Back to top

Kié a legszebb konyhakert 2019-ben?

Lezajlottak a kertbejárások és kiosztották a települések legszebb konyhakertjeinek járó jutalmakat „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei program idei versenyében. Az idén összesen 378 településről közel 2400 kertnevezés érkezett. Az országos eredményhirdetésre és díjkiosztóra az OMÉK keretében kerül sor.

Kovács Szilvia, „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei ötletgazdája, programigazgatója az idei évet értékelve elmondta, hogy a „kertesek” ügyesen leküzdötték a nagy szárazság, hőség és jégverés okozta nehézségeket. A kártevők közül elsősorban a poloskák kártételével kellett megbirkózniuk a kerteseknek, amik sok helyütt ellepték a paradicsomot és az őszibarackot is.

Az idei év egyik legkedvezőbb tapasztalata, hogy jelentősen visszaesett a vegyszerhasználat a kertekben. Egyre többen alkalmazzák a növénytársítást, védőnövényeket telepítenek, természetes növényi levekkel és más öko, bio módszerekkel védekeznek.

A „kertesek” ügyesen leküzdötték a nagy szárazság, hőség és jégverés okozta nehézségeket
A „kertesek” ügyesen leküzdötték a nagy szárazság, hőség és jégverés okozta nehézségeket

Az év témája, a „Tájfajtákat, saját megőrzésű, régi fajtákat a kertbe!” ráirányította a kertművelők figyelmét saját kertjeikben generációk óta újravetett zöldségfajtákra, illetve a kert végében vagy a szomszéd telkén álló, ősrégi, permetezés, gondozás nélkül is bőségesen termő gyümölcsfákra. Bár az idén még kevesen kérték, hogy a Növényi Diverzitás Központ (Nödik) szakemberei bevizsgálják, beazonosítsák ezeket a fajtákat, ez a lehetőség továbbra is nyitott, hiszen sokan talán még most kezdik felfedezni, milyen kincs birtokában is vannak - mondta Kovács Szilvia.

Az idén ismét gyarapodott a lakóközösségek, intézmények által közösen művelt kertek száma. A programigazgató kiemelte, hogy közösségi kategóriában az idén 308 kert nevezett, ami minden rekordot megdöntött.

Örvendetes, hogy az idén minden eddiginél több kertbarát közösség, klub, illetve önkormányzat nevezett közösségi kerttel „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei programba. Közülük a legjobbakat különdíjjal jutalmazzák az országos döntőben.

Nőtt azoknak a száma is, akik egy-egy versenyző példája nyomán konyhakertet kezdett művelni háza körül.

Elmondható, hogy egy kertes átlagosan hat új személyt ösztönzött az idén a kert megművelésére.
Kovács Szilvia személyesen látogatja végig a kerteket
Kovács Szilvia személyesen látogatja végig a kerteket

Ez az elmúlt évek számaihoz képest nagyszerű eredmény, emelte ki Kovács Szilvia.

Az idei adatokat tekintve országosan összesen 378 településről közel 2400 kertnevezés érkezett. A résztvevő településeknek közel a fele, 156 a Dunántúlon található. A megyék közül a legtöbb településsel Pest (45) és Jász-Nagykun-Szolnok (26) megye képviseltette magát. Budapesten az idén 9 kerület (III., X., XI., XIII., XIV., XVI., XVIII., XIX., XXI.) vett részt a programban.

2019-ben a magánkertesek is szép számban jelentkeztek „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei programba; 95 településről, 137 kert nevezett. A települési kertnevezések tekintetében Gutorfölde volt a legaktívabb; 105 kerttel vett részt az idén a versenyben.

Országos díjra 7 kategóriában 95 településről 233 kertet jelöltek, amelyek közül – az országos zsűri döntése alapján – 35 településről 45 kert érdemelte ki a Magyarország Legszebb Konyhakertje országos díjat. Ezen kívül 3 közösségi kertnek Magyarország Legszebb Óvodai/Iskolai/Önkormányzati Konyhakertje különdíjat adományoz a zsűri.

Az országos eredményhirdetésre és díjkiosztóra az OMÉK keretében kerül sor. Az OMÉK-on a „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei Magyar Örökség-díjas program kiállítóként is részt vesz.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöldbe öltöztetett IKEA nyílik Bécs belvárosában

Az IKEA olyan innovatív épületet alakít ki a bécsi Westbahnhofnál (Nyugati pályaudvar), ahol sok növény, fa teszi kellemessé a szokott kényelem mellett a vásárlást az ügyfeleknek, miközben egy városi találkozási csomópontot is kialakítanak.

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

A ginkgo biloba fák soha nem halnak meg - A kutatók azt hiszik, tudják miért

Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre, és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát. A prehisztorikus korból származó növény maradványait 200 millió éves kövületekben is megtalálták.

Gyorsabb, egyszerűbb metszés: a szőlőültetvények előmetszése

A szőlőültetvények metszése alapvető termesztéstechnológiai művelet, melyet kézzel vagy gépesítve, de minden ültetvényben elvégzünk. Az előmetszéssel megkönnyíthetjük a metszést végzők munkáját és lerövidíthetjük az erre fordított időt.

Inváziós bambusz

Mind több gondot okoz Nagy-Britanniában a sok kertbe ültetett, igen dekoratív, gyorsan növő, örökzöld, kiváló térhatároló, de rendkívül erősen sarjadó, már-már invazív növénnyé váló botnád, illetve bambusz (egyelőre még nem sorolták az üldözendő és irtandó idegenhonos inváziós fajok közé).

Az éghajlatváltozás lesz a Grüne Woche 2020 fő témája

A fenntarthatóság, a természeti erőforrások megőrzése és a környezetbarát termelési módszerek lesznek a leginkább terítéken a világ vezető mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásárán. Még meg sem nyílt a kiállítás, máris rekordok születtek: 72 országból több mint 1800 kiállító mutatja be termékeit. A partnerország idén Horvátország, amely „A mezőgazdaság kultúráját” viszi el Berlinbe.

Lisztharmat, varasodás, és a többi klasszikus almabetegség – mire számíthatunk az idén?

Almatermésű gyümölcsféléinket 2019-ben sem kímélték a betegségek, és talán nem lep meg senkit, ha kijelentjük, hogy az idén is lesz velük növényvédelmi tennivaló. De lássuk részletesebben, milyen következtetések vonhatók le az egyes károsítók tavalyi aktivitásából.

Francia ötletek - mi is használhatjuk

A francia vasúti dolgozók hetekig elhúzódó sztrájkja ellenére sokakat vonz a 34. SIVAL nemzetközi kertészeti kiállítás Angers-ban. A korábbi évekhez képest 4000 négyzetméterrel nagyobb területen mintegy 700 cég vonultatja föl termékeit, szolgáltatásait. Nem meglepően, ezen a kiállításon is az innováció van a középpontban, a kapcsolódó fórumokon pedig központi téma a klímaváltozás.

Működik az ötletláda

A jó gyakorlatok megosztása céljából tavaly a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága Fejlődjünk együtt! címmel szervezett szemléletformáló üzemlátogatásokat élelmiszeripari vállalkozások számára. Mindenekelőtt arra irányították rá a figyelmet, hogy hosszú távon azok a cégek lehetnek sikeresek, amelyek alkalmazkodnak a piaci környezethez.

A talpadban az összes göröngy - Az Év Tájépítésze

Az Év Tájépítésze díjat 2019-ben Andor Anikó Ybl-díjas táj- és kertépítész, városrendezési szakmérnök, címzetes egyetemi tanár kapta. Az elismerést a szakmai zsűri minden évben az előző öt év alkotásai alapján ítéli oda egy alkotónak vagy alkotóközösségnek. Andor Anikót negyvenéves pályájáról és a szakmáról kérdeztük.