0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Méhek rendőrkutyák helyett?

A drogok felkutatásában a méhek is bevethetők, legalábbis egy méhész-rendőrnő szerint. Sonja Kessler az ötlet kidolgozásáért az Európai Rendőr Kongresszus különdíját is megkapta.

Németországban címlapra (GdP Mitgliederzeitschrift) került az a rendőrnő, aki a tanulmányait lezáró szakdolgozatban egy olyan „kiképzési” modellről ír, mellyel a jelenleg használatos drogkereső kutyákat lehetne méhekkel helyettesíteni illetve azok tevékenységét kiegészíteni.

A méhek ugyanis remek szaglással rendelkeznek és nagyon jól kondicionálhatók bizonyos szerek jelzésére.

Az ötlet egyáltalán nem új, több egyetem is bizonyította már korábban, hogy a méheket pontosan kondicionálni lehet bizonyos szerek jelzésére.

A téma rendőri szempontból azért érdekes, mert a drogkereső kutyákat viszonylag rövid ideig lehet dolgoztatni, sokba kerül a kiképzésük és többnyire egyetlen személyre hallgatnak.

A méhek kondicionálásához pusztán néhány alkalom szükséges. Ebben a vonatkozásban már tesztelték is őket pl. a hohenheimi egyetemen, és akár egy bőröndszerű hordozóeszközben is jeleznek, illetve azzal a helyszínre szállíthatók, jegyzi meg az egyik ilyen kísérlet vezetője, Peter Rosenkranz.

Sonja Kessler rendőrnő, aki egyben hobbiméhész is, szakdolgozatában még ennél is továbbmegy:

szerinte egész méhcsaládokat lehetne drog-, illetve fegyverkeresésre kondicionálni, és nagyobb területeken bevetni.

Így fel lehetne kutatni a drogültetvényeket, vagy háború után visszamaradó muníciót, aknákat, illetve egyéb robbanóanyagokat, például TNT-t, stb. A szakdolgozatban a szerző elismeri, hogy a méhek csak megfelelő időjárásban és csak a meleg évszakokban tudnának dolgozni.

A szakemberek szkeptikusak a méhek bevethetőségét illetően, hiszen amennyiben pl. egy repcemező virágzik a közelben, a méhek nagy valószínűséggel inkább arra tájolnak rá, mint hogy a drogot vagy puskaport keressék.

Az is az ötlet ellen szól, hogy a méhek rövid életűek, ezért a kondicionálást minden egyes alkalommal újra kellene végezni, amikor új méhek kerülnének bevetésre.

A rendőrkutyákat alkalmazó vámosok is kételkedve fogadják az ötlet alkalmazhatóságát, hiszen a kutyákkal egyszerre lehet drogot, készpénzt vagy cigarettát keresni, a méhek esetében pedig külön „méhcsoportokat” kellene ezekre kondicionálni.

A rendőrnő szakdolgozatáért az Európai Rendőrök 2019-es kongresszusán különdíjban részesült.

Forrás: Schweizer Bauer 2019/8/20