Back to top

Nagy csapás lesz a műtrágya-védővám

Könnyen lehet, hogy nagy csapást mér Európa gazdálkodóira az Európai Bizottság egyes, nitrogéntartalmú műtrágyákra kivetendő dömpingellenes védővámmal – figyelmeztet Cedric Benoist francia gazda, a gabonatermesztők nemzeti szövetségének elnökségi tagja.

Fotó: Alois Wonaschütz / Pixabay
A francia szakember véleménye a Copa-Cogeca, vagyis az európai gazdálkodók és gazdaszervezetek szövetségének honlapján jelent meg, és

aránytalannak, sőt diszkriminatívnak nevezte

benne az Európai Bizottság tervezett lépését, miszerint dömpingellenes védővámot vetnének ki az Oroszországból, Trinidad és Tobagóból, valamint az USA-ból származó, UAN típusú nitrogénműtrágyákra (karbamid-ammóniumnitrát oldat).

„A versenyképességünket és a megélhetésünket veszélyezteti az áremelkedés” – fogalmaz a szakember. Tovább ront a helyzeten véleménye szerint, hogy a Bizottság egy nem teljes körű vizsgálat alapján jutott erre az álláspontra, és nem ad más alternatívát a gazdálkodóknak, mint hogy kifizessék a magasabb összeget az UAN-műtrágyákért.

„Nem valószínű, hogy nagy médiavisszhangot kap ez az egész,

a gazdák majd csak akkor veszik észre, amikor a műtrágyaszámláik az egekbe szöknek.

Én kiszámoltam a saját gazdaságomban, és riasztóak a számításaim” – írja Cedric Benoist, hozzátéve, hogy már most is többet fizetnek az UAN-műtrágyák tonnájáért az európaiak, mint a harmadik országokban gazdálkodó versenytársaik, és ez csak fokozódni fog.

Az az alaphelyzet pedig, hogy Európa ezt a termékkört tekintve nettó importőrnek számít, és az itteni gyártók mindössze 7%-os piaci részesedéssel rendelkeznek az európai piacon, nem fog érdemben változni a védővámok hatására – véli a szakember.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pórul járnak, akik szarvast szelídítenek

Gyönyörűek a szarvasok, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy vadon élő állatok. Ha finom étellel szelídítjük őket, nekik és magunknak is árthatunk.

Egyszerűbb biztos nem lesz

Elfogadhatatlan, hogy a brit kilépés által indokoltnál nagyobb összeget vonjanak el az agrár­támogatásokra szánt összegből az Európai Unió következő hétéves, 2021–2027 közötti költség­vetésében. Több tagállammal együtt hazánk is ezt az álláspontot képviseli Brüsszelben.

Alternatív növények a Vajdaságban

A cirok-, köles-, tönkölybúza-, kender-, levendula-, bazsalikom- vagy kakukkfűtermesztésben van-e a jövő? A mezőgazdasági termények piaca Szerbiában meglehetősen ingatag. Ennek oka, hogy a termőterületeknek csak mintegy 2 százalékán megoldott az öntözés.

Maggal, mag nélkül - mi lesz a magyar dinnyével?

A Magyarországon nagy felületen görögdinnyét termesztőket és a termékláncban érdekelt szakembereket hívta össze a BASF Vegetable Seeds Nunhems Hungary Kft. A cég továbbra is velük együtt építené a dinnyeágazat jövőjét, a közös gondolkodást szorgalmazza, hogy a résztvevők megőrizzék versenyképességüket és a vásárlók kiváló árut kapjanak.

Válsághelyzetben a bio

A koronavírus miatt a kínai fogyasztók távol maradnak a helyi piacoktól, ami erős igényt teremtett Új-Zéland bioalmája iránt. Az ausztrál térség legnagyobb bioalma-termelője, a Bostock New Zealand nemrég minden eddiginél nagyobb almaszállítmányt vitt légi úton Kínába.

Árutőzsde: a kukorica stagnál, a tejpiacon árcsökkenés

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

A Szent István Egyetem is segíti az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság munkáját

A Szent István Egyetem (SZIE) is felkerült az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nemzetközi listájára, az együttműködés értelmében az Egyetem több szakterületen is segíti az Európai Unió tudományos szervezetének munkáját.

Magas árak és készlethiány a gyömbérpiacon

A koronavírus miatt a kínai gyömbérellátmány európai importja várat magára. Kevés a kínai gyömbér a piacon, az árak pedig megduplázódtak.

Indítótrágyázás

A hagyományosnak számító trágyázási rendszerekben a növények számára szükséges tápanyagokat legalább három részletben juttatjuk ki. Ősszel, a talajforgatás előtt az alaptrágyázással kezdünk, majd a tavaszi talaj-előkészítő munkák során dolgozzuk be a talajba az indítótrágyát.

Szinte semmiről nem volt papírja - a lefoglalt zöldség felét megsemmisítik

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai Békés megyében ellenőrizték azt a csaknem két tonna különféle zöldséggel és gyümölccsel megrakott teherautót, amiről kiderült, hogy áruja nagy részéről nincsenek papírok és még a sofőr is feketén dogozott.