Back to top

Zökkenőmentes szüret, kiváló évjárat

Villányban egyöntetű vélemény, hogy nagyon jó az évjárat. Ugyanez hangzott el a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának – HNT - elnökségi ülésen is, így országosan bizakodó képet festenek a gazdák.

A mennyiség két okból is kevesebb lesz, mint 2018-ban. Egyrészt köszönhető a zöldszüretnek – melynek keretében mintegy 4500 hektáron vállalták a termés megsemmisítését -, másrészt a lepárlásnak.

Bosk József: Kiváló évjárat 2019
Fotó: viniczai

„Az esetleges híresztelésekkel ellentétben a legjobb évjáratok között fogják jegyezni 2019-et”

- hangsúlyozta Bock József szőlősgazda, a HNT elnökségi tagja, hogy az extrém időjárási viszonyokkal kezdünk megbarátkozni, kiismerjük a viszonyulási lehetőségeket. Idén a csapadék jókor és megfelelő mennyiségben érkezett, nem voltak eróziót okozó esőzések. Ugyanakkor a sorok zöldítésével is megelőzik a talajok lemosódását. A füvesített sorköz egy-egy esőt követően a gépek okozta talajnyomást is jobban viseli, szinte visszarugózik a traktor után. A szeptember eleji, három-négy napos esőzés nem ártott a termésnek, nyolc alkalommal eláztak az ültetvények, de kilencedszer is megszáradtak. Nem volt folyamatos pára a szőlőben, így egészséges termést szüretelhettek.

Szedik az Oportót Villányban
Fotó: viniczai

A szakember véleménye szerint a megfelelő marketing hiányának is köszönhető, hogy a korábbi 33 literes hazai átlagfogyaztás 10 literrel csökkent. Ezt érzékelve, nagyobb intenzitással esnek neki a bor népszerűsítésének. „Legalább ennyire fontos terület a zéró-tolerancia”- hangsúlyozta Bock József, hogy ennek is van visszatartó hatása, éppen a kultúrált borfogyasztókat tartja távol a bortól. El kell kezdeni a kormányt „torpedózni”, hogy a zéró-toleranciát szüntesse meg. A környékbeli országokban – kivéve a volt szocialista blokk nemzeteit - mindenhol engedélyezett 0,005 alkoholszint, ami étkezés mellé legalább egy pohár bor elfogyasztását jelenti, s ezután be lehet ülni volán mellé.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mezőgazdaságunk és Trianon

A történeti Magyarország 100 évvel ezelőtti felbomlása túlmutat a közismert számadatokon. A Kárpát-medence évszázadok során folyamatosan fejlődő, egyre összetettebb és hatékonyabban működő gazdasági és társadalomszerkezete széthullott, ami nemcsak mennyiségi, de minőségi veszteségként is nagyon súlyos terhet rótt a trianoni Magyarországra.

A kórokozók is a csapadékra várnak – növényvédelmi előrejelzés 23. hét

Az aszály nem kedvez a kórokozók terjedésének, a rovarkártevők egy része viszont erőteljesen szaporodik. Az általánosságban mérsékelt termést ezektől kell megvédenünk.

Szőlőültetvény: közeleg a virágzás

Amikor a metszésen, kötözésen, hajtásválogatáson már túlvannak az ültetvények, akkor az egyik fő cél, hogy a növényeket megvédjük a kórokozóktól és kártevőktől. Különösen a virágzás idején kell figyelni a megelőzésre.

Hazai szőlő- és gyümölcsfajták: a bizalomra és az innovációra épülhet a jövő

A szőlő- és gyümölcsfajták esetében a koronavírus-válság után is fontos lesz a jogszerű fajta­használat, mert az ágazat jövőjét csak a bizalomra és az innovációra lehet építeni. Az utóbbi hónapok rendkívüli nehézségeket hoztak a faiskolák számára, de a telepítők, a felhasználók igényeihez igazított, korszerű fajtakínálat a továbbélés és a válság utáni kibontakozás fontos tényezője lesz.

Kint is bent? Teraszok királynői

A mi kedvenc növényünk most a teraszok királynői, a teraszrózsák, és ajánlunk hosszannyíló évelőket is. Megmutatjuk, hogyan varázsoljunk árnyékot a forró napokra, vendégségben voltunk az Év Borászánál, Koch Csabánál és Magyarország francia nagyköveténél. Bálint gazda is elküldte májusi üdvözletét és jó tanácsait. Megjelent a Kertbarát Magazin 2020/május-június száma, fizessen elő!

Nyitott pincék, nem csak Pünkösdkor

Pünkösdkor országszerte számtalan pincészet tárja szélesre kapuit az érdeklődők előtt. A kedvezményes kóstolók mellett sok helyen lehetőség nyílik a pince és a szőlőbirtok bejárására, s finom falatok is kerülhetnek a vendégek asztalára.

Beszédes fajtanevek

A szőlőfajta a minőségi szőlőtermesztés alapja, így feltüntetése nem hiányozhat a legtöbb boroscímkéről. Kiemelt szerepét mi sem bizonyítja jobban, hogy még a legkevésbé szőlő- és borrajongó emberek is tudnak néhány nevet említeni.

Amint egy kicsit esik, egyből jönnek a kórokozók

Növényegészségügyi szempontból változatlanul a rovarkártevőké a főszerep, de észrevehető, hogy már egy-egy kisebb csapadék is aktivizálhatja a kórokozókat. Főleg a lisztharmatra figyeljünk, de szőlőben a peronoszpóra és a feketerothadás fertőzését is lehetővé tenné a hőmérséklet, ha hullna csapadék.

Jól teljesítettek az Irsai Olivér borok a Szupermenta tesztjén

Kiváló eredmény a bor világnapján: az Irsai Olivér borok hatósági, laboratóriumi és kedveltségi szempontból egyaránt mindenben megfeleltek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztjén. A hivatal szakemberei összesen 25, 2019-es évjáratú termék komplex vizsgálatát végezték el.

Optimista, realista borász

Koch Csaba nyerte el Az Év Bortermelője címet a Magyar Bor Akadémiától, ebből az alkalomból látogattuk meg a borotai pincészetben. Elhivatottságára jellemző, hogy a karantén idején is azonnal igent mondott az interjúra. Kérésére húsvétkor látogattuk meg, az időpont nem az ünnepnek szólt, és még a szőlőhöz sem volt köze, a főszerepet érdekes módon a körtefák játszották.