Back to top

A fiatalítás és a generációváltás is a célja az OMÉK szakmai programjainak

A szakmának is változatos programokat kínál a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), amely a kiállítás négy napja alatt számos konferenciának és szakmai előadásnak biztosít helyszínt.

A 2019. szeptember 26-29. között a HUNGEXPO területén zajló eseményen a konferenciák mellett beszélgetések és előadások keretében hallhatnak az érdeklődők fontos információkat az élelmiszeriparról, az agrárdigitalizációról, a tudatos fogyasztásról vagy akár a kézműves sörfőzdék kulisszatitkairól. A 79. OMÉK ideje alatt rendezi meg az Agrármarketing Centrum saját szervezésű konferenciáját „Az Agrárium Téged vár! Kezedben a jövőnk!” címmel, amely kifejezetten a fiatal korosztály megszólítását célozza.

Szakmai rendezvények sokasága színesíti majd a 79. OMÉK programjait, ennek szükségességét az is jól mutatja, hogy a csütörtök, pénteki és szombati időpontokra gyakorlatilag már beteltek a helyek.

A nyilvános konferenciaprogramok közül érdemes kiemelni az Agrármarketing Centrum saját szervezésű tanácskozását, amely a Corvinus Agribusiness diákszervezet szakmai támogatásával valósul meg 2019. szeptember 27-én, pénteken, témája pedig a fiatalítás és generációváltás az agráriumban. „Az Agrárium Téged vár! Kezedben a jövőnk!” – Agrárkarrier konferencia célcsoportja a pályaválasztás előtt álló fiatalok és az agrárium iránt érdeklődő egyetemi hallgatók. A mezőgazdaságban rejlő karrierlehetőségekről kerekasztal beszélgetés keretében hallhatnak a résztvevők. A konferencia délutáni részében napjaink ígéretes agrár startupjai mutatkoznak be, továbbá megismerhetik az Agrovirtus digitális agrártechnológiai versenyt, az AGRYA egyes programjait és a Talentis gyakornoki programot is. A szervezők célja, hogy a fiatalok számára vonzó karrierlehetőségként mutassák be az ágazatot, láthatóvá tegyék, hogy az agrárszakmák presztízse folyamatosan emelkedik.

A pénteki nap további részében a Hello Modern Agrárium - Agrárinnovációs Ötletverseny döntőjére kerül sor,

ahol három régió legjobbjai mérik össze agrárprojektjüket és azt, hogyan tudnak a diákok csapatban dolgozni, ki tud a legjobban prezentálni és a szakmai zsűri, illetve a befektetési tanácsadók melyik csapat ötletét tartják megvalósíthatónak. Ennek a projektnek az a legfőbb üzenete, hogy az agrárium jövője a high-tech megoldásokra, az innovációra és a kreativitásra épül. A végzős középiskolások, fiatal pályaválasztók megismerhetik a mezőgazdaság high-tech arcát és általa közelebb kerülhetnek az agráriumhoz.

A hazai agráriumnak egyik legjelentősebb kihívása az öntözésfejlesztés, ami sok tisztázandó kérdést vet fel. Az Agrárminisztérium Agrármodernizációs Főosztályának szervezésében megvalósuló „Megengedhetem magamnak, hogy NEM ÖNTÖZÖK?” című konferencia keretében tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők az öntözésfejlesztést érintő aktualitásokról, a fejlesztési, támogatási és hatékonyságnövelési lehetőségekről.

A szakmai programok közül kiemelendő még a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége által szervezett Sertéságazati konferencia,

ahol az ágazatot érintő aktuális folyamatok és kihívások kerülnek terítékre. Állattartás- és tenyésztés témakörben az érdeklődők ellátogathatnak a Nemzeti Húsgalamb Program rendezvényre és a Nyúlágazati konferenciára a szombati napon.

A szakmai nap és a szakmai programok együttműködő partnerei az Agrárminisztérium Főosztályai, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ - Agrárgazdasági Kutató Intézet, valamint egyéb agráriumhoz köthető vállalatok, szakmai szervezetek.

