Back to top

Dél-Afrikában is hódít a jövő élelmiszere

A rovarokat a jövő élelmiszerének tartják. Már kapható a belőlük készült liszt, valamint sós és édes csemegék. Néhány étterem kínálatában szerepel pár rovar-ínyencség; Dél-Afrikában pedig megnyílt az első étterem, ahol csak rovarokat szolgálnak fel.

Dél-Afrikában elsőként Fokvárosban nyílt meg a csak rovarokból készült ételeket kínáló The Insect Experience - azaz „Rovar élmény” - nevű étterem.

Mario Barnard dél-afrikai séf négy éve járt Thaiföldön, ahol megkóstolta a grillezett skorpiót és fokhagymás-fűszeres ropogós rovarokat. Egyáltalán nem élvezte, kifejezetten undorodott ezektől az ételektől. Az élmény viszont arra ösztönözte, hogy ő maga kísérletezzen a rovaralapú ételekkel. A kísérlet bejött; olyannyira, hogy júliusban megnyitotta a pusztán rovarokat kínáló pop-up éttermét.

A „Rovar élmény” nevű étteremben a rovarokat leginkább feldolgozott állapotban tálalják, mert így ők is jobban szeretik. A séf társult egy helyi startuppal, akik például porrá őrlik a fekete katonalégy lárvákat; ebből a proteinben gazdag porból és tejből ízletes fagylaltot készítenek. Az étteremben vásárolható még mopane féregből sült polenta, paradicsomos és csilis mártással. Fekete katonalégyből készült vajdiós ravioli, pörkölt fokhagymás-csilis szósszal. Mindkettő elérhető áron kapható: 3.28 dollárért (körülbelül 1000 forint). A vendégek szeretik az ételeket, szerintük nem is lehet megmondani, hogy rovarokból készültek, annyira ízletesek.

A jövőben tervezik bővíteni a kínálatot, már készül a rovar sör és keksz, de kutyaeledel is várható.

„Jól megy az üzlet, az emberek szeretik az újdonságokat.” - mondta az étterem tulajdonosa.

Restaurant in Cape Town Serves Insect - Only Menu

A pop-up étterem november végéig nyitva tart, és várja a kísérletezni vágyókat. A kalandosabb vendégek kipróbálhatják a rovarokat teljes mivoltukban is. Néhány afrikai országban kis tálkákban már kínálják a helyi specialitásnak számító mopane férget és közönséges lisztbogarat.

A tudósok szerint a rovarokból készült élelmiszerek fenntartható és olcsó ételek, amelyeknek magas a fehérje-, rost- és tápanyagtartalma. A rovarokat a jövő élelmiszerének tartják.

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet szerint a rovarok kevesebb üvegházhatást okozó gázt és ammóniát bocsátanak ki, mint a szarvasmarha vagy a sertés; lényegesen kevesebb területet, valamint vizet igényelnek; és több mint 1900 ehető rovarfaj létezik.
Forrás: 
reuters.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az agrárminiszter több ország vezetőjével tárgyalt, mely összesen 1,5 milliárdos piacot fedett le

Nagy István hivatalában fogadta a Török Köztársaság mezőgazdasági és erdészeti miniszterét, India vízügyi miniszterét, valamint az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetét. A keleti országok vezetőivel folytatott kétoldalú tárgyalások során érintették a kereskedelmi lehetőségek bővítését és az öntözés potenciális együttműködési területeit, valamint azok fejlesztésének lehetséges irányait.

Menő "Máltai Szeretetszolgálatos" táska a Spar-nál

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tiszaburai varrodájában készülő vászontáskákat értékesítenek mostantól az INTERSPAR hálózatában. Az eladások a hátrányos helyzetű település varróüzemében dolgozó lányokat és édesanyákat segítik, miközben környezetbarát alternatívát nyújtanak a bevásárlás során.

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben, egyre szítva azokat az aggodalmakat, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a gyengülő belső kereslet hatásait nyögő feldolgozóipar lassulása tovább fékezi a világ második legnagyobb gazdaságának növekedését.

Csökkenteni kell az élelmiszer-veszteséget és pazarlást

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és pazarlást kell mérsékelni, amellyel ráadásul a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodáshoz is hozzájárulunk - hangsúlyozta Zsigó Róbert Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Világ Élelmezés Biztonsági Bizottság 46. ülésén Rómában.

Vitaminbomba élesztő, nem csak pékeknek

Élesztőt nem csak akkor érdemes otthon tartani, ha sütni szeretnék valamit, hanem mindig. Ha minden nap csipegetünk kicsit belőle, megtapasztaljuk, hogy igazi vitaminbomba és még szépít is.

Teremtsük meg a magyar sajt divatját!

Kevés érmet adott ki a zsűri a VII. Magyar Sajtmustrán rendezett sajtversenyen, azonban mind a 120 nevezőnek lehetősége van a rendezvény ideje alatt megtudni, mit találtak a bírálók jónak és miben hibázott a sajtmester. Elvégre „a magyar sajt közös ügyünk” – ahogy azt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára mondta a rendezvény megnyitóján.

Égi mentők

Erdőn-mezőn túrázó, hegyen-völgyön barangoló embert egy pillanat alatt érhet baleset. Ha nagy a baj, az égiek segítségét kérjük. És a gondviselés „kétkezi” képviselői le is szállnak hozzánk a magasból. Sárga helikopterrel érkeznek, és légimentőknek hívják őket.

Szőlő, bor zamata - őszi ízözön

Szőlőt szemezgetni, bort kortyolgatni mindig kellemes. Jómagam a konyhában töltött idő, a tűzhely melletti alkotás során is szívesen tartok a kezem ügyében egy-egy pohár bort: jólesik belőle kortyolni, figyelni a készülő remekmű és a bor ízeinek összhangját, és olykor az ételbe is kerül a nedűből.

Súlyos tévhitek a tojástermelés körül

A fenntarthatósági szempontok fontosságára hívta fel a figyelmet a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége.

Sokat segíthet egy nitrogénérzékelő

A növények nitrogéntartalmának mérésére szolgáló érzékelők egyre fontosabb szerepet játszanak a modern mezőgazdaságban, mivel ezek a hagyományos módszereknél jóval pontosabb eredményt adnak, ezáltal pedig optimális műtrágyamennyiség kerül a földbe. Már a kisebb gazdaságok számára is elérhető egy a közelmúltban kifejlesztett érzékelő rendszer.