0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

300 ezer élőállatot vittek Magyarországról Kazahsztánba

Sikertörténet a magyar-kazah agrár-kapcsolatokban, hogy az év eleje óta csaknem 300 ezer élőállatot vásárolt az ázsiai ország Magyarországtól - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külső piacok fejlesztéséért és koordinálásáért felelős miniszteri biztosa, miután Kazahsztán fővárosában találkozott Gulmira Iszajeva agrárminiszter-helyettessel.

A KKM hétfői közleménye szerint Budai Gyula közölte, hogy a magyar kivitel 294 490 naposcsibéből, 340 kecskéből és 53 szarvasmarhából áll. A vásárlásra a kazahsztáni gazdálkodók többször is kérték az ottani mezőgazdasági tárcát, mivel a magyar élőállatok kiváló minőségűek – tette hozzá.

A miniszteri biztos beszámolt arról, hogy

a kazah agrárminisztérium vezetői szorosabb együttműködést és közös fejlesztési projekteket szorgalmaznak. Az erről szóló megállapodást várhatóan novemberben írhatják alá.

Budai Gyula hangsúlyozta, hogy Kazahsztán 2018 és 2027 között egymillió szarvasmarha importját tervezi, mezőgazdaságát pedig 800 millió dollárból fejleszti, a magyar agrárium előtt tehát jó üzleti lehetőségek állnak a 18 milliós közép-ázsiai országban.

Forrás: MTI