Back to top

Zökkenőmentes szüret, kiváló évjárat

Villányban egyöntetű vélemény, hogy nagyon jó az évjárat. Ugyanez hangzott el a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának – HNT - elnökségi ülésen is, így országosan bizakodó képet festenek a gazdák.

A mennyiség két okból is kevesebb lesz, mint 2018-ban. Egyrészt köszönhető a zöldszüretnek – melynek keretében mintegy 4500 hektáron vállalták a termés megsemmisítését -, másrészt a lepárlásnak.

Bosk József: Kiváló évjárat 2019
Fotó: viniczai

„Az esetleges híresztelésekkel ellentétben a legjobb évjáratok között fogják jegyezni 2019-et”

- hangsúlyozta Bock József szőlősgazda, a HNT elnökségi tagja, hogy az extrém időjárási viszonyokkal kezdünk megbarátkozni, kiismerjük a viszonyulási lehetőségeket. Idén a csapadék jókor és megfelelő mennyiségben érkezett, nem voltak eróziót okozó esőzések. Ugyanakkor a sorok zöldítésével is megelőzik a talajok lemosódását. A füvesített sorköz egy-egy esőt követően a gépek okozta talajnyomást is jobban viseli, szinte visszarugózik a traktor után. A szeptember eleji, három-négy napos esőzés nem ártott a termésnek, nyolc alkalommal eláztak az ültetvények, de kilencedszer is megszáradtak. Nem volt folyamatos pára a szőlőben, így egészséges termést szüretelhettek.

Szedik az Oportót Villányban
Fotó: viniczai

A szakember véleménye szerint a megfelelő marketing hiányának is köszönhető, hogy a korábbi 33 literes hazai átlagfogyaztás 10 literrel csökkent. Ezt érzékelve, nagyobb intenzitással esnek neki a bor népszerűsítésének. „Legalább ennyire fontos terület a zéró-tolerancia”- hangsúlyozta Bock József, hogy ennek is van visszatartó hatása, éppen a kultúrált borfogyasztókat tartja távol a bortól. El kell kezdeni a kormányt „torpedózni”, hogy a zéró-toleranciát szüntesse meg. A környékbeli országokban – kivéve a volt szocialista blokk nemzeteit - mindenhol engedélyezett 0,005 alkoholszint, ami étkezés mellé legalább egy pohár bor elfogyasztását jelenti, s ezután be lehet ülni volán mellé.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A rejtélyes nigériai borpiac

„Nagy mennyiségben szeretnénk az önök borait importálni, kérem, küldjön árlistát az összes termékéről, amilyen gyorsan csak lehet.” - Vajon miért írogatnak efféle e-maileket a nigériaiak, és egyáltalán: létezik nigériai borpiac? Furfangos adathalászok vagy komoly érdeklődők, akiknek viselkedése egy egészen más kultúrának tudható be? Ennek próbál már egy ideje utánajárni szerzőnk.

A szőlőskertek unikornisai - szőlőfajták a kihalás szélén

Három rövid történet következik, a kedves olvasónak pedig az a feladata, hogy megállapítsa, mi bennük a közös. Elöljáróban annyit elárulhatunk, hogy a három mediterrán borvidék történetéhez egészen hasonlatos egy marék lelkes sümegi borász meséje is.

Mátra? Alig egy órányira a fővárostól - "Négy évszakos borvidék, bármikor lehet programot találni"

Vannak emberek, akik körül mindig történik valami. Ilyen Kovács Zita is, igazi közéleti személyiség, csapatjátékos, nem véletlenül esett rá a szavazás, amikor a Mátrai Hegyközségi Tanács elnökévé választották. Úgy tartja, az országban ma a Mátrai a legdinamikusabban fejlődő borvidék.

Szőlő és bor: tudatosság mindenek felett

A kárpátaljai szőlészek az idén újból szembesültek azzal a ténnyel, hogy a szívükhöz legközelebb álló kultúra növényvédelme tekintetében nincs könnyű évjárat, az időjárás Kárpátalján is megnehezítette a gazdák életét.

Ágazatokon átívelő vámháború

Egyebek mellett a skót whisky, a francia, német, spanyol és brit bor, valamint sajt az Amerikai Egyesült Államok által indított vámháború egyik nagy vesztese. A híradások szerint október 18-án életbe lépő intézkedés az érintett termékeket 25 százalékos büntetővámmal sújtja.

Cabernet franc és terroir Villányban

A Villányi borvidék 2019-ben már ötödízben rendezi meg Villányban a Cabernet franc-ok csúcstalálkozóját. A szakmai fórumot idén november 22-én tartják meg, amely ezúttal a Franc&Franc - Terroir, Vineyards & Vintages témaköröket járja körbe, rangos hazai és külföldi szakértők előadásában.

Borissza portugálok, olaszok és franciák

A borfogyasztás még a hagyományos bortermelő országokban is hanyatlóban van, az egy főre jutó fogyasztás folyamatosan csökken. Régen a bor Európa legtöbb országában a mindennapi élet része volt. Aki nem tudta megtermelni, az kereskedőkön keresztül jutott hozzá, így az idők folyamán a szőlő- és bortermelés virágzó gazdasági ágazattá vált. De az idők változnak.

Bor és turizmus: sikerre ítélve

„Bor és turizmus – a nyerő páros” címmel rendezett konferenciát Magyarország beregszászi konzulátusa, azzal a céllal, hogy a jó gyakorlat és pozitív példák bemutatásával ötleteket adjon az érintett szakmák itteni képviselőinek.

Kártevőroham már nem lesz - Növényvédelmi előrejelzés

Akár már az őszi lemosó permetezésen is gondolkozhatunk, ahol lehullott a lomb körülbelül fele. A „klasszikus” kártevőkből már nem kell rohamra számítani – legföljebb a meztelen csigákat érdemes gyéríteni –, azonban meglehetősen aktívak még a poloskák és a harlekinkaticák.

Kevesebb szőlő, alacsony árak Szlovákiában

Szlovákiában az idén nagyjából két héttel később kezdődött a szőlőszüret, mint például 1 évvel ezelőtt. Az előzetes becslések szerint 15 százalékkal gyengébb termés várható.