0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Zökkenőmentes szüret, kiváló évjárat

Villányban egyöntetű vélemény, hogy nagyon jó az évjárat. Ugyanez hangzott el a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának – HNT - elnökségi ülésen is, így országosan bizakodó képet festenek a gazdák.

A mennyiség két okból is kevesebb lesz, mint 2018-ban. Egyrészt köszönhető a zöldszüretnek – melynek keretében mintegy 4500 hektáron vállalták a termés megsemmisítését -, másrészt a lepárlásnak.

„Az esetleges híresztelésekkel ellentétben a legjobb évjáratok között fogják jegyezni 2019-et”

– hangsúlyozta Bock József szőlősgazda, a HNT elnökségi tagja, hogy az extrém időjárási viszonyokkal kezdünk megbarátkozni, kiismerjük a viszonyulási lehetőségeket. Idén a csapadék jókor és megfelelő mennyiségben érkezett, nem voltak eróziót okozó esőzések. Ugyanakkor a sorok zöldítésével is megelőzik a talajok lemosódását. A füvesített sorköz egy-egy esőt követően a gépek okozta talajnyomást is jobban viseli, szinte visszarugózik a traktor után. A szeptember eleji, három-négy napos esőzés nem ártott a termésnek, nyolc alkalommal eláztak az ültetvények, de kilencedszer is megszáradtak. Nem volt folyamatos pára a szőlőben, így egészséges termést szüretelhettek.

A szakember véleménye szerint a megfelelő marketing hiányának is köszönhető, hogy a korábbi 33 literes hazai átlagfogyaztás 10 literrel csökkent. Ezt érzékelve, nagyobb intenzitással esnek neki a bor népszerűsítésének. „Legalább ennyire fontos terület a zéró-tolerancia”- hangsúlyozta Bock József, hogy ennek is van visszatartó hatása, éppen a kultúrált borfogyasztókat tartja távol a bortól. El kell kezdeni a kormányt „torpedózni”, hogy a zéró-toleranciát szüntesse meg. A környékbeli országokban – kivéve a volt szocialista blokk nemzeteit – mindenhol engedélyezett 0,005 alkoholszint, ami étkezés mellé legalább egy pohár bor elfogyasztását jelenti, s ezután be lehet ülni volán mellé.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu