0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kié a legszebb konyhakert 2019-ben?

Lezajlottak a kertbejárások és kiosztották a települések legszebb konyhakertjeinek járó jutalmakat „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei program idei versenyében. Az idén összesen 378 településről közel 2400 kertnevezés érkezett. Az országos eredményhirdetésre és díjkiosztóra az OMÉK keretében kerül sor.

Kovács Szilvia, „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei ötletgazdája, programigazgatója az idei évet értékelve elmondta, hogy a „kertesek” ügyesen leküzdötték a nagy szárazság, hőség és jégverés okozta nehézségeket. A kártevők közül elsősorban a poloskák kártételével kellett megbirkózniuk a kerteseknek, amik sok helyütt ellepték a paradicsomot és az őszibarackot is.

Az idei év egyik legkedvezőbb tapasztalata, hogy jelentősen visszaesett a vegyszerhasználat a kertekben. Egyre többen alkalmazzák a növénytársítást, védőnövényeket telepítenek, természetes növényi levekkel és más öko, bio módszerekkel védekeznek.

Az év témája, a „Tájfajtákat, saját megőrzésű, régi fajtákat a kertbe!” ráirányította a kertművelők figyelmét saját kertjeikben generációk óta újravetett zöldségfajtákra, illetve a kert végében vagy a szomszéd telkén álló, ősrégi, permetezés, gondozás nélkül is bőségesen termő gyümölcsfákra. Bár az idén még kevesen kérték, hogy a Növényi Diverzitás Központ (Nödik) szakemberei bevizsgálják, beazonosítsák ezeket a fajtákat, ez a lehetőség továbbra is nyitott, hiszen sokan talán még most kezdik felfedezni, milyen kincs birtokában is vannak – mondta Kovács Szilvia.

Az idén ismét gyarapodott a lakóközösségek, intézmények által közösen művelt kertek száma. A programigazgató kiemelte, hogy közösségi kategóriában az idén 308 kert nevezett, ami minden rekordot megdöntött.

Örvendetes, hogy az idén minden eddiginél több kertbarát közösség, klub, illetve önkormányzat nevezett közösségi kerttel „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei programba. Közülük a legjobbakat különdíjjal jutalmazzák az országos döntőben.

Nőtt azoknak a száma is, akik egy-egy versenyző példája nyomán konyhakertet kezdett művelni háza körül.

Elmondható, hogy egy kertes átlagosan hat új személyt ösztönzött az idén a kert megművelésére.

Ez az elmúlt évek számaihoz képest nagyszerű eredmény, emelte ki Kovács Szilvia.

Az idei adatokat tekintve országosan összesen 378 településről közel 2400 kertnevezés érkezett. A résztvevő településeknek közel a fele, 156 a Dunántúlon található. A megyék közül a legtöbb településsel Pest (45) és Jász-Nagykun-Szolnok (26) megye képviseltette magát. Budapesten az idén 9 kerület (III., X., XI., XIII., XIV., XVI., XVIII., XIX., XXI.) vett részt a programban.

2019-ben a magánkertesek is szép számban jelentkeztek „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei programba; 95 településről, 137 kert nevezett. A települési kertnevezések tekintetében Gutorfölde volt a legaktívabb; 105 kerttel vett részt az idén a versenyben.

Országos díjra 7 kategóriában 95 településről 233 kertet jelöltek, amelyek közül – az országos zsűri döntése alapján – 35 településről 45 kert érdemelte ki a Magyarország Legszebb Konyhakertje országos díjat. Ezen kívül 3 közösségi kertnek Magyarország Legszebb Óvodai/Iskolai/Önkormányzati Konyhakertje különdíjat adományoz a zsűri.

Az országos eredményhirdetésre és díjkiosztóra az OMÉK keretében kerül sor. Az OMÉK-on a „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei Magyar Örökség-díjas program kiállítóként is részt vesz.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu