Back to top

Szemek a levegőben - drón 10 ezer hektárhoz

Nauru 500 C néven kifejezetten a nagy gazdaságok igényeit szem előtt tartva fejlesztette ki megfigyelő drónját a brazíliai XMobots vállalat. A drónt négy órás repülési ideje a gyártó szerint sokféle térképezési, megfigyelési feladatra teszi ideálissá a nagy, tízezer hektárosnál nagyobb növénytermesztő gazdaságok, illetve földbirtokok kezelői számára.

Négy óra alatt a drón mintegy 16 000 hektárt képes berepülni – az adatok 1300 méteres repülési magasságra, legfeljebb 18 km/h átlagos szélsebességre és 30 fokos látószögre vonatkoznak – amivel gyártója szerint kimagaslik versenytársai egyelőre nem túl népes mezőnyéből.

A statisztikai adatok szerint Brazília-szerte a mintegy 2400 darab tízezer hektárnál nagyobb területű gazdaság összesen közel 52 millió hektárt művel vagy kezel – ezek átlagos üzemmérete közel 22 ezer hektár –, amiben a hatalmas szántóföldi kultúrák és legelőterületek mellett természetes növényborítású területek is vannak.

A 25 kg-os önsúlyú, merev szárnyas, de függőleges felszállásra és landolásra (VTOL) képes, 90 km/h cirkálósebességű és 110 km/h csúcssebességet elérő drón legfeljebb 60 km/h szélsebességig használható, és 1300 méteres magasságig emelkedhet.
 

A gyártó szerint eddig elsősorban a gabona- vagy cukornádtermesztéssel, illetve fakitermeléssel foglalkozó társaságok érdeklődtek a drónok iránt, de más ágazatok, így az extenzív állattenyésztők felől is egyre nő az érdeklődés.

Ami a képalkotást illetni, a térképezést két 24 megapixeles, 30 mm-es gyújtótávolságú RGB optikai kamerarendszer végzi, melyeket 2 hasonló felépítésű, de multispektrális (RGB, NIR és RedEdge infravörös) kamera egészít ki. Ezekkel a technológiákkal a drón a gyártó szerint kontrollpontok nélkül is centiméteres pontosságú térképezésre képes. Emellett a drón kisebb felbontásban, de valós időben is képes mind normál, mind infravörös videó adatfolyamot közvetíteni.

A beépített antenna és rádiós adattovábbító rendszer a gyártó szerint legalább 30 kilométeres távolságig biztosan működőképes, megfelelő légköri viszonyok esetén pedig elérheti a 60 km-t is.

A drón ára kialakítástól és felszereltségtől függően 80 000 eurótól 182 000 euróig alakul.

Forrás: 
xmobots.com.br

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gesztenye: akár sütve, akár főzve

Talán nincs is olyan gyermek és felnőtt, aki ne szeretné a szelídgesztenyét, ami igazi finomság, akár sütik, akár főzik. Erről a Keszthely kertvárosában lévő Kertészeti Centrum által már negyedik alkalommal megrendezett Gesztenyefesztiválon bárki meggyőződhetett.

Ez a jövő takarmánya? Lassan teret hódít a cirok

Jó tulajdonságai és olcsó termeszthetősége ellenére egyelőre lassan terjed a cirok az állati takarmányozásban, ugyanis a konzervatív tenyésztők nehezen váltanak – hangzott el egy olaszországi szakmai rendezvényen. A kukoricával jól konkuráló ciroknak ennek ellenére nagy jövőt jósolnak, mivel szinte immunis a kukoricabogárra, és a mikotoxin sem jelenik meg benne.

Új stratégiával teljes körű mezőgazdasági megoldásokat kínál a BASF

Új fejezet nyílt a BASF életében, amikor megvásárolta a Nunhems nemesítőcéget – növényvédőszer-gyártóból a teljes mezőgazdasági palettát lefedő fejlesztő vállalattá vált, új átfogó stratégiával, mondta a hollandiai Nunhemben rendezett nemzetközi sajtókonferencián Vincent Gros, a BASF Mezőgazdasági megoldások üzletágának vezetője.

Államtitkár: tananyagfejlesztésre van szükség

Magyarországnak aktívan kell alakítania az agrártechnológiai forradalmat, ennek érdekében pedig korszerűbb tudást kell átadni az agrár-felsőoktatásban – jelentette ki Feldman Zsolt egy az agrárdigitalizációról szóló konferencián.

Nő a világ növényi olajtermelése

Az elmúlt öt évben évente átlagosan 6 millió tonnával nőtt a világ növényi olajtermelése. 2013-ban 160 millió tonna növényi olajat állítottak elő világszerte, 2018-ban pedig már 190 millió tonna volt a termelés, és az idén tovább növekszik majd a növényi olaj előállítása.

Robotok a tehenek egészségéért

Amerikai mérnökök olyan robotpirulát fejlesztettek ki, amely képes mozogni a tehenek gyomorüregeiben és adatokat küldeni az állat egészségi állapotáról. A prototípus bemutatta a robotpirulához kifejlesztett áramkörrendszert és gyártási technológiát.

Nagy termés helyett jobb eredményt

Szeptember 24-én tartották a szokásos kukorica-, cirok- és napraforgófajta-, valamint technológiai bemutatót és tanácskozást Gyulatanyán. Mint a kísérleti telep gazdája, Augusztinyi András röviden utalt rá, ilyenfajta ismertetőre és szakmai konzultációra napjainkban is van igény, mert sokaknak ez a hely jelenti a lehetőséget, hogy valós információkhoz jussanak.

Sokat segíthet egy nitrogénérzékelő

A növények nitrogéntartalmának mérésére szolgáló érzékelők egyre fontosabb szerepet játszanak a modern mezőgazdaságban, mivel ezek a hagyományos módszereknél jóval pontosabb eredményt adnak, ezáltal pedig optimális műtrágyamennyiség kerül a földbe. Már a kisebb gazdaságok számára is elérhető egy a közelmúltban kifejlesztett érzékelő rendszer.

Az aktív termelési módozatoké a jövő

Az időjárási anomáliák, a mind meglepőbb kihívások ébresztik rá a gazdákat arra, hogy tudatosan és aktívan be kell avatkozniuk a jó terméseredmények érdekében – véli Éber Csaba. A Malagrow kereskedelmi vezetője szerint a változékony helyzetből kell kihozni a legtöbbet, ehhez pedig profi termékek és magabiztos szaktudás kell.

Veszélyben a vajdasági termőföldek!

Ötven év múlva pusztává válhat Szerbia éléskamrája. Riasztó mértékben csökken a Vajdaságban található mintegy 1,7 millió hektárnyi termőföld szervesanyag-tartalma. A szakértők figyelmeztetnek, a talaj humusztartalma már három százalék alá esett, ami az optimális határérték.