Dél-Afrikában elsőként Fokvárosban nyílt meg a csak rovarokból készült ételeket kínáló The Insect Experience – azaz „Rovar élmény” – nevű étterem.
Mario Barnard dél-afrikai séf négy éve járt Thaiföldön, ahol megkóstolta a grillezett skorpiót és fokhagymás-fűszeres ropogós rovarokat. Egyáltalán nem élvezte, kifejezetten undorodott ezektől az ételektől. Az élmény viszont arra ösztönözte, hogy ő maga kísérletezzen a rovaralapú ételekkel. A kísérlet bejött; olyannyira, hogy júliusban megnyitotta a pusztán rovarokat kínáló pop-up éttermét.
A „Rovar élmény” nevű étteremben a rovarokat leginkább feldolgozott állapotban tálalják, mert így ők is jobban szeretik. A séf társult egy helyi startuppal, akik például porrá őrlik a fekete katonalégy lárvákat; ebből a proteinben gazdag porból és tejből ízletes fagylaltot készítenek. Az étteremben vásárolható még mopane féregből sült polenta, paradicsomos és csilis mártással. Fekete katonalégyből készült vajdiós ravioli, pörkölt fokhagymás-csilis szósszal. Mindkettő elérhető áron kapható: 3.28 dollárért (körülbelül 1000 forint). A vendégek szeretik az ételeket, szerintük nem is lehet megmondani, hogy rovarokból készültek, annyira ízletesek.
A jövőben tervezik bővíteni a kínálatot, már készül a rovar sör és keksz, de kutyaeledel is várható.
youtube://v/oJiMp08HRh8
A pop-up étterem november végéig nyitva tart, és várja a kísérletezni vágyókat. A kalandosabb vendégek kipróbálhatják a rovarokat teljes mivoltukban is. Néhány afrikai országban kis tálkákban már kínálják a helyi specialitásnak számító mopane férget és közönséges lisztbogarat.
A tudósok szerint a rovarokból készült élelmiszerek fenntartható és olcsó ételek, amelyeknek magas a fehérje-, rost- és tápanyagtartalma. A rovarokat a jövő élelmiszerének tartják.