Back to top

Kecskesajt és „kőműveskézkrém”

Izerné Kiss Helga és családja 2008-ban vágott bele a núbiai kecskék tartásába és tenyésztésébe: foglalkoznak gidák értékesítésével, illetve kecsketejből készítenek joghurtot, túrót, túrókrémet, különböző félkemény sajtokat. Zalaszentgrót Csáford városrészének szőlőhegyén található portájukon termékkóstolóval, vásárlási lehetőséggel várják vendégeiket, és a kecskék megtekintése is sokak számára vonzó program.

Izerné Kiss Helga: minden évben átválogatom az anyákat, hiszen a fajtatiszta állomány felé igyekszünk
Izerné Kiss Helga: minden évben átválogatom az anyákat, hiszen a fajtatiszta állomány felé igyekszünk
– Sokszor megkérdezik tőlem, hogy hogyan is kezdtük el a kecsketartást. Szerintem úgy, ahogy a legtöbb kecskés. Tizenöt esztendeje kaptunk két gidát. Akkor még csak 3 éves Misi fiam nagyon örült nekik. Szívesen hajkurászta őket az udvaron, a gidák jól érezték magukat, mi is sokat gyönyörködtünk bennük. Mivel gödölyéket kaptunk, szóba sem került, hogy levágnánk őket. Az első évben nem sikerült a fedeztetés – mivel nem volt bak a közelben –, így a következő nyáron még nem tudtunk fejni. Azonban ez nem keserített el. A nyár folyamán beszereztem egy bakot, és az őszi vemhesítésnek már nem volt akadálya.

Március elejére vártuk első gidáinkat. Sajnos február közepén Lili, a szürke anya elpusztult. Utólag már tudom, hogy saját tapasztalatlanságom miatt, hiszen nem vettem észre, hogy a bendője leállt. Bánatomban gyorsan vásároltam egy idősebb anyakecskét két gidával. Innen aztán már viszonylag könnyebben ment a dolog. Múltak az évek, szépen gyarapodott az állomány, és közben a család is.

Egy idő után már az volt a gond, hogy a sok nyári tej helyett hogyan lehetne egyenletesebbé tenni a termelést, illetve miként tudnánk jobban megoldani a gidák értékesítését.

Végül a núbiai kecske lett a válasz. Sokat keresgettem a fajtát, de itthon valahogy nem találtam. Végül egy újsághirdetésben bukkantam a nyomára két törzsbaknak, de ezeket csak nyolcvan anyával együtt adták. Ez kicsit soknak tűnt. Végül sikerült megegyezni a lakhegyi kollégával, hogy tavasszal veszek tőle szopós gödölyéket, így 2008. februárjában megérkeztek az első F1-es gödölyék. A törzsbak kérdése viszont megoldatlan maradt, úgyhogy 2008 elejét arra szántam, hogy anglo-núbiai bakot keressek. Mivel Magyarországon nem sikerült ilyet találni, végül Berlin mellől hoztak egy fajtatiszta bakot. Szóval így kezdődött.

A kecsketartás napi munkát igényel, nem is keveset.

– Minden évben átválogatom az anyákat, hiszen a fajtatiszta állomány felé igyekszünk. Az őszi fedeztetés előtt néhány anyát el kell adni, hogy maradjon hely a fiataloknak. Gidáinkat egyébként már az ellés utáni hetekben elkezdjük értékesíteni. Ilyenkor azokat a gidákat ajánlom, amelyeket nem akarok sem törzskönyveztetni, sem levágni. Ezeket egyhetes koruk után, körülbelül kéthetes korukig lehet elvinni. Sokukból szinte házikedvenc lesz. Mivel tenyésztéssel is foglalkozom, sajnos

minden évben el kell adnom néhány anyakecskét is, hiszen nálunk sincs végtelen férőhely. Azonban minden évben egyre nehezebb kiválasztani azokat az egyedeket, amelyektől megválok.

Az eladásuk mindig augusztus elejére esik. Örömömre szolgál, hogy vevőim eddig mindig meg voltak elégedve az állatokkal.

Két gidával kezdődött
Két gidával kezdődött
Akárcsak a szakemberek, Izerné Kiss Helgáék rangos díjat is nyertek velük.

– Két éve felkért a szövetség, hogy vigyek néhány állatot az OMÉK-re. A szemlézők július végén jártak nálunk először. Akkor öt gödölyét írtak fel lehetséges kiállítandónak. Egy hónap múlva újra megnézték őket, és már csak négy állat volt kedvükre való. Végül három jószág jutott el a kiállításra. Bevallom, aggódtam az út miatt; hogyan bírják majd az utazást, miként viselik a nyüzsgő tömeget, mit csinálnak majd a bírálókörbe való behajtáskor? Végül is elég jól ment minden. Gond nélkül odaértünk, és a kecskék jól viselték a hercehurcát. „A legszebb gödölye” címért a búrral kellett versenybe szállni. Csak iciri-picirit egyenesebb háta miatt nyert a núbiai.

A kiállított kecskecsoportok közti versenyben a búr gödölyékkel megosztva nyertük el az első helyet, és meglepetésemre a tenyésztői különdíjat is mi kaptuk meg.

Egy szó, mint száz, az első kiállításunk egész jól sikerült.

A kecsketej feldolgozásával, a sajtok készítésével nem lehet várni.

– Azt gondolom, a kecsketejet már nagyon sokan dicsérték. Sokszor jönnek hozzám a vevők azzal, hogy orvos ajánlotta, igyanak kecsketejet különböző betegségeikre. Tény, hogy van a városunkban olyan gyermek, aki semmilyen tejpótlót nem tudott meginni, csak a kecsketejet. Az is tény, hogy a családunkban nincs olyan, aki pollenallergiás lenne. Aki még csak ismerkedik a kecsketej fogyasztással, annak tudom ajánlani a kávés tejet. Vagyis 2 deciliter forró tejbe tegyen egy csapott teáskanál instant kávét, édesítse kedvére, és ha egy kicsit még meg is habosítja, kész a legfinomabb capuccino. Ha mégsem tudja tejként fogyasztani, még mindig használható sütés-főzéshez úgy, mint a tehéntej.

Kecsketejből ugyanolyan finom, ha nem jobb joghurt készíthető, mint tehéntejből, ráadásul ugyanazzal a technikával. Ezt a terméket piacnapokra készítjük.

Sajtkóstoló
Sajtkóstoló
A kecsketúró szemcséi kisebbek, mint a tehéntúróé, és zsírosabb, ezért felhasználáskor nincs szükség tejfölre. Az ínyenc túrókrémet sóval, fokhagymával, zöldfűszerekkel készítjük, és a kívánt mennyiségben mérjük ki. A kecsketúrós lepény a könnyű kelt tésztájával kedvelt piaci reggeli. Friss sajtjainkat az idénynek megfelelően, különböző ízesítésekkel készítjük. Van köztük medvehagymás, snidlinges, fokhagymás, bazsalikomos, kapros, tarkaborsos. A félkemény sajtok natúr, fokhagymás, füstölt, feketehagyma-magos, provance-i és csípős paprikás ízesítésűek.

Az étkek mellett egy különlegesség is készül a Nubia sajtház műhelyében, ami nem más, mint egy intenzív kézkrém.

– Ezt a krémet viccesen csak „kőműveskézkrémnek” hívom, ugyanis

pár éve valaki faggyút keresett egy kőműves ismerősének, aki arra panaszkodott, hogy nincs olyan bolti készítmény, ami az ő kezének használna. Ezért csak faggyúval tudta eredményesen ápolni a kezét.

Elgondolkodtam ezen. Azt tapasztaltam, hogy amikor kecskét vágok, utána az én kezem bőre is mindig megváltozik, kevésbé száraz. Még a kiszakadozott ujjbegy is kevésbé érzékeny. Ezért a faggyút egy kis körömvirágos olajjal hígítottam, majd kikevertem. Este bekentem vele a kisebesedett kezem, ami másnapra már nem is fájt. Igaz, ez a krém nem az a kategória, hogy gyorsan bekenem a kezem, azután egy perc múlva már mehetek is iratokat rendezni. Zsíros, lassan ivódik be; de annál látványosabb és tartósabb az eredmény.

A Nubia sajtház különleges értéke, hogy rendelkezik egy sajtpincével, ahol vendégeket fogadnak és kóstoltathatnak.

