Back to top

Szemek a levegőben - drón 10 ezer hektárhoz

Nauru 500 C néven kifejezetten a nagy gazdaságok igényeit szem előtt tartva fejlesztette ki megfigyelő drónját a brazíliai XMobots vállalat. A drónt négy órás repülési ideje a gyártó szerint sokféle térképezési, megfigyelési feladatra teszi ideálissá a nagy, tízezer hektárosnál nagyobb növénytermesztő gazdaságok, illetve földbirtokok kezelői számára.

Négy óra alatt a drón mintegy 16 000 hektárt képes berepülni – az adatok 1300 méteres repülési magasságra, legfeljebb 18 km/h átlagos szélsebességre és 30 fokos látószögre vonatkoznak – amivel gyártója szerint kimagaslik versenytársai egyelőre nem túl népes mezőnyéből.

A statisztikai adatok szerint Brazília-szerte a mintegy 2400 darab tízezer hektárnál nagyobb területű gazdaság összesen közel 52 millió hektárt művel vagy kezel – ezek átlagos üzemmérete közel 22 ezer hektár –, amiben a hatalmas szántóföldi kultúrák és legelőterületek mellett természetes növényborítású területek is vannak.

A 25 kg-os önsúlyú, merev szárnyas, de függőleges felszállásra és landolásra (VTOL) képes, 90 km/h cirkálósebességű és 110 km/h csúcssebességet elérő drón legfeljebb 60 km/h szélsebességig használható, és 1300 méteres magasságig emelkedhet.
 

A gyártó szerint eddig elsősorban a gabona- vagy cukornádtermesztéssel, illetve fakitermeléssel foglalkozó társaságok érdeklődtek a drónok iránt, de más ágazatok, így az extenzív állattenyésztők felől is egyre nő az érdeklődés.

Ami a képalkotást illetni, a térképezést két 24 megapixeles, 30 mm-es gyújtótávolságú RGB optikai kamerarendszer végzi, melyeket 2 hasonló felépítésű, de multispektrális (RGB, NIR és RedEdge infravörös) kamera egészít ki. Ezekkel a technológiákkal a drón a gyártó szerint kontrollpontok nélkül is centiméteres pontosságú térképezésre képes. Emellett a drón kisebb felbontásban, de valós időben is képes mind normál, mind infravörös videó adatfolyamot közvetíteni.

A beépített antenna és rádiós adattovábbító rendszer a gyártó szerint legalább 30 kilométeres távolságig biztosan működőképes, megfelelő légköri viszonyok esetén pedig elérheti a 60 km-t is.

A drón ára kialakítástól és felszereltségtől függően 80 000 eurótól 182 000 euróig alakul.

Forrás: 
xmobots.com.br

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csak a vizsgára bejelentett vagy már levizsgázott permetezőgépek használhatóak

A Nébih felhívja a termelők figyelmét, hogy idén már csak műszaki vizsgálatra bejelentett vagy érvényes műszakival rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkákat végezni. Azokat a gépeket, amik nem felelnek meg e követelményeknek a hatóság az ellenőrzések során leállítja, tulajdonosaikkal szemben pedig eljárást indít.

Virtuális búzabemutató Debrecenben

Amikor tavaly ősszel elvetették a kísérleti parcellákat Látóképen, arra nem gondolhattak, hogy a szokásos bemutató ezen a tavaszon elmarad. A koronavírus-járvány miatt nem ajánlatos akkora tömeget összehívni, ahányan a Debreceni Egyetem MÉK Karán meg szoktak jelenni az őszi kalászosok mustráján. Pepó Péter egyetemi tanárral és intézetigazgatóval kettesben jártuk végig a kísérleti telepet.

Árutőzsde: emelkedő nyerstejárak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Nem javított a búzahozamon az eső

A múlt heti esők sem szüntették meg az aszályhelyzetet, a Gabonatermesztők Országos Szövetségéhez (GOSZ) beérkezett információk szerint a repce nagyon rossz állapotban van, a búza heterogén, de összességében gyenge képet mutat - mondta a Világgazdaságnak a szervezet elnöke.

Hiányzó kombájnok, elavult mezőgazdasági géppark

Nemrégiben még a tavaszi vetéssel voltak elfoglalva a gazdák, de ezekben a hetekben már a gabonabetakarítás van a mezőgazdasági tevékenység fókuszában. Milyen gépparkkal, hány kombájnnal aratnak Szlovákiában, tettük fel a kérdést. A szlovák agrárszakemberek szerint a problémamentes betakarításhoz 130 kombájn hiányzik az országban.

Brutális sáskajárással küzd India

Nyugat-Indiában óriási rajokban pusztítanak a sáskák, már közel 40 000 hektár szántóföldi növényt taroltak le. A sivatagi sáskák rajai elérték Jaipur külvárosát, és most Delhi felé tartanak.

Egyre kifizetődőbb lehet az öntözés

Az időjárás tavaly is nagymértékben befolyásolta a növénytermelés hozamait, egyre fontosabbá válik az öntözéses gazdálkodás. Tavaly több mint 142 ezer hektár volt vízjogilag öntözhető – áll a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet összefoglalójában.

Penészgombákkal az aflatoxin ellen - Díjnyertes fiatal tudósok

Az erjesztett takarmányok egyik „ellensége” a penészgomba, amely az egyik leginkább rákkeltő vegyület, az aflatoxin felszaporodásáért felelős. Egy magyar kutatócsoport azon dolgozik, hogy tejsavbaktériumok és más, „jó” penészgombák felhasználásával olyan oltóanyagot fejlesszen ki, amelynek használatával visszaszorítható az aflatoxin-szennyeződés, így a gazdálkodók egészséges takarmányt adhatnak állataiknak.

A helyi élelmiszer fogyasztása a világ legnagyobb részén csak távoli álom

A globalizáció az utóbbi évtizedekben forradalmasította az élelmiszer-előállítást és -fogyasztást, a gazdálkodás pedig hatékonyabbá vált. Az étrend változatosabb, és több élelmiszer áll rendelkezésre a világ különböző részein. A világ népességének nagy része viszont importált élelmiszerektől függő országokban él, amelyek a globális élelmiszer-ellátási láncok megszakadásával fokozottan sebezhetők.

Csak egy átlagos évet szeretnének

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint, ha a jelenleg használt és fenntarthatóan öntözhető területeken valóban öntöznének, akkor újabb területek művelésbe vonása nélkül is 800 millióval több embert lehetne élelmiszerrel ellátni, mint a világ jelenlegi népessége. Hogy a tanulmánynak mennyire igaza van, arra a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. is bizonyítékul szolgálhat.