Back to top

Az őshonos fajták megőrzése közös érdekünk

Az őshonos fajok és fajták nemzeti örökségünk részei, éppen ezért a kormány kiemelt feladatként tekint génjeik megőrzésére. Minderről Rácz András környezetügyért felelős államtitkár beszélt a témáról szóló konferencián, a KÁN nulladik napján.

A XIII. Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) nulladik napján került megrendezésre a II. Környezetgazdálkodási Konferencia, amely „Génmegőrzés és biodiverzitás az állattenyésztés szolgálatában” címmel hívta össze a téma szakértőit és a terület iránt érdeklődőket. A konferencia nyitó előadásában Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára úgy fogalmazott, a génmegőrzés nemzeti érdek, így kormányzati szinten megkülönböztetett figyelemmel bír.

A cél, hogy csökkenjen hazánk kiszolgáltatottsága a külföldi szaporítóanyagok iránt, miközben sikerül megóvni és fenntartani a közkincsnek számító őshonos magyar háziállat- és növényfajokat, fajtákat.

Hogy ez mennyire fontos feladat, azt az államtitkár az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslésével szemléltette. „A számítások szerint az elmúlt száz évben a mezőgazdaságban használt fajták sokféleségének 75%-át elvesztettük” – figyelmeztetett. Mint mondta, a kormányzat az elmúlt közel tíz évben számos, a génmegőrzéshez kapcsolódó programot hajtott végre. Létrehoztak például egy támogatási keretösszeget, amelyre bármilyen szereplő – a többi közt kutatóintézetek, felsőoktatási intézmények, civil szervezetek vagy éppen magánszemélyek – pályázhat, aki az őshonos fajták fenntartásában részt vállal. Rácz András elmondta, a tavalyi évben harminc kedvezményezett összesen közel 90 millió forintban részesült ennek eredményeképp.

Az államtitkár kitért továbbá a kormány által 2017-ben kidolgozott génmegőrzési stratégiára is, ami négy évre 12,3 milliárd forintos keretösszeget biztosít a többi közt intézményfejlesztésre,
hálózatépítésre és mintaprogramokra. Idén – a támogatási ciklus első évében – negyven projekt 901 millió forintnyi támogatásban részesült.
A konferenciáról szóló részletes beszámolónkat a Magyar Mezőgazdaság hetilapban olvashatják.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szőlőskertek unikornisai - szőlőfajták a kihalás szélén

Három rövid történet következik, a kedves olvasónak pedig az a feladata, hogy megállapítsa, mi bennük a közös. Elöljáróban annyit elárulhatunk, hogy a három mediterrán borvidék történetéhez egészen hasonlatos egy marék lelkes sümegi borász meséje is.

Pénzt kapnak a holland gazdák, ha nem tartanak sertést

A holland kormány 180 millió eurót irányzott elő a jövő évi költségvetésből, amelyből azok a sertéstenyésztők részesülnek, akik kivonulnak a termelésből.

Rövid a határidő, ne késlekedjenek a hiánypótlással!

A Magyar Államkincstár (MÁK) megküldte valamennyi érintett baromfitermelőnek az idei állatjóléti támogatások első negyedéves kifizetési kérelmeihez kapcsolód hiánypótlási felhívásokat. A dokumentumok pótlására nincs sok idő – figyelmeztet a szakmai szervezet.

Idén 400 milliárd lehet az agrárberuházás

Jól növekszik a kkv-hitelállomány, ezen belül pedig egyre jelentősebb az agrárvállalkozások hitelfelvételi kedve – hangzott el csütörtökön az Erste Bank rendezvényén Hajmáson. Az eseményen díjazták a bank hűséges somogyi ügyfeleit is.

Legyen minden nap mézes nap!

Eredetileg kimondottan a hazai mézfogyasztást ösztönző kampány elindításáról szólt volna az október 17-én Budapesten, a Mezőgazdasági Múzeumban rendezett sajtótájékoztató, de mint kiderült, sokkal több témát érintett a rendezvény.

Az Agrárminisztérium támogatja az erdészeti facsemeték termelését

Az erdészeti és energetikai szaporítóanyag-termelés fejlesztésnek fontosságára hívta fel a figyelmet Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács küldöttgyűlésén a budapesti Erdészeti Információs Központban.

A magyar áruk könnyebben megjelenhetnek a brazil piacon

Fernando Silveira Camargo a brazil Mezőgazdasági, Halászati és Élelmiszer-ellátási Minisztérium innovációért, vidékfejlesztésért és öntözésért felelős államtitkára hivatalos látogatásra utazott hazánkba.

A műhús az elfogadás felé vezető úton

Pszichológusok vizsgálják a műhúsok fogyasztásának hajlandóságát. Azt állítják, jó úton haladunk az elfogadás felé. Minden fejben dől el…

A baromfihús alig, a sertéshús jócskán drágult

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019 augusztusáig - az előző év azonos időszakához képest - az állati termékek árszintje 5,2 százalékkal emelkedett. Szeptemberben a hústermékek közül a baromfihúsért 1,4, a marhahúsért 4, a sertéshúsért viszont 13,3 százalékkal kellett többet fizetni a fogyasztóknak, mint egy éve.

Megkezdődött az egységes kérelmekhez kapcsolódó adategyeztetés

A Magyar Államkincstár (MÁK) 2019. október 14-én megkezdte a területalapú egységes kérelmeket érintő adategyeztető végzések kiküldését. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai és szaktanácsadó által beadott kérelmeknél alacsonyabb volt az adategyeztetésben érintett kérelmek aránya, mint az egyénileg benyújtott kérelmeknél.