További érdekes szakmai programokért, konferenciákért látogassanak el az https://omek.amc.hu/konferenciak/ weboldalra, ahol valamennyi konferencia rövid ismertetőjét és részletes programtervét is megtalálják, illetve regisztrálhatnak az eseményekre.

Forrás: 
sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ételt ne dobj ki – kenyér, kifli, zsömle, sütivég

A világ fele éhezik vagy alultáplált, a másik fele meg kövér és állandóan fogyókúrázik. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentése a pazarlás mérséklésével kezdődik A pazarlás vagy a takarékosság pedig a konyhában kezdődik.

Ezért nem szabad kidobni az alma héját!

Ha szeretnénk maximálisan kihasználni az alma jótékony hatását, ne dobjuk ki a héját, tele van értékes tápanyagokkal. És így még felesleges hulladékot sem termelünk.

Legyen minden nap mézes nap!

Eredetileg kimondottan a hazai mézfogyasztást ösztönző kampány elindításáról szólt volna az október 17-én Budapesten, a Mezőgazdasági Múzeumban rendezett sajtótájékoztató, de mint kiderült, sokkal több témát érintett a rendezvény.

Az Agrárminisztérium támogatja az erdészeti facsemeték termelését

Az erdészeti és energetikai szaporítóanyag-termelés fejlesztésnek fontosságára hívta fel a figyelmet Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács küldöttgyűlésén a budapesti Erdészeti Információs Központban.

A magyar áruk könnyebben megjelenhetnek a brazil piacon

Fernando Silveira Camargo a brazil Mezőgazdasági, Halászati és Élelmiszer-ellátási Minisztérium innovációért, vidékfejlesztésért és öntözésért felelős államtitkára hivatalos látogatásra utazott hazánkba.

Együttműködési megállapodást írt alá Magyarország és Ciprus

Nagy István agrárminiszter és Kosztasz Kadisz ciprusi földművelésügyi, vidékfejlesztési és környezetvédelmi miniszter együttműködési megállapodást írt alá szerdán délután az Agrárminisztériumban. A megállapodás fontos alapot szolgálhat a két ország közti kölcsönös mezőgazdasági és környezetvédelemi kölcsönös együttműködéséhez.

1885 óta őrzi múltját és hagyományait a szakiskola

Az ország egyik legrégebbi erdészképző intézménye idén kezdte meg 134. tanévét. A Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium jogelődje, a m. kir. Erdőőri Szakiskola 1885-ben nyitotta meg kapuit a Temesvár melletti Vadászerdőn. Trianon az iskola életét is megváltoztatta.

Az Agrárminisztérium által bemutatott dróntechnológia és öntözésfejlesztés iránt érdeklődött Áder János

Áder János köztársasági elnök látogatást tett az Agrárminisztérium standjánál a Millenárison megrendezett Víz Világtalálkozón szerdán.

Minden kilencedik ember éhezik a világon

A FAO október 16-án tartja az Élelmezési Világnapot. Ezen a napon világszerte, mintegy 150 országban különböző rendezvényekkel hívják fel a figyelmet az éhezésre, az élelmezésbiztonságra, és arra, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű, egészséges táplálék is fontos. Az éhezésről folytatott nemzetközi diskurzus egyre inkább a táplálkozás és az élelmiszer­ellátó rendszerek átalakításáról szól.

Tények, amiket tudnia kell az élelmiszer-veszteségről és az ételhulladékokról

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) és a Messe Düsseldorf közös kezdeményezése a SAVE FOOD. A cél, az élelmiszer-veszteség és ételhulladék globális csökkentése: az iparosodott országokban kevesebb élelmiszert értékesítsenek, és a fogyasztók tervezzék vásárlásaikat. Főként az élelmiszeripar figyelmét kívánják felhívni az élelmiszer-veszteségre, amely a jövő egyik fő prioritása.