Back to top

Dél-Afrikában is hódít a jövő élelmiszere

A rovarokat a jövő élelmiszerének tartják. Már kapható a belőlük készült liszt, valamint sós és édes csemegék. Néhány étterem kínálatában szerepel pár rovar-ínyencség; Dél-Afrikában pedig megnyílt az első étterem, ahol csak rovarokat szolgálnak fel.

Dél-Afrikában elsőként Fokvárosban nyílt meg a csak rovarokból készült ételeket kínáló The Insect Experience - azaz „Rovar élmény” - nevű étterem.

Mario Barnard dél-afrikai séf négy éve járt Thaiföldön, ahol megkóstolta a grillezett skorpiót és fokhagymás-fűszeres ropogós rovarokat. Egyáltalán nem élvezte, kifejezetten undorodott ezektől az ételektől. Az élmény viszont arra ösztönözte, hogy ő maga kísérletezzen a rovaralapú ételekkel. A kísérlet bejött; olyannyira, hogy júliusban megnyitotta a pusztán rovarokat kínáló pop-up éttermét.

A „Rovar élmény” nevű étteremben a rovarokat leginkább feldolgozott állapotban tálalják, mert így ők is jobban szeretik. A séf társult egy helyi startuppal, akik például porrá őrlik a fekete katonalégy lárvákat; ebből a proteinben gazdag porból és tejből ízletes fagylaltot készítenek. Az étteremben vásárolható még mopane féregből sült polenta, paradicsomos és csilis mártással. Fekete katonalégyből készült vajdiós ravioli, pörkölt fokhagymás-csilis szósszal. Mindkettő elérhető áron kapható: 3.28 dollárért (körülbelül 1000 forint). A vendégek szeretik az ételeket, szerintük nem is lehet megmondani, hogy rovarokból készültek, annyira ízletesek.

A jövőben tervezik bővíteni a kínálatot, már készül a rovar sör és keksz, de kutyaeledel is várható.

„Jól megy az üzlet, az emberek szeretik az újdonságokat.” - mondta az étterem tulajdonosa.

Restaurant in Cape Town Serves Insect - Only Menu

A pop-up étterem november végéig nyitva tart, és várja a kísérletezni vágyókat. A kalandosabb vendégek kipróbálhatják a rovarokat teljes mivoltukban is. Néhány afrikai országban kis tálkákban már kínálják a helyi specialitásnak számító mopane férget és közönséges lisztbogarat.

A tudósok szerint a rovarokból készült élelmiszerek fenntartható és olcsó ételek, amelyeknek magas a fehérje-, rost- és tápanyagtartalma. A rovarokat a jövő élelmiszerének tartják.

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet szerint a rovarok kevesebb üvegházhatást okozó gázt és ammóniát bocsátanak ki, mint a szarvasmarha vagy a sertés; lényegesen kevesebb területet, valamint vizet igényelnek; és több mint 1900 ehető rovarfaj létezik.
Forrás: 
reuters.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kert- és életmód-kiállítás

Szeptember 6–8. között rendezik meg Kölnben a Spoga+Gafa 2020 nagyszabású kertészeti kiállítást. Mintegy 60 ország 2200 kiállítója mutatja be a következő szezonra szánt újdonságait és innovációit.

A boldogság kerti magvai

A Princeton Egyetem egyik kutatása szerint a „politikacsinálók” által rendszerint figyelmen kívül hagyott otthoni kertészkedésnek legalább olyan jótékony hatásai vannak, mint a közösségi fejlesztéseknek.

Gyógyulás a méhkaptárak tetején

Ősidők óta tudott, hogy a méhek által készített és gyűjtött termékeknek gyógyhatása van. Mindenki előtt ismert, hogy például megfázásos időszakban érdemes sok mézet enni. Egy irányzat szerint, az is gyógyít, ha belélegezzük a méhkaptárak levegőjét. De hogyan tegyük?

A boldogító talajbaktérium

Többen vélekednek úgy a nemzetközi tudományos életben, hogy a napjainkban mind gyakoribb asztma és a különböző allergiák egy okra vezethetők vissza, a túlzott tisztaságra. Ez az elmélet váratlan helyről kapott támogatást: a Mycobacterium vaccae talajbaktériummal végzett kezelés enyhítheti a depressziót, számol be a discovermagazine.com.

Görögdinnye bárhol, bármikor

A spanyol Peris cég előrecsomagolt, azonnal fogyasztható görögdinnye-szeletekkel lép piacra belföldön is, miután a termék sikerrel vizsgázott Nagy-Britanniában. Most próbálkoznak a hasonló kiszerelésű sárgadinnye bevezetésével is. Ebben a formában könnyen fogyasztható ez a lédús nyári csemege.

Brutális sáskajárással küzd India

Nyugat-Indiában óriási rajokban pusztítanak a sáskák, már közel 40 000 hektár szántóföldi növényt taroltak le. A sivatagi sáskák rajai elérték Jaipur külvárosát, és most Delhi felé tartanak.

Sorsdöntő növénysávok

A beporzóbarát virágzó növénysávok létrehozása segít megfékezni a beporzó rovarok számának csökkenését, viszont az ott összegyűlő rovarok nagyobb fertőzési kockázatnak vannak kitéve.

A helyi élelmiszer fogyasztása a világ legnagyobb részén csak távoli álom

A globalizáció az utóbbi évtizedekben forradalmasította az élelmiszer-előállítást és -fogyasztást, a gazdálkodás pedig hatékonyabbá vált. Az étrend változatosabb, és több élelmiszer áll rendelkezésre a világ különböző részein. A világ népességének nagy része viszont importált élelmiszerektől függő országokban él, amelyek a globális élelmiszer-ellátási láncok megszakadásával fokozottan sebezhetők.

Sok vállalkozás visszafogta a termelést

A koronavírus-járvány, a forint-euró árfolyam és a madárinfluenza mellett lassan a csökkenő termelés is kezdi kifejteni hatását a baromfipiacon.

Hazai szőlő- és gyümölcsfajták: a bizalomra és az innovációra épülhet a jövő

A szőlő- és gyümölcsfajták esetében a koronavírus-válság után is fontos lesz a jogszerű fajta­használat, mert az ágazat jövőjét csak a bizalomra és az innovációra lehet építeni. Az utóbbi hónapok rendkívüli nehézségeket hoztak a faiskolák számára, de a telepítők, a felhasználók igényeihez igazított, korszerű fajtakínálat a továbbélés és a válság utáni kibontakozás fontos tényezője lesz.