0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Németország: Aggasztóan magas a baromfihúsban található antibiotikumok aránya

A Német Szövetségi Kormány aggodalmát fejezte ki a baromfihúsban található antibiotikumok mennyisége miatt, miután egy jelentés kimutatta, hogy a csirkehúsban egyre több az antibiotikumnak ellenálló szuperbaktérium.

A Germanwatch nevű szervezet által készített jelentés szerint a diszkont áruházak polcain található csirkehús fele fertőzött antibiotikumnak ellenálló baktériumokkal, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent. A Germanwatch diszkont szupermarketekben gyűjtött 59 csirkehúsmintát elemzett egy német egyetemi laboratóriumban. Az eredmények szerint a minták 56 százalékán az antibiotikumok ellen rezisztens baktériumok települtek meg. Szakértők úgy vélik, a meg nem főzött húsból származó keresztszennyezés következtében súlyosan meg lehet betegedni.

Az „aggasztóan magas százalékos arány” rávilágít arra, hogy a baromfiiparban túl sok antibiotikumot használnak, ez pedig már az emberi egészséget veszélyezteti – állapítja meg a Germanwatch.

A jelentésben az áll, hogy a Lidl, a Netto, az Aldi, a Penny és a Real diszkontáruházakból vett húsminták harmada az úgynevezett tartalék antibiotikumnak is ellenálló baktériummal volt szennyezett.

A tartalék antibiotikumok elnevezés olyan negyedik, illetve ötödik generációs gyógyszerekre vonatkozik, melyeket utolsó mentsvárként használnak a hagyományos antibiotikumokkal szemben rezisztens szuperbaktériumok ellen.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ tavalyi jelentése szerint az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok az Európai Unióban több mint 33 000 ember halálát okozzák évente. A  halálozási arány 2007 óta emelkedett meg jelentősen, és a kórokozók olyan veszélyt jelentenek, mintha egyesítenénk a HIV-et, az influenzát és a tuberkolózist – figyelmeztet a közlemény.

Szakértők szerint azonban a hús megfelelő főzésekor ezek a baktériumok elpusztulnak, ám a nyers, meg nem főzött húsból – például a vágódeszkáról , a késről – származó keresztszennyezés révén meg lehet betegedni, sőt akár meg is lehet halni.
Forrás: poultryworld.net