Back to top

Zökkenőmentes szüret, kiváló évjárat

Villányban egyöntetű vélemény, hogy nagyon jó az évjárat. Ugyanez hangzott el a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának – HNT - elnökségi ülésen is, így országosan bizakodó képet festenek a gazdák.

A mennyiség két okból is kevesebb lesz, mint 2018-ban. Egyrészt köszönhető a zöldszüretnek – melynek keretében mintegy 4500 hektáron vállalták a termés megsemmisítését -, másrészt a lepárlásnak.

Bosk József: Kiváló évjárat 2019
Fotó: viniczai

„Az esetleges híresztelésekkel ellentétben a legjobb évjáratok között fogják jegyezni 2019-et”

- hangsúlyozta Bock József szőlősgazda, a HNT elnökségi tagja, hogy az extrém időjárási viszonyokkal kezdünk megbarátkozni, kiismerjük a viszonyulási lehetőségeket. Idén a csapadék jókor és megfelelő mennyiségben érkezett, nem voltak eróziót okozó esőzések. Ugyanakkor a sorok zöldítésével is megelőzik a talajok lemosódását. A füvesített sorköz egy-egy esőt követően a gépek okozta talajnyomást is jobban viseli, szinte visszarugózik a traktor után. A szeptember eleji, három-négy napos esőzés nem ártott a termésnek, nyolc alkalommal eláztak az ültetvények, de kilencedszer is megszáradtak. Nem volt folyamatos pára a szőlőben, így egészséges termést szüretelhettek.

Szedik az Oportót Villányban
Fotó: viniczai

A szakember véleménye szerint a megfelelő marketing hiányának is köszönhető, hogy a korábbi 33 literes hazai átlagfogyaztás 10 literrel csökkent. Ezt érzékelve, nagyobb intenzitással esnek neki a bor népszerűsítésének. „Legalább ennyire fontos terület a zéró-tolerancia”- hangsúlyozta Bock József, hogy ennek is van visszatartó hatása, éppen a kultúrált borfogyasztókat tartja távol a bortól. El kell kezdeni a kormányt „torpedózni”, hogy a zéró-toleranciát szüntesse meg. A környékbeli országokban – kivéve a volt szocialista blokk nemzeteit - mindenhol engedélyezett 0,005 alkoholszint, ami étkezés mellé legalább egy pohár bor elfogyasztását jelenti, s ezután be lehet ülni volán mellé.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cabernet franc és terroir Villányban

A Villányi borvidék 2019-ben már ötödízben rendezi meg Villányban a Cabernet franc-ok csúcstalálkozóját. A szakmai fórumot idén november 22-én tartják meg, amely ezúttal a Franc&Franc - Terroir, Vineyards & Vintages témaköröket járja körbe, rangos hazai és külföldi szakértők előadásában.

Borissza portugálok, olaszok és franciák

A borfogyasztás még a hagyományos bortermelő országokban is hanyatlóban van, az egy főre jutó fogyasztás folyamatosan csökken. Régen a bor Európa legtöbb országában a mindennapi élet része volt. Aki nem tudta megtermelni, az kereskedőkön keresztül jutott hozzá, így az idők folyamán a szőlő- és bortermelés virágzó gazdasági ágazattá vált. De az idők változnak.

Bor és turizmus: sikerre ítélve

„Bor és turizmus – a nyerő páros” címmel rendezett konferenciát Magyarország beregszászi konzulátusa, azzal a céllal, hogy a jó gyakorlat és pozitív példák bemutatásával ötleteket adjon az érintett szakmák itteni képviselőinek.

Kártevőroham már nem lesz - Növényvédelmi előrejelzés

Akár már az őszi lemosó permetezésen is gondolkozhatunk, ahol lehullott a lomb körülbelül fele. A „klasszikus” kártevőkből már nem kell rohamra számítani – legföljebb a meztelen csigákat érdemes gyéríteni –, azonban meglehetősen aktívak még a poloskák és a harlekinkaticák.

Kevesebb szőlő, alacsony árak Szlovákiában

Szlovákiában az idén nagyjából két héttel később kezdődött a szőlőszüret, mint például 1 évvel ezelőtt. Az előzetes becslések szerint 15 százalékkal gyengébb termés várható.

A szőlő és a bor szerelme

Sok borászatot jellemeznek családi üzemként, ahol a família több tagja is dolgozik a szőlőművelésben, borkészítésben, értékesítésben, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet pedig mintapéldája ennek, hiszen Gál Csaba, felesége, Dignisz Éva és két gyermekük együtt dolgoznak, és végeznek minden munkafolyamatot Szigetcsépen, a családi pincészetben.

Mi terem a szőlő alatt?

Ha mókásan akarnánk megválaszolni a kérdést, mit is találhatunk a szőlő alatt, mondhatnánk, hogy ott lehetnek a számunkra legfontosabbak: családunk, hűsölő háziállataink, autónk... Viccet félretéve, a szőlő közvetlen környezetéről, vagyis a tőkék alatti tér kihasználásáról szeretnék bővebben szólni.

A növényvédő szerek okozta károk

A hormonhatású gyomirtó szerek, amelyeket elsősorban a gabonaféléknél és a kukoricában használnak, a légmozgás hatására elérhetik a szőlőültetvényeket is, ahol nagy károkat okozhatnak.

Rajtaütés a szüreten

Szervezett bűnözői bandát buktatott le a rendőrség, akik a gyanú szerint több mint 160 illegális szedőmunkást „közvetítettek ki” a francia szőlőbirtokokra, számol be az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol). A rendőrség 167 illegális vendégmunkást azonosított négy Lyon-környéki szőlőgazdaságban az Europol által koordinált bolgár-francia közös razzia keretében.

„Az Év Pincészete Magyarországon 2019-ben” Günzer Tamás Pincészete

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben megalapította „Az Év Pincészete Magyarországon” kitüntető címet. Ebben az évben a díjat Günzer Tamás Pincészete nyerte el.