Back to top

Európai flamingók Kínában

A madárinfluenza sok tekintetben megváltoztatta az élőállat-kereskedelmet akár Európában, akár Kínában vagy akár Afrikában. Egy érdekes példa erre a flamingók exportja, importja. Míg korábban a rózsás flamingókat elsősorban Tanzániában vadon fogták be, s onnan exportálták a világ számos országába, ma már a szigorú állategészségügyi előírások miatt ez már nem lehetséges.

Így felértékelődtek a fogságban tartott állományok Európában, s ezek szaporulatai leginkább Kínában lelnek új gazdára. A rózsásflamingó-tenyésztésben a hollandok járnak élen. Náluk nem ritkák a több százas tenyészállományok sem.

Fotó: Tóth Zsigmond
A hím és a tojó között mindössze a jelentős méretbeli különbség az eltérés. Tavasszal mindketten szorgosan építik a mintegy 30 cm magas fészküket, mely lényegében egy sárkúp. A magasságnak a természetben igen nagy jelentősége van, mivel a vízszint emelkedésénél éppúgy védelmet biztosít, mint a talaj túlzott felmelegedése esetén.

Az egyetlen tojáson mindkét szülő kotlik, s 2-4 naponta váltják egymást. A világosszürkén kikelő fióka csőre egyenes, lába duzzadt, s egyhetes korban kezd a csőr és a láb feketére színeződni.

A csőr fokozatosan alakul „flamingócsőrré”, ugyanis ha már kezdetben is görbe lenne, a szülők nem tudnák etetni fiókáikat begytejükkel. A galambok mellett ugyanis a flamingók a madaraknak az a csoportja, mely begytejet termel. A begytej színe a költés során változik: kezdetben élénkpiros, majd pedig szalmasárga lesz. Ez a flamingó piros tollazatának színezetét adó pigment, az ún. canthaxanthin mennyiségének csökkenésével magyarázható. Ennek az anyagnak pótlására – mely nélkülözhetetlen a sikeres fiókaneveléshez is – régebben sárgarépa, paprika és szárított garnéla szolgált az állattartóknál, ma már azonban a korszerű flamingótápok tartalmazzák e fontos anyagot, melyet még kiegészítenek apró rákokkal, kalciummal és vitaminokkal.

A flamingók 4-6 napos korukig melengetik fiókáikat, később pedig „óvodába” adják őket. Minden szülő a gyermek hangja alapján ki tudja választani a sajátját, s csak azt eteti.

Ahhoz, hogy ez a faj szaporodni tudjon, nagyobb számban szükséges tartani őket. Amikor csak kisebb – 10-20 fős – csoportot sikerül összeállítani, a férőhely falaira elhelyezett tükrök segítségével lehet a madarakkal „elhitetni”, hogy egy nagyobb csapat tagjai.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Összegereblyézné a lehullott leveleket? Ne tegye!

Benne vagyunk az őszben, hullanak a falevelek, és mi rendszeretetből vagy csak az elvárások miatt szorgalmasan összegereblyézzük, bezsákoljuk, és kerül a hulladékba. Környezetvédők szerint ez nemcsak saját magunkra, de az egész bolygóra nézve káros.

Pénzt kapnak a holland gazdák, ha nem tartanak sertést

A holland kormány 180 millió eurót irányzott elő a jövő évi költségvetésből, amelyből azok a sertéstenyésztők részesülnek, akik kivonulnak a termelésből.

Téves tévelygések az állatvédelem alléján

Élőhelyi adottságának is köszönhetően, hazánk vadállománya egyedülállónak számít Európában. Természeti kincsünk, értékének óvása és gondozása társadalmi kötelezettség, a hivatásos vadász számára szakma és hivatás. A vad az állam tulajdona, gazdálkodásáról a vadászatra jogosult gondoskodik.

Pókhálós réteken

Sok pókhálót figyelhetünk meg a réteken szeptemberben és októberben, néhol egész mezőket fednek be fehér lepellel a pókok. Különleges természeti jelenség, amiért érdemes korán fölkelni, mert hajnalban a leglátványosabb, amikor a harmat kicsapódik, és gyöngysormintáival rajzolja meg a pókhálók szerkezetét.

Rövid a határidő, ne késlekedjenek a hiánypótlással!

A Magyar Államkincstár (MÁK) megküldte valamennyi érintett baromfitermelőnek az idei állatjóléti támogatások első negyedéves kifizetési kérelmeihez kapcsolód hiánypótlási felhívásokat. A dokumentumok pótlására nincs sok idő – figyelmeztet a szakmai szervezet.

Halálra rémült mormota az év természetfotóján

Kedden hirdették ki az év természetfotósa verseny a győzteseit, melyet a londoni Természettudományi Múzeum szervezett. Magyar pályázó idén ugyan nem került a dobogóra, de három hazai fényképész munkáját is kiemelte a zsűri.

A műhús az elfogadás felé vezető úton

Pszichológusok vizsgálják a műhúsok fogyasztásának hajlandóságát. Azt állítják, jó úton haladunk az elfogadás felé. Minden fejben dől el…

A baromfihús alig, a sertéshús jócskán drágult

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019 augusztusáig - az előző év azonos időszakához képest - az állati termékek árszintje 5,2 százalékkal emelkedett. Szeptemberben a hústermékek közül a baromfihúsért 1,4, a marhahúsért 4, a sertéshúsért viszont 13,3 százalékkal kellett többet fizetni a fogyasztóknak, mint egy éve.

Zoltán megérdemelt pihenését tölti Szudánban, miután párjával három fiókát felnevelt

Közel egy hónapos utazással, 5100 kilométer repülés után október elején Szudánba érkezett az egyetlen jeladós gemenci fekete gólya.

A holland gazdák nem adják könnyen magukat - videó

Összecsapások, letartóztatások. Minden jel arra mutat, hogy a holland mezőgazdasági termelők elvesztették türelmüket azokkal a politikusokkal szemben, akik a mezőgazdaságot okolják a környezetszennyezés növekedéséért.