0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Faiskolai börze, kicsit másképp

Huszonhatodik alkalommal rendezte meg a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete a Faiskolai Börzét, az idén rendhagyó módon, egy váratlan sportesemény miatt a szombathelyi Arena Savaria sportcsarnok mögötti sátorban.

A kissé külterjes, gyenge fényviszonyokkal rendelkező kiállítótér sokakban a kezdeteket idézte föl, amikor a Prenor hűtőházában, egyszerű keretek közt, de annál színvonalasabb és a gazdagabb növényválasztékkal érkeztek a térség faiskolai termesztői, hogy megmutassák kínálatuk legjavát.

A kétnapos eseményen az idén 57 kiállító vett részt a faiskolai börzén, a hazai termelőkön kívül lengyel, holland, belga, olasz, horvát és szlovák kiállítók is.

A növények mellett helyet kaptak a faiskolai termesztést, valamint a parkfenntartást segítő kellékek, anyagok, műtrágyák, műanyagáruk, és az értékesítést segítő jeltáblák, címkék is.

Kertészeti képzéseit népszerűsítette a szombathelyi Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium.

A csütörtöki szakmai napot követően pénteken a nagyközönség számára is nyitva állt a kiállítás. A szervezők szerint ez azért fontos, hogy

a vásárlók, a növények végfelhasználói is tájékozódjanak a növények széles választékáról, és tovább lássanak a tujánál.

Az eseményt meglátogatta Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökséghez tartozó Modern Városok Program, valamint az újonnan indult Magyar Falu Program kormánybiztosa, akit vendéglátói kötetlen beszélgetésben tájékoztattak a dísznövény-ágazat problémáiról és kihívásairól,

kiemelten a dísznövényeket sújtó magas ÁFÁ-ról, ami az EU-n belüli kereskedelemben a versenytársakhoz képest „gyengébb rajtpozícióba állítja” a magyar termelőket.

Az eseményről részletesen a Kertészet és Szőlészetben olvashat beszámolót.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu