogatják, nektárral és virágporral táplálkoznak. Különösen kedvelik az ernyős virágokat. Körülbelül egy centiméter hosszú rovar, fekete-sárga gyűrűs potroha darázsra emlékeztet, a levegőben képes egyhelyben lebegni, és ebből a helyzetből különböző irányokba repülni.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2019/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2020 a növényi egészség nemzetközi éve

Tavaly decemberben fogadta el az ENSZ közgyűlése, hogy 2020-at a növényi egészség nemzetközi évének nyilvánítsák. Ez reményeik szerint fölhívja a nagyközönség és a döntéshozók figyelmét a növényvédelem fontosságára. Napjainkban a világ növénytermelésének körülbelül 40 százaléka megy veszendőbe a károsítók miatt, ami 220 milliárd dolláros kár. Az invazív rovarok számlájára 70 milliárd dolláros kiesés írható.

Kié a legszebb konyhakert 2019-ben?

Lezajlottak a kertbejárások és kiosztották a települések legszebb konyhakertjeinek járó jutalmakat „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei program idei versenyében. Az idén összesen 378 településről közel 2400 kertnevezés érkezett. Az országos eredményhirdetésre és díjkiosztóra az OMÉK keretében kerül sor.

Már várhatóak a talajmenti fagyok

A hét második felében megérkezhetnek az első őszi fagyok a kedden-szerdán érkező hideg léghullámok hatására. Nagyobb csapadék nem várható, mely a betakarításra, a talajmunkákra, az érésre kedvező, és a repce számára is még elegendő nedvesség áll a rendelkezésre a talajban az ország nagyobb részén. Ugyanakkor különösen északkeleten a talaj nagyon száraz, errefelé nagy szükség lenne az esőre.

A lepke, ami az embernek hála hódította meg a világot

A fehérlepkék ("káposztalepkék") közé tartozó répalepke az egyik legigénytelenebb inváziós faj a világon, mely mára szinte mindenhol elterjedt, ahol mezőgazdasági művelést folytatnak. Egy friss tanulmány most arra igyekszik választ adni, hogyan segítette az emberi tevékenység a lepke világhódító útját az elmúlt pár ezer év alatt.

Kihívásokkal teli évet zárnak a német gyümölcs- és zöldségtermesztők

2019 ismét egy nehéz év volt a német zöldség- és gyümölcstermesztők számára, mert sok kihívással szembesültek, és extrém időjárási körülmények között kellett helyt állniuk – vont mérleget a Német Gazdaszövetség (DBV).

Elérhető az őszi búza fajtakísérletek teljes eredménysora

Az őszi búza posztregisztrációs fajtakísérlet teljes eredménysora immár elérhető. A termőhelyek terméseredményei hasznos információval szolgálnak a gazdálkodóknak a jövő évi gabonatermelésük megtervezéséhez.

Segíti a kormány a paprikatermesztőket

Számíthatnak a magyar kormány segítségére a kalocsai fűszerpaprika termelők, a feldolgozásban, az értékesítésben valamint paprika piaci szerepének javításában és növelésében is támogatják őket – mondta az agrárminiszter a XXX. Kalocsai Paprikafesztivál megnyitóján pénteken.

Elültették a főváros tízezredik fáját

Elültették a mintegy három éve indult fővárosi fatelepítési program tízezredik és az országfásítási program első fáját pénteken a Margitszigeten. A fákat jelképesen Tarlós István főpolgármester és Nagy István agrárminiszter ültette el.

Paradicsom-tájfajták árpádföldi honfoglalása

Mi is az a tájfajta, és miért próbáljuk meg a kertünkben termeszteni? Ez egy olyan kérdés, amivel nem tudtam volna mit kezdeni kb. 4 évvel ezelőtt, amikor még csak a piros fürtössel, a nagy befőzővel és a pici, akár sárga vagy egyéb színű koktélparadicsommal találkoztam. Azóta már több mint 20 paradicsom-tájfajta nő árpádföldi kertemben, és nincs megállás a gyűjtemény bővítésében.

A Szentföld fái

A Bibliában elsőként megnevezett fák az Éden kertjében álltak, az „élet fája”, valamint a „jó és rossz tudásának fája”. Ezeknek a hírhedt szimbolikus fáknak a nevét nem közli a Szentírás, ír viszont sok egyéb, érdekes fás növényről.