0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kukorékolhat egy kakas kora reggel? A bíróság döntött!

Aki vidéken él, vagy ott tölti a szabadságát, biztosan hallotta már kora reggel a kakas kukorékolását. Van aki számára ez idilli vagy csak természetes, de olyan is akad, akit annyira idegesít, hogy beperelt egy kakast.

Maurice, az Oléron-szigeten élő francia kakas állítólag túl korán és túl hangosan kukorékol. Legalábbis a szomszédok szerint, akiket ez annyira bosszant, hogy fel is jelentették csendháborítás miatt. Az első francia kakasper az egész világot lázba hozta.

Maurice történetét felkapta a média, rengeteg rajongója és támogatója lett.

Több mint 140 ezer ember írta alá a „Mentsük meg Maurice-t!” petíciót. Pólók tömkelegét gyártották le: „Engedj kukorékolni!” felirattal.

Tyúkokkal és kakasokkal jelentek meg a tárgyalásán, buzdító és támogató szlogenekkel ellátott zászlókat lebegtetve. Egyiken például ez állt: „A vidék él és hangos, akárcsak a kakasok.”

Mindez nem csak azért történhetett meg, mert a gall kakas az ország címerállata, hanem azért is, mert Maurice a vidéki lakosság és a vidékre költözöttek közötti harc szimbólumává vált.

A gall kakas pere nem pusztán a zajszennyezésről szólt, állítják a helybéliek. Ez egyben harc a vidéki hagyományokat védők és a városból „betelepülők” között. Ez utóbbiaknak nem tetszik a farmok szúrós szaga, a tehenek kolompjainak a hangja, vagy a tücskök zenéje. Ezek miatt rendszeresen feljelentést is tesznek.

A „betelepült” szomszédok szerint Maurice kakas hajnali négykor már rázendít, felébresztve ezzel legszebb álmaiból a környéket. Egy szakértő három éjjel figyelte a kakas kukorékolási szokásait. Kiderült, hogy csak fél hétkor kukorékol, és csukott ablak mellett alig hallatszik a hangja.

Maurice 2017 óta húzódó perében múlt héten született ítélet. Rocheford városi törvényszékének döntése alapján Maurice tovább kukorékolhat. A feljelentést tevő két nyugdíjasnak pedig 1000 euró (kb. 330 ezer forint) kártérítést kell fizetnie a kakas gazdájának, Corinne Fesseau-nak.

„Ez győzelem mindenki számára, aki hasonló helyzetben van. Remélem, precedenst teremt a döntés!” – mondta meghatódottan a tulajdonos.

Mióta Maurice története nyilvánosságra került, néhány francia képviselő olyan törvényjavaslattal állt elő, amely védené a falusi hangokat és szagokat a nemzeti örökség részeként.

 

Forrás: abc.net.au