Back to top

Elérhető az őszi búza fajtakísérletek teljes eredménysora

Az őszi búza posztregisztrációs fajtakísérlet teljes eredménysora immár elérhető. A termőhelyek terméseredményei hasznos információval szolgálnak a gazdálkodóknak a jövő évi gabonatermelésük megtervezéséhez.

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által létrehozott posztregisztrációs kísérletek alapvető célja, hogy a termelők számára hasznosítható, objektív információt adjon. Ezen célokkal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is egyetért, ezért csatlakozott 2018-ban a kísérletek finanszírozásához.

A Nemzeti agrárgazdasági Kamara a kísérletben szereplő fajtasorra ajánlati fajtalistaként tekint, hangsúlyozva, hogy a kísérletben részt vevőkön kívül számos kiváló fajta áll a termelők rendelkezésére. A kísérletek felügyeletét és a lebonyolítással kapcsolatos feladatokat a Fajtakísérleti Innovációs Tanács látja el. 2018 őszén 10 helyszínen (Mosonmagyaróvár, Szombathely, Jászboldogháza, Tordas, Szarvas, Iregszemcse, Eszterágpuszta, Székkutas, Újfehértó, Gyulatanya)

45 búzafajtát vetettek el a kisparcellás összehasonlító kísérletekben a NÉBIH szakmai koordinálásával.

A kísérleteket a hatósági fajtakísérleti állomás hálózatában, illetve a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar kísérleti telepén végezték. A 10 kísérleti helyszín mellett Mezőfalván egy bemutató fajtasort is elvetettek, amelyet a NAK Szántóföldi Napok keretében tekinthettek meg a látogatók. Az újfehértói kísérleteket kizárták, azonban a FIT döntése alapján a bemutató helyszín eredményei bekerülhetnek majd a kiadványba, így 10 helyszín adatait tartalmazzák a táblázatok.

A 12. évébe lépő kísérletsorozat fajtáit második alkalommal állítottuk be két éréscsoportra bontva.

Iregszemcse és Szombathely termőhelyi körülményei kedveztek leginkább az őszi búzafajtáknak. A rendkívül aszályos téli és tavaszi időjárás ellenére a kísérleti szemtermésátlagok nem maradtak el az előző évi átlagoktól, hála a májusi bőséges – és életmentő – csapadéknak, inkább felülmúlják azokat. Ebben az évben azonban a termőhelyek között éppen a kiszámíthatatlan időjárásnak köszönhetően jelentős különbségek fedezhetők fel. A termőhelyek terméseredményei hasznos információval szolgálnak a gazdálkodóknak a jövő évi gabonatermelésük megtervezéséhez.

A minőségi vizsgálatok idei és korábbi eredményeit is tartalmazó teljes kiadvány a VSZT oldalán érhető el.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A boldogság kerti magvai

A Princeton Egyetem egyik kutatása szerint a „politikacsinálók” által rendszerint figyelmen kívül hagyott otthoni kertészkedésnek legalább olyan jótékony hatásai vannak, mint a közösségi fejlesztéseknek.

A helyi élelmiszer fogyasztása a világ legnagyobb részén csak távoli álom

A globalizáció az utóbbi évtizedekben forradalmasította az élelmiszer-előállítást és -fogyasztást, a gazdálkodás pedig hatékonyabbá vált. Az étrend változatosabb, és több élelmiszer áll rendelkezésre a világ különböző részein. A világ népességének nagy része viszont importált élelmiszerektől függő országokban él, amelyek a globális élelmiszer-ellátási láncok megszakadásával fokozottan sebezhetők.

Mintát vettek a Balatonból, 69-féle gyógyszermaradványt találtak

A fő szennyezések a szennyvíztisztító telepekhez köthetők, a turisztikai szezon is érezteti hatását. A felmérés során 69 molekulát azonosítottak legalább egy minta esetében.

Különleges kóstoló: 800 paradicsomfajta egy helyen

Hollandiában, a legnagyobb paradicsomtermesztő körzetben nyitotta meg kapuit a TomatoVision. A Syngenta 1,4 hektáros bemutatóközpontjában a nemesítés mellett 1500 négyzetméteren a cég 800 paradicsomfajtáját láthatják az érdeklődők. A korszerű létesítményt mesterséges megvilágítással is fölszerelték, teljes a klímaszabályozás, így a gyakorlatban alkalmazott módszerek közt tesztelhetik a hibrideket.

Megállapodni látszanak a jeladós erdei szalonkák

Friss információkkal szolgált a SZIE Vadbiológia Tanszék azokról a nyomkövető eszközzel megjelölt erdei szalonkákról, amelyek vonulását a „szalonka monitoring” keretében az Országos Magyar Vadászati Védegylet megbízásából – az Agrárminisztérium támogatásával – követnek nyomon a Tanszék munkatársai. A jelölt madarak az elmúlt hónapok során sikeresen folytatták útjukat költő területeik felé.

Franciaország: helyi és funkcionális, a járványhelyzet hívószavai

A COVID-19 világjárvány fokozta a helyi termékek iránti keresletet Franciaországban, és pozitív hatást gyakorolhat a funkcionális élelmiszerek piacára – derül ki a Mintel piackutató tanulmányából.

Érzékelhetően emelkedtek az agrárárak

Az első negyedévben nagyobb mértékben nőttek a mezőgazdasági termelői­ árak, mint a ráfordítások – derül ki a KSH adataiból. Az elemző szerint az emelkedés a következő hónapokban mérséklődik, majd árcsökkenés jön.

Csak egy átlagos évet szeretnének

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint, ha a jelenleg használt és fenntarthatóan öntözhető területeken valóban öntöznének, akkor újabb területek művelésbe vonása nélkül is 800 millióval több embert lehetne élelmiszerrel ellátni, mint a világ jelenlegi népessége. Hogy a tanulmánynak mennyire igaza van, arra a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. is bizonyítékul szolgálhat.

A száműzött lóbab

Már a bibliai időkben is széles körben jelen volt a táplálkozásban, évszázadokkal ezelőtt kezdték termelni és fogyasztani a Földközi-tenger medencéjében, ahol ma is nagy népszerűségnek örvend, és az ázsiai konyhának is kedvence. Mi miért nem fogyasztjuk?

Gyorsul a birtokkoncentráció Németországban

A német szövetkezeti takarékpénztárak frankfurti székhelyű központi bankja, a DZ Bank tanulmánya szerint a következő 20 évben felgyorsul a birtokkoncentráció a német mezőgazdaságban.