Back to top

Ma van a Földművesek emléknapja

Az Országgyűlés tavaly valamennyi parlamenti frakció támogatásával megszavazta, hogy ezentúl minden év szeptember 17. a Földművesek Emléknapja legyen. Mi ezt a napot különösen fontosnak tartjuk, hiszen többek között nekik, a földműveseknek, ha úgy tetszik, a parasztoknak írjuk, szerkesztjük a lapot.

Eszter és András Kolbász nevű macskájukkal, aki az első háziállatként került a tanyára, hat évvel ezelőtt
Eszter és András Kolbász nevű macskájukkal, aki az első háziállatként került a tanyára, hat évvel ezelőtt
Fotó: Fülöp Noémi
Félve írom le ezt a szót, mára ugyanis megváltozott a jelentése, mondhatni, dehonesztálóvá vált, ha valakit parasztnak titulálnak. Viccek, manapság pedig mémek születnek arról, ki a paraszt.

Felmerült bennünk tehát a kérdés, milyen módon, milyen cikkekkel tiszteleghetnénk a földművesek, a parasztok munkája előtt.

Beláttuk, hogy ezt csak a tőlünk megszokott szakmai cikkek műfajától elszakadva, az irodalom nyelvén tehetjük meg. De kinek az írása lenne erre a legmegfelelőbb? Ki az, aki a mai életérzést közvetíti, hiszen az úgynevezett népi írók, akik a múlt század '20–'30-as éveitől foglalkoztak a sorsukkal, bár elévülhetetlenek, korunkban talán kevésbé aktuálisak. De az összeállítás tervezése közben megtörtént a csoda. Azokban a napokban jelent meg A földek emberei címmel Grecsó Krisztián kortárs író tárcája a Nők Lapjában. Sokadszor elolvasva is úgy gondolom, nálánál szebben és egyszerűbben senkitől sem hallottam kiejteni e szavakat: „paraszt vagyok”. Ráadásul megkeresésünkre, hogy mi is szeretnénk közölni az írást, Grecsó Krisztián ugyanilyen egyszerűséggel azt válaszolta: „örömmel adom”.

A facebookon is találtunk egy történetet, amelyben valaki leírja, hogy egy éjjel megállt az országút mentén megcsodálni „ahogy egy nagy erős gép dolgozik a földeken.” Míg nézte, valaki megszólította: „Baj van? Lerobbant az autó? Segíthetek?”

Kiderült, hogy a géppel dolgozó fiatalember édesapja volt az. A történetet így fejezte be a posztoló: „Kedves hangsúlyából, mondataiból és a kézfogásából éreztem, hogy segíteni akart, és nem elzavarni a hívatlan »kukkolót«. Ma is eszembe jutott ez a Paraszt, aki nekünk, városi parasztoknak kenyeret ád...” Ez volna hát a tőlünk szokatlan műfajú összeállítás története. Olvassák hasonló szeretettel, amilyen örömet nekünk szerzett, hiszen úgy látszik, nincs minden veszve. Sokan vannak, akik városivá lettek ugyan, de nosztalgiával gondolnak a falun töltött gyerekkorra, a nagymamánál töltött nyarakra, és tisztában vannak vele, mivel jár a földeken végzett munka, és hogy mi mindent köszönhetünk a Parasztoknak.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/37 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Téves tévelygések az állatvédelem alléján

Élőhelyi adottságának is köszönhetően, hazánk vadállománya egyedülállónak számít Európában. Természeti kincsünk, értékének óvása és gondozása társadalmi kötelezettség, a hivatásos vadász számára szakma és hivatás. A vad az állam tulajdona, gazdálkodásáról a vadászatra jogosult gondoskodik.

Idén 400 milliárd lehet az agrárberuházás

Jól növekszik a kkv-hitelállomány, ezen belül pedig egyre jelentősebb az agrárvállalkozások hitelfelvételi kedve – hangzott el csütörtökön az Erste Bank rendezvényén Hajmáson. Az eseményen díjazták a bank hűséges somogyi ügyfeleit is.

A holland gazdák nem adják könnyen magukat - videó

Összecsapások, letartóztatások. Minden jel arra mutat, hogy a holland mezőgazdasági termelők elvesztették türelmüket azokkal a politikusokkal szemben, akik a mezőgazdaságot okolják a környezetszennyezés növekedéséért.

Világszerte súlyosbodik az édesvízi tavakat érintő nyári algavirágzás

Az elmúlt három évtizedben világszerte súlyosbodott az édesvízi nagy tavakat érintő nyári algavirágzás - állapították meg a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) munkatársai a témában készített eddigi leghosszabb távú, globális tanulmány keretében.

„Nekem soha nem jelentett üvegplafont, hogy nő vagyok” - A mezőgazdaság női arca

A világ teljes népességének negyede vidéken élő nő, és róluk szól október 15-e, amit 2008 óta a Vidéki Nők Nemzetközi Napjaként tartanak számon az ENSZ-ben. A világszervezet ezzel a nappal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ők jelentősen hozzájárulnak a mezőgazdaság és a vidék fejlődéséhez, az élelmiszer-biztonsághoz és a vidéki szegénység felszámolásához.

343 milliárd forint támogatást fizettek ki 2019 első félévében

A NAIK AKI közzétette az agár- és vidékfejlesztési támogatások 2019. első félévi összegzését. Az első félévben az agrárium és a vidék fejlesztését célzó támogatási összeg 84 -16 százalékban oszlott meg az uniós és a nemzeti forrás között.

Támogatás az őszi munkák elvégzéséhez

Megkezdődik az agrártámogatások előlegfizetése október 16-án, mely a Magyar Államkincstáron keresztül kerül folyósításra a mezőgazdasági termelők részére, amely idén összesen 240 milliárd forintot tesz ki.

Fekete lepellel takarták le standjaikat a zöldség- és gyümölcsárusok

A baden-würtenbergi Freiburgban (október elején), a gyümölcs- és zöldségárusok 5 percig fekete lepellel takarták le áruikat. Tüntetésükkel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a jelenleg bajor mintára zajló „Fajok sokfélesége- Mentsétek meg a méheket” elnevezésű népi kezdeményezés kizárólag a (helyi) termelőkre hárítja a felelősséget és rendkívül hátrányos helyzetbe hozza őket.

Az EU-USA vámháború áldozata lesz a mezőgazdaság?

A Kereskedelmi Világszervezet büntetővámok kivetését engedélyezte az Egyesült Államoknak azért, mert az Airbus tiltott állami támogatásban részesült. Ennek eredménye vámháború lehet az USA és az Unió között. Európai mezőgazdasági érdekvédők szólaltak fel az ügyben.

Erősödő mezőgazdasági ágazat

Az Agrárminisztérium és partnerei között létrejött együttműködési és stratégiai megállapodások ünnepélyes átadását október 7-én a Herman Ottó Intézet konferenciatermében tartották meg.