Füves erdésztokány
Hozzávalók: 60 dkg vad-apróhús, só, 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 40 dkg erdei gomba, 2 marék zsenge gyógynövény, 1 kis chili, 20 dkg juhtúró, 2 tojás, 1 dl tejföl
A vadhúst falatnyi darabokra vágjuk és sós vízben fél órán át főzzük, majd leszűrjük. A szalonnát kis kockákra daraboljuk, kisütjük. Hozzáadjuk a felaprított hagymát, üvegesre sütjük. Rátesszük a húst, a gombát, az összevágott zöld növényeket, valamint a chilit, és fedő alatt pároljuk. Mire a hús megpuhul, a zöld növényi részek finom mártássá alakulnak át. Ebbe belemorzsoljuk a juhtúrót, majd a tejföllel elhabart tojásokat is hozzáadjuk. Ezzel már csak éppen finoman átforraljuk, és máris tálaljuk. Friss kenyérrel mennyei ebéd!
Finomfüves borkorcsolya
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 1 dkg só, 1 kisebb marék friss gyógynövény vegyesen (idény és kedvünk szerint), 1 szép cipó (nem baj, ha kissé szikkadt)
A növényi részeket gondosan átválogatjuk, megmossuk, leszárítjuk. A puha vajat megsózzuk, majd a finomra vágott növényi részeket belekeverjük. A cipót éles késsel bevagdaljuk úgy, hogy a felületén kb. 2 × 2 cm-es négyzetek legyenek láthatóak, de ne vágjuk át teljesen! A puha, fűszeres vajjal megkenjük, és forró sütőbe toljuk 10-15 percre. Ezalatt a zamatok átjárják a kenyér tésztáját, és a teteje szép ropogósra sül. Azon forrón kínálhatjuk bor- vagy sörkorcsolyának.
TIPP! Ehhez a recepthez a gyógynövények zsenge leveleit, virágait gyűjtsük, minél többféle kerül bele, annál izgalmasabb ízkompozíció születhet. Érdemes a növényeket nyersen megkóstolni, fölfedezni a levelek bársonyosan finom keserűségét, a virágok illékony édességét, a nyár vége fanyar ízvilágát. A fűszervajat szendvicsek magalapozásához vagy grillezett húsok ízesítéséhez is remekül felhasználhatjuk! |
Zsályás-sajtos körtepite
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 tojássárgája, 2-3 evőkanál tejföl, 1 kiskanál só, 6 db körte, 1 kiskanál citromlé, 12 zsályalevél, 20 dkg ementáli jellegű, érett sajt
A lisztet a vajjal meg a sóval elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt. Alaposan összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük.
A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, a magházat kiemeljük. Forrásban lévő citromos vízben 2 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A tészta kétharmad részét lisztezett deszkán kb. 20 × 20 cm-es lappá nyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Rárakosgatjuk a körtéket, minden körtére egy-egy zsályalevelet fektetünk. Reszelt sajttal beborítjuk, majd a pite tetejét a maradék tésztával berácsozzuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt megsütjük.
Gyógynövényáldás Nagyboldogasszony napján
A 20. század elején magyar nyelvterületen szinte még mindenhol élt a Nagyboldogasszony-napi virág- és növényszentelés szokása. A templomokat gyógynövényekkel díszítették fel, az asszonyok csokrokat, koszorúkat készítettek belőlük, gyógynövényekkel ékesítették a Mária-szobrokat. Az ősi hagyománynak megfelelően Mária mennybemenetelének ünnepén gyógynövényáldásra is sor került országszerte sokhelyütt, az áldás a növények gyógyerejét hivatott teljesebbé tenni.
Az augusztus 15. és szeptember 8. közötti, a két Mária-nap közé eső időszakot varázserejűnek tartották: ez az ideje a legtöbb gyógynövény begyűjtésének is. Ilyenkor főleg az „asszonyi teendők” mutatkoztak szerencsésnek a néphit szerint: ekkor kellett a tyúkot ültetni, búzát szellőztetni, és természetesen az aktuális gyógynövényeket begyűjteni, megszárítani, gondosan eltárolni a téli időszakra.
„…Kérünk téged, halmozd el ezeket az általad sarjasztott növényeket gyógyító áldásoddal, hogy a betegek testük és lelkük gyógyulására használhassák őket, és így betegségükből felépülve áldhassanak téged. Áldd meg ezeket a gyógynövényeket! Emlékeztessenek bennünket dicsőségedre és gondoskodó jóságodra.” (Pannonhalma, 17. századi gyógynövényáldás – részlet) |