– A sajtpincénk nemcsak a sajtok érlelésére, tárolására szolgál. Néhány alkalommal különböző csoportokat fogadunk itt, és megkínáljuk őket az éppen rendelkezésre álló sajtjainkkal. Az első rendezvényünk a kisszentgróti részönkormányzat Ivó-napi túrája volt. Ismerőseink lelkesen ismerkedtek a különböző kecsketej-termékekkel. Ekkor a jelenlegi érlelőpincénk még felújítás előtt állt. Egy másik hasonló alkalom volt a 2011-es Kultúrtivornyára meghirdetett túra, aminek mi voltunk az egyik állomása. Számomra nagyon kedves látogatók érkeztek: legkisebb fiam óvodai csoporttársai a szüleikkel és az óvónénikkel. Ők szintén egy gyalogtúra végén jutottak el hozzánk.

A gyerekek örömmel falatoztak a sajtokból; nekik szerencsére még nincsenek előítéleteik a kecskével kapcsolatban.

Már a felújítási munkák alatt fontos szempont volt, hogy olyan környezetet alakítsunk ki, ami illik az ismeretlen korú épülethez, annak eredeti funkciójához, és mi is jól érezzük magunkat benne. A sajtkóstolónkat amúgy túracsoportoknak, iskolai kirándulások állomásának, a strandolással eltelt nyaralóknak ajánlom.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/37 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ételt ne dobj ki – kenyér, kifli, zsömle, sütivég

A világ fele éhezik vagy alultáplált, a másik fele meg kövér és állandóan fogyókúrázik. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentése a pazarlás mérséklésével kezdődik A pazarlás vagy a takarékosság pedig a konyhában kezdődik.

Pénzt kapnak a holland gazdák, ha nem tartanak sertést

A holland kormány 180 millió eurót irányzott elő a jövő évi költségvetésből, amelyből azok a sertéstenyésztők részesülnek, akik kivonulnak a termelésből.

Ezért nem szabad kidobni az alma héját!

Ha szeretnénk maximálisan kihasználni az alma jótékony hatását, ne dobjuk ki a héját, tele van értékes tápanyagokkal. És így még felesleges hulladékot sem termelünk.

Rövid a határidő, ne késlekedjenek a hiánypótlással!

A Magyar Államkincstár (MÁK) megküldte valamennyi érintett baromfitermelőnek az idei állatjóléti támogatások első negyedéves kifizetési kérelmeihez kapcsolód hiánypótlási felhívásokat. A dokumentumok pótlására nincs sok idő – figyelmeztet a szakmai szervezet.

A műhús az elfogadás felé vezető úton

Pszichológusok vizsgálják a műhúsok fogyasztásának hajlandóságát. Azt állítják, jó úton haladunk az elfogadás felé. Minden fejben dől el…

A baromfihús alig, a sertéshús jócskán drágult

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019 augusztusáig - az előző év azonos időszakához képest - az állati termékek árszintje 5,2 százalékkal emelkedett. Szeptemberben a hústermékek közül a baromfihúsért 1,4, a marhahúsért 4, a sertéshúsért viszont 13,3 százalékkal kellett többet fizetni a fogyasztóknak, mint egy éve.

A holland gazdák nem adják könnyen magukat - videó

Összecsapások, letartóztatások. Minden jel arra mutat, hogy a holland mezőgazdasági termelők elvesztették türelmüket azokkal a politikusokkal szemben, akik a mezőgazdaságot okolják a környezetszennyezés növekedéséért.

Minden kilencedik ember éhezik a világon

A FAO október 16-án tartja az Élelmezési Világnapot. Ezen a napon világszerte, mintegy 150 országban különböző rendezvényekkel hívják fel a figyelmet az éhezésre, az élelmezésbiztonságra, és arra, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű, egészséges táplálék is fontos. Az éhezésről folytatott nemzetközi diskurzus egyre inkább a táplálkozás és az élelmiszer­ellátó rendszerek átalakításáról szól.

Tények, amiket tudnia kell az élelmiszer-veszteségről és az ételhulladékokról

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) és a Messe Düsseldorf közös kezdeményezése a SAVE FOOD. A cél, az élelmiszer-veszteség és ételhulladék globális csökkentése: az iparosodott országokban kevesebb élelmiszert értékesítsenek, és a fogyasztók tervezzék vásárlásaikat. Főként az élelmiszeripar figyelmét kívánják felhívni az élelmiszer-veszteségre, amely a jövő egyik fő prioritása.

Az Agrárminisztérium tevékeny részt vállal az élelmiszerpazarlás leküzdésében

Október 16-a az ENSZ Élelmezési Világnapja, melynek idei mottója: „Tetteink alakítják a jövőt – egészséges táplálkozás az éhezésmentes világért.” Ennek alkalmából az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az Agrárminisztérium és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közös eseményt tartott Budapesten.