0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Új agrártámogatási program

Akármikor indul a KAP, lesz mód a mezőgazdasági beruházások támogatására – ebben foglalható össze a kormány meghirdetett új támogatási konstrukciója, amelyet szeptember 16-án ismertetett Nagy István miniszter. Ugyancsak a tájékoztatón jelentette be Herczegh András, hogy a következő három évben is elérhető lesz a gazdák számára az európai uniós forrásra épülő COSME garanciaprogram.

Nagy István elmondta, hogy tavaly óta a Vidékfejlesztési Program beruházásai a megvalósulás szakaszába értek. A VP kitart még a jövő évre is, ugyanakkor az új vidékfejlesztési források feltételei még bizonytalanok, az Európai Unióban jelenleg is komoly viták folynak az új Közös Agrárpolitika hét éves időszakának költségvetéséről. Ebben az átmeneti időszakban kiemelten fontos a kedvező finanszírozás folyamatos biztosítása, hogy a következő európai uniós fejlesztési források igénybevételéig ne törjön meg a gazdák beruházási és fejlesztési kedve, valamint, hogy ne csökkenjen a beruházások volumene.

Örömmel jelentette be, hogy

az Agrárminisztérium elindítja a mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdészeti vállalkozások beruházási hiteleihez kapcsolódó új kamattámogatási programját.

A támogatási program alapján az Agrárminisztérium 100 milliárd forintnyi beruházási hitelhez nyújt kamattámogatást a kis- és középvállalkozásnak minősülő és elsődlegesen mezőgazdasági termeléshez kapcsolódó mezőgazdasági termelők, valamint az erdészeti célú beruházást és mezőgazdasági termékfeldolgozást megvalósító kis-, közepes és nagyvállalkozások számára. A kamattámogatás mértéke az ügyleti kamat 80%-a, de legfeljebb 2 százalékpont évente. A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogram FIX hitelkonstrukció maximális keretszintjét alapul véve az ügyfelek által így ténylegesen fizetett kamat mindössze 0,5%/év.

A miniszter kiemelte, hogy a kedvező feltételű hitelprogramok mellett az agrárfinanszírozásban kiemelt szerepe van a garanciavállalásnak. A COSME viszontgarancia egy európai uniós forrás, amelynek nagy előnye, hogy független a Közös Agrárpolitika költségvetésétől, így a VP forrásainak felhasználását követően is rendelkezésre fog állni a gazdálkodók számára. Elmondta, hogy az AVHGA az Európai Beruházási Alap (EIF) COSME viszontgarancia programját már három éve működteti, amelynek keretében az AVHGA viszontgaranciában részesül és így tud még szélesebb körű garanciát vállalni a gazdálkodók hitelei mögött a hitelintézetek irányába.

Az Európai Beruházási Alap által újabb három évre, vagyis 2022-ig meghosszabbított együttműködés révén a fejlesztésekre és más hitelcélokra összesen 125 milliárd forint hitel válik hozzáférhetővé.

A COSME-AVHGA Program a Kormány agrárpolitikáját is segíti, hiszen ösztönzi a versenyképes beruházások megvalósítását, valamint nem állami támogatásnak minősülő olcsó finanszírozást jelent. Mindezért a fiatal gazdák, az induló vállalkozások a COSME viszontgarancia program kiemelt célcsoportjai.

Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány igazgatója ismertette:

mostanáig közel 50 milliárd forint hitelösszeget biztosított COSME viszontgarancia mellett az AVHGA.

Az eredményeket értékelve az EIF újabb három évre, 2022-ig meghosszabbította a programot, és a lehívható viszontgarancia keretét háromszorosára emelte. A gazdálkodók számára ez azt jelenti, hogy a hitelfelvételükhöz oly módon tud kezességet biztosítani az alapítvány kedvezményes feltételekkel, hogy ezzel együtt de minimis alapú, vagy más támogatásokat is igénybe tudnak venni. A COSME viszontgarancia melletti kezességgel további körülbelül 75 milliárd forint hitel válik hozzáférhetővé a teljes hazai bankszektoron keresztül fejlesztésekre, és más hitelcélokra, vagyis összesen 125 milliárd forint segíti a program keretében az AVHGA közvetítésével a vállalkozásokat. A COSME kezesség az Agrárminisztérium által most kidolgozott kamattámogatott hitelprogramhoz is kapcsolható, tovább javítva annak hatékonyságát.

Az AVHGA ügyvezetője hangsúlyozta, hogy

a fiatalok bevonása az agrárium jövője szempontjából megkerülhetetlen, és az ágazat egyik legfőbb kihívása a generációváltás.

Az Agárminisztérium törekvéseit kiegészítve az alapítvány is mindent megtesz azért, hogy gördülékeny, az ágazat és a fiatal vállalkozások sajátosságaihoz illeszkedő kedvező finanszírozást tegyen lehetővé. A COSME viszontgarancia program keretén belül a fiatal gazdákat, induló vállalkozásokat kiemelt célcsoportként kezelik, és már az első években, de akár közvetlenül az alapításnál felmerülő hitelhez jutási igényeiket is támogatjá – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Pier Luigi Gilibert, az Európai Beruházási Alap (EIF) ügyvezető igazgatója üzenetében elmondta: „Az Európai Beruházási Alap örömmel dolgozik együtt az AVHGA-val és a magyar Agrárminisztériummal azon, hogy

az agrárium kis- és közepes vállalkozásainak nyújtott támogatás révén új lehetőségek nyíljanak a gazdaság további fejlődésének érdekében.
A COSME viszontgaranciát a COSME Program (vállalkozások és a kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő program) és az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) az Európai Beruházási Terv keretében biztosítja. Az ESBA célja, hogy támogassa és elősegítse a termelékeny beruházások finanszírozását és végrehajtását az Európai Unióban, valamint javítsa a finanszírozáshoz való hozzájutást.

Az EIF által a COSME program keretében biztosított, a mai napon meghosszabbított, és az Európai Bizottság jóvoltából megnövelt viszontgarancia megerősíti a magyarországi agrár KKV-kat azáltal, hogy kedvezőbb kondíciójú hitelekhez juthatnak hozzá, mint amelyek jelenleg is elérhetőek a hitelpiacon. Őszintén örülök ennek a lehetőségnek, amely az Európai Unió és Magyarország Kormánya jóvoltából támogatást nyújt a magyar gazdaság egyik kulcságazata számára, valamint segíti a vidéki KKV-kat, hogy növekedést és munkalehetőséget biztosítsanak a magyar embereknek.”

Forrás: magyarmezogazdasag.